18درصد رای‌دهندگان را هنوز می‌توان متقاعد کرد

شادی آذری

در شرایطی که وال‌استریت در تلاطم و اقتصاد آمریکا در آشفتگی است، هر کدام از دو نامزد ریاست‌جمهوری آمریکا که بتواند نظر رای‌دهندگان را که می‌توان متقاعد ساخت، به‌دست آورد و به آنها بقبولاند که قادر است ثبات مالی را به کشور بازگرداند، به کاخ سفید راه می‌یابد. یک نظرسنجی جدید که به طور مشترک توسط آسوشیتدپرس و یاهونیوز انجام شد، نشان می‌دهد که ۱۸درصد از رای‌دهندگان هنوز قابلیت آن را دارند که توسط یکی از نامزدها جذب شوند. اینها افرادی هستند که یا هنوز تصمیم نگرفته‌اند یا علاقه دارند که تصمیم خود را عوض کنند. این در شرایطی است که تنها حدود پنج هفته به روزی که آمریکایی‌ها بین باراک اوبامای دموکرات و جان‌ مک‌کین جمهوری‌خواه باید یکی را برگزینند، باقی مانده است.

تعداد زیادی از این رای‌دهندگان می‌گویند که شخصا از شرایط اقتصادی کشورشان لطمه می‌بینند و مانند سایرین می‌گویند که اقتصاد اولویت اول آنها در انتخاب رییس‌جمهوری کشورشان است. اغلب آنها تصمیم نگرفته‌اند که کدام یک از نامزدها بهتر می‌توانند به عنوان یک رییس‌جمهوری مشکلات را حل کنند و به عقیده آنان هیچ یک از این دو نامزد مزیتی بر دیگری در مورد اداره اقتصاد کشور ندارد.

در یک کلام می‌توان گفت اغلب این افراد در جست‌‌و‌جوی زندگی بهتری هستند و رهبری می‌خواهند که به آنها کمک کند این زندگی بهتر محقق شود و اغلب آنها این ویژگی را در اوباما و مک‌کین نیافته‌اند. ریک ویلیر ۳۹ساله از نیویورک مردی متاهل و دارای دو فرزند زیر سه سال است. او با اشاره به اینکه سنگینی بحران اقتصادی را فهمیده است می‌گوید: «یک نفر هست که می‌تواند تغییر به وجود آورد، روش‌های این سیستم را بهبود دهد و اصلاح اقتصادی را شروع کند اما من فکر نمی‌کنم این دو نفر برای این کار مناسب باشند. ممکن نیست آنها بتوانند.»

کریستی جکسون ۲۹ ساله از آلاباما می‌گوید که شوهرش بیکار شده است، خود او هم به دلیل عدم سلامت نمی‌تواند کار کند، در حالی‌که آنها دو فرزند هم دارند.

او می‌گوید: «من هیچ امیدی به هیچ‌کدام از این دو نامزد ندارم که بتوانند اقتصاد را بهبود بخشند و به خانواده من کمک کنند. نه اوباما به اندازه کافی تجربه دارد و نه مک‌کین به افرادی مثل من که حتی قشر متوسط هم نیستیم توجه می‌کند.»

دورانی است سخت با مردمانی سخت. تاریخ به اثبات رسانده است که وقتی شرایط اقتصادی به دست حزب حاکم، در رقابت برای رسیدن به کاخ سفید می‌بازد، به علاوه به ندرت پیش می‌آید که یک حزب سه دوره متوالی بر سر قدرت باقی بماند.

اما نظرسنجی‌هایی که توسط مرکز ناولج نت ورکس انجام شده است نشان می‌دهد که اوباما هنوز نتوانسته است با قاطعیت نظرها را به خود جلب کند و حتی با گذشت ۸ سال از ریاست‌جمهوری جورج بوش، مک‌کین هنوز شانس پیروزی دارد.

نظرسنجی‌های ملی حاکی از رقابتی تنگاتنگ است و نشان می‌دهد که رای‌دهندگان بلاتکلیف، یعنی آنهایی که یا تصمیم نگرفته‌اند یا راغبند تصمیم‌شان را عوض کنند می‌توانند نتیجه را تعیین کنند. به همین دلیل هر دو ستاد انتخاباتی میلیون‌ها دلار خرج می‌کنند تا این هدف‌های خود را متقاعد سازند.

در مجموع بسیاری از کل رای‌دهندگان گفته‌اند که شخصا به خاطر شرایط اقتصادی در تنگنا هستند. اما این دسته از رای‌دهندگان بلاتکلیف گفته‌اند که به واقع در حال آسیب دیدن هستند.

حدود ۳۸درصد آنها گفته‌اند برای آنها «بسیار سخت» است که به لحاظ مالی زندگی را پیش ببرند. ۲۶درصد دیگر گفته‌اند این کار برایشان «تا حدودی سخت» است. ۲۹درصد از رای‌دهندگانی که انتخاب خود را انجام داده‌اند با قاطعیت گفته‌اند که این موضوع «بسیار سخت» است و ۳۳درصد آنها گفته‌اند «تا حدودی سخت» است.

برای ماه‌های متمادی موضوع اقتصاد اولین دغدغه رای‌دهندگان بوده است اما نامزدها تازه از زمانی که سلامت مالی کشور به چالش افتاد، به این موضوع بیشتر پرداخته‌اند. هم اوباما و هم مک‌کین به طور روزافزونی کلام پوپولیستی به خود گرفته‌اند و موسسات مالی را که موجب به بحران افتادن وال‌استریت شده‌اند به چالش می‌کشند و خواستار مداخله دولت هستند.

در میان سایر موضوعات از جمله عراق، تروریسم، مالیات، فساد، مهاجرت و حق حمل اسلحه، مک‌کین پیشتاز است. در حالی که اوباما در مسائلی چون بهداشت و سلامت، ازدواج همجنس‌گرایان، محیط زیست، تحقیقات سلول‌های بنیادین، مساوات نژادی و آموزش جلو افتاده است. نظرسنجی آسوشتیدپرس و یاهونیوز از ۱۷۴۰ بزرگسال در تاریخ ۵ تا ۱۵ سپتامبر انجام شده است و درصد خطای آن ۳/۲+-درصد است.