پیمان علیه حمایت‌گرایی

عکس: AFP. در اجلاس سران «اپک» توافق شد

پیمان علیه سیاست‌های حمایتی

اعضای اپک: استرالیا، برونئی دارالسلام، کانادا، شیلی، جمهوری خلق چین، هنگ‌کنگ، اندونزی، ژاپن، جمهوری کره، مالزی، مکزیک، نیوزیلند، گینه نو، پرو، فیلیپین، روسیه، سنگاپور، چین تایپه، تایلند، آمریکا، ویتنام.

گروه بین‌الملل- رهبران کشورهای آسیایی و آمریکایی در اجلاس گروه همکاری اقتصادی آسیا- پاسیفیک (اپک) بر عزم خود برای حمایت از تجارت آزاد جهانی و اصلاحات در وام‌های بین‌المللی تاکید کردند و این توافق خود را تلاشی برای نجات جهان از فرو رفتن به رکود شدید اقتصادی دانستند.

دیروز، یکشنبه رییس‌جمهوری ایالات متحده، جورج دبلیو بوش، رییس‌جمهوری چین، هوجین‌تائو، نخست‌وزیر ژاپن، تارو آسو و سایر اعضای این گروه متشکل از ۲۱ کشور اعلام کردند که علیه موانع روزافزون تجارت، ظرف ۱۲ماه آینده همه توان خود را به کار خواهند گرفت.

به علاوه آنها حمایت خود را از نظارت صندوق بین‌المللی پول (IMF) و بانک جهانی اعلام کردند، به خصوص در زمانی که کشورهای بیشتری نیاز به کمک‌های فوری برای اجتناب از فروپاشی اقتصادی دارند.

این رهبران در جلسه میانی این اجلاس دو روزه که در پایتخت پرو، لیما، تشکیل شده، اعلام کردند: «موقعیت کنونی نشانگر اهمیت ایجاد اصلاحات جاری در بخش مالی اقتصادهایمان است.» جورج بوش در آخرین مسافرت خارجی خود به عنوان رییس‌جمهوری آمریکا به اپک پیوست و علیه سیاست‌های حمایت از صنایع داخلی حتی در شرایطی که اقتصادها دوران دشوارتری را سپری می‌کنند، سخن گفت. بوش گفت: «برای ما مهم است که به همکاری با یکدیگر آن هم در زمان بحران اقتصادی کنونی ادامه دهیم.»

به‌رغم آنکه همه کشورها خواستار توافق‌های تجاری هستند، مجادلات بین ایالات متحده، اتحادیه اروپا، چین، هند و سایر مهره‌های مهم تجارت جهان بارها توانسته است امید به پیشرفت در توافق‌های تجاری را طی ۷ سال اخیر که مذاکرات در جریان بوده است، از بین ببرد و هنوز هم روشن نیست که این کشورها قرار است به چه توافق‌هایی برسند. گروه اپک بیش از نیمی از تولید جهان را به خود اختصاص می‌دهد و کشورهایی چون روسیه، اندونزی، استرالیا، کانادا و مکزیک را در بر می‌گیرد.

مقامات روس گفتند که تهدید یک رکود شدید، مسکو و واشنگتن را مجبور ساخته است تا به رغم اختلافات با یکدیگر همکاری کنند و رهبر چین، هو، گفت که نیاز است رهبران «توجه کافی به تاثیر بحران مالی بر جهان در حال توسعه داشته باشند و از این کشورها حمایت کافی کنند.»

انتظار می‌رفت ژاپن پیشنهاد پرداخت ۱۰۰میلیارد دلار به صندوق بین‌المللی پول را بدهد تا این صندوق سایر کشورها را با وام‌های ارزان کمک کند.

رییس‌جمهوری کره جنوبی، لی‌مایونگ بک، گفت که کشورهای بزرگ باید تلاش بیشتری از خود نشان دهند. وی افزود: «نیاز است که کشورهای بزرگ حمایت بیشتری از کشورهای نوظهور کنند، چون آنها مشکلاتی در زمینه نقدینگی ارزهای خارجی دارند.»

پیش از دیدار این گروه، نخست‌وزیر کانادا، استفان هارپر و رییس‌جمهوری مکزیک، فلیپ کالدرون، ایالات متحده آمریکا را به خاطر شروع بحران مورد سرزنش قرار دادند و خواستار وضع قانون‌های بهتر در بانکداری شدند. هارپر در سخنرانی خود که پیش روی رهبران اقتصادی ایراد کرد، گفت: «نزدیک‌ترین همسایه و بزرگ‌ترین شریک تجاریمان مرکز زلزله مالی و رکود جهانی است.»

کالدرون گفت: مشکلات ساختاری در اقتصاد جهانی پیش از آنکه بحران خارج از کنترل شود، ایجاد شده بودند، او گفت: «این شرایط توسط کشورهای در حال توسعه ایجاد نشد.»

اعضای اپک گفتند به شدت از توصیه‌هایی که گروه ۲۰ در هفته گذشته در واشنگتن مطرح ساختند حمایت می‌کنند. نه کشور از اعضای اپک عضو گروه ۲۰ نیز هستند. بوش در سخنان خود گفت: «یکی از درس‌های ماندگاری که از رکود بزرگ برایمان باقی مانده است، این است که تفکر جهانی حمایت از صنایع داخلی مسیری است رو به سوی نابودی اقتصاد

جهانی.» رییس‌جمهوری مکزیک، فلیپ کالدرون نیز گفت: «دولت بعدی ایالات متحده باید رهبری را به روشی بسیار استوار ادامه دهد و نه تنها برای آمریکایی‌ها بلکه برای کل جهان». در این اجلاس جورج بوش از فرصت استفاده کرد و با رییس‌جمهوری روسیه دیمیتری مدودف سخن گفت. دو رییس‌جمهوری بر سر نیاز دو کشور به همکاری در دوران ریاست‌جمهوری اوباما توافق کردند.

آلوارو اوریبه، رییس جمهوری کلمبیا