ایسنا - اجلاس سران کشورهای عضو سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در رم با توافق بر سر افزایش تولید جهانی مواد غذایی تا سال ۲۰۳۰ با حمایت از کشورهای فقیر پایان یافت. رهبران ۱۸۱ کشور جهان در پایان این اجلاس موافقت کردند تا برای کمک به رسیدگی به مشکل کمبود غذا و جهش بهای مواد غذایی، اقدامات انسان‌دوستانه انجام دهند. بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، در جریان اجلاس فائو اخطار داد که سالانه تا ۲۰‌میلیارد دلار برای مرتفع کردن بحران غذا نیاز است.

نمایندگان دولت‌ها و سازمان‌های کمک‌رسانی حاضر در کنفرانس از بیانیه پایانی اجلاس به عنوان نشانه‌ای از اینکه مساله کشاورزی ـ به خصوص حمایت از کشاورزان کوچک در کشورهای در حال توسعه ـ اکنون بار دیگر به طور قاطعانه در دستور کار جهانی قرار گرفته، استقبال کردند.

لولو شینگوانا ـ وزیر کشاورزی آفریقای جنوبی ـ گفت: برای اولین بار کشاورزی در کانون توجه جهانی قرار دارد. سال‌ها کشاورزی موضوعی فرعی بود. در بیانیه شرکت‌کنندگان اجلاس آمده است که با توجه به منابع موجود، این واقعیت که ۸۶۲‌میلیون نفر از مردم جهان همچنان از سوءتغذیه رنج می‌برند، غیرقابل قبول است. اولیویه دی شوتر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تغذیه، نیز اظهار کرد که انتشار اعلامیه نهایی نشان‌دهنده آن است که جامعه بین‌المللی با یک صدا سخن می‌گوید. در اعلامیه نهایی «چالش‌های تغییرات آب و هوا و انرژی زیست‌محیطی» تصویب شده در این نشست متعهد شده‌اند پیش از سال ۲۰۱۵ میلادی جمعیت گرسنگان جهان را به نصف کاهش دهند. در این اعلامیه همچنین آمده است که غلات نباید به روشی برای اعمال فشار سیاسی و اقتصادی تبدیل شود و از کشورها درخواست شده است که محدودیت صادرات محصولات کشاورزی را لغو کنند تا آزادی بازار محصولات کشاورزی بین‌المللی تقویت شود. ژاک دیوف ـ دبیرکل فائو ـ پس از این نشست اظهار کرد که کشورها و سازمان‌های بین‌المللی ذی‌ربط متعهد شده‌اند که برای مقابله با بحران غلات جهان دست کم شش میلیارد و ۵۰۰‌میلیون دلار کمک کنند.

دیوف از جامعه بین‌المللی دعوت کرد تا برای توسعه کشاورزی اقدامات فوری انجام دهند. وی گفت که بحران کنونی غلات از حالت سنتی فراتر می‌رود و حتی کشورهای پیشرفته نمی‌توانند توجه خود را تنها به بهبود وضع خویش در این باره معطوف کنند. وی افزود که برای حل بحران همه کشورها باید تعصب و منافع کنونی را کنار بگذارند و به گفت‌وگوی صادقانه بپردازند.

در همین حال بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، از کشورهای شرکت‌کننده درخواست کرد که با تنظیم راهبردهای درازمدت و کوتاه مدت با بحران غله جهان مقابله کنند. وی در سخنان خود تاکید کرد، اکنون ۸۵۰‌میلیون تن از جمعیت جهان با مشکلات کمبود غذا مواجه هستند و قیمت جهانی غلات همچنان در حال افزایش است. با توجه به اوضاع کنونی، باید پیش از هر چیز غذای کافی در اختیار فقیرترین کشورهای جهان گذاشته شود و سپس با تنظیم راهبردهای درازمدت، به طور اساسی بحران غله جهان مرتفع شود. ماگدا کروپینیکا، مشاور امور غذایی سازمان خیریه اکشن اید با انتقاد از اجلاس گفت که بیانیه پایانی فاقد پیشنهادهای ملموس است. وی تصریح کرد: هیچ نوع تعهد مالی روشنی وجود ندارد. به غیر از منابع موجود کنونی سازمان خوار و بار جهانی، هیچ پولی برای رسیدگی به مشکل کلیدی افزایش ظرفیت تولید اعطا نشده است. الکساندر وولکامب از گروه آکسفام نیز گفت که صرف شناسایی نقش کشاورزی، خود گامی حیاتی به حساب می‌آید. وی گفت: لازم است تمرکز بیشتری بر کشاورزی صورت گیرد و به نظر می‌رسد ما بالاخره به جایی می‌رسیم که این موضوع پذیرفته می‌شود. این در حالی است که فائو تاکید کرده که هدف اجلاس رم تضمین کمک‌های مالی نبود. با این حال این سازمان می‌گوید: باید بودجه خود را برای کمک به کشاورزان ۱۰‌برابر کند، یعنی به حدود ۳۰‌میلیارد دلار برساند، تا آنها بتوانند غذای مورد نیاز جوامع و کشورهای خود را تولید کنند.