گروه بین‌الملل - افزایش ارزش دلار در روز پنج‌شنبه اثر ترقی در شاخص هزینه مصرف‌کنندگان در ماه مارس سبب تقویت جریان بازار و ترقی شاخص‌ها شد.

به گزارش آسوشیتدپرس، شاخص هزینه مصرف کنندگان در ماه مارس ۴/۰درصد افزایش یافت. این در حالی است که اقتصاددانان و سرمایه‌گذاران انتظار کاهش در میزان خرج مردم را با توجه به کسادی فعالی حاکم بر اقتصاد آمریکا داشتند. تحلیل‌گران می‌گویند: افزایش اخیر در هزینه مصرف کنندگان دلیلی جز افزایش هزینه انرژی ندارد که فی‌نفسه خبر خوبی به شمار نمی‌رود. اما بازار ترجیح داد که این افزایش را به فال نیک گیرد و از آن برای ایجاد جریان مثبت در بازار استفاده کند. به این ترتیب ارزش دلار که در روزهای اخیر پیوسته رو به کاهش دارد، تقویت شد و خود موجب تنزل قیمت نفت شد که در هفته گذشته به بیش از ۱۹۰ دلار برای هر بشکه صعود کرده بود. جریان مثبت روز پنج‌شنبه در بازار البته هنوز تحت تاثیر کاهش ۲۵/۰درصدی نرخ بهره در روز چهارشنبه است، هر چند که سایه فشارهای تورمی بر بازار سنگینی می‌کند. پیتر کاردیلو استراتژیست وال‌استریت می‌گوید:‌ با توجه به آمار و ارقام اخیر اقتصادی به نظر می‌رسد که اقتصاد به کلی از حرکت باز نایستاده است، بلکه از سطح و میزان فعالیت آن کاسته شده است.

از طرف دیگر برخی تحلیل‌گران می‌گویند: بازار سعی کرده است قبل از دریافت اخبار بد که همین روزها قرار است دریافت کند به اتفاقات فعلی که دلیل و عوامل مثبتی هم هست، واکنش نشان دهد. کاهش نرخ بهره و قرائت نسبتا خوبی از هزینه مصرف کنندگان دلایل خوبی برای رونق به بازار ارائه داد؛ هر چند حجم معاملات افزایش چشمگیری پیدا نکرد.

بازار منتظر گزارش اشتغال است که می‌داند گزارش ناامید کننده‌ای خواهد بود. انتظار می‌رود که ۷۵۰۰۰ شغل در ماه آوریل از دست رفته باشد که اگر چنین باشد این چهارمین ماه متوالی تنزل تعداد مشاغل و ناتوانی اقتصاد از ایجاد شغل به شمار می‌رود. اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند نرخ بیکاری از ۱/۵درصد در ماه مارس به ۲/۵درصد ماه آوریل افزایش یابد و اداره کار ایالات‌متحده اعلام کرده است که تعداد درخواست‌های بیمه بیکاری در هفته گذشته، ۳۵۰۰۰درخواست افزایش یافته است.

به این ترتیب شاخص داوجونز ۱۹۰واحد یا ۴۸/۱درصد ترقی کرد وبه واحد ۱۳۰۱۰ رسید. از سوم ژانویه تاکنون شاخص داوجونز هرگز نتوانسته بود به بالاتر از واحد ۱۳۰۰۰ صعود کند. داو جونز هنوز فاصله زیادی با رکورد خود در ۹ اکتبر ۲۰۰۷ دارد که برای اولین بار به واحد ۱۴۱۶۵ رسیده بود. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۲۴واحد یا ۷۱/۱درصد به دست آورد و به واحد ۱۴۰۹ رسید. شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۶۸ واحد یا ۸۱/۲درصد ترقی کرد و به واحد ۲۴۸۱ رسید. بازارهای اروپا به مناسبت اول ماه می، روز کارگر تعطیل بودند.

اما در ژاپن بازار سهام توکیو به دنبال کاهش ۲۵/۰درصدی نرخ بهره و نیز ابهام در سیاست آتی بانک درباره نرخ بهره، روز پنج‌شنبه تنزل یافت. شاخص سهام نیکی ۸۳واحد یا ۶۰/۰درصد از دست داد و به واحد ۱۳۷۶۶ رسید. شاخص سهام توپیکس هم ۱۳ واحد یا ۹۲/۰۱درصد از دست داد و به واحد ۱۳۴۶ رسید.

در بازار معاملات ارزی ارزش دلار در مقابل ارزهای رقیب ین و یورو افزایش یافت. روز پنج‌شنبه هر یورو به ازای ۵۶۳۷/۱دلار معامله شد. به این ترتیب دلار یک درصد از ارزش از دست رفته خود را در مقابل یورو بازیافت. نرخ برابری دلار در برابر ین به ازای هر دلار ۶۵/۱۰۳ین رسید که می‌بایست خبر خوبی برای صادرکنندگان ژاپن باشد. افزایش ارزش دلار به کاهش قیمت نفت در بازارها کمک کرد. روز پنج‌شنبه هر بشکه نفت ابتدا به ۱۱۰دلار برای هر بشکه رسید اما سرانجام در پایان روز به ۵۲/۱۱۲دلار برای هر بشکه تثبیت شد.