برای نخستین بار از سال ۲۰۱۱ تاکنون
IMF پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان را افزایش داد
اولیور بلانچارد، اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول- عکس:AFP
صندوق بینالمللی پول -IMF- در تازهترین گزارش خود از چشمانداز اقتصادی جهان، برای نخستین بار ظرف بیش از یک سال گذشته پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان را افزایش داد و اعلام کرد گرچه چشمانداز آینده بزرگترین اقتصاد جهان، آمریکا، رو به بهبود است، اما هنوز احیای این اقتصاد «بسیار شکننده» است.
شادی آذری
اولیور بلانچارد، اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول- عکس:AFP
صندوق بینالمللی پول -IMF- در تازهترین گزارش خود از چشمانداز اقتصادی جهان، برای نخستین بار ظرف بیش از یک سال گذشته پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان را افزایش داد و اعلام کرد گرچه چشمانداز آینده بزرگترین اقتصاد جهان، آمریکا، رو به بهبود است، اما هنوز احیای این اقتصاد «بسیار شکننده» است. به گزارش سایت صندوق بینالمللی پول، پیشبینی جدید صندوق نشان میدهد که اقتصاد جهان در سال میلادی جاری ۵/۳ درصد رشد خواهد کرد. این پیشبینی در شرایطی اعلام شده است که این صندوق در گزارش پیشین خود که در ماه ژانویه منتشر شده بود، رقم ۳/۳ درصد را برای رشد اقتصادی جهان در سال میلادی جاری پیشبینی کرده بود. بر اساس این گزارش جهان در سال ۲۰۱۳ رشد اقتصادی ۱/۴ درصدی را تجربه خواهد کرد که این رقم نیز بیش از پیشبینی پیشین صندوق یعنی رشد اقتصادی ۰/۴ درصدی در سال ۲۰۱۳ است. صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی ایالات متحده را برای سال جاری ۱/۲ درصد و برای سال ۲۰۱۳، ۴/۲ درصد پیشبینی کرده است.
گزارش جدید صندوق بینالمللی پول از این حکایت دارد که گر چه حوزه یورو هنوز شاهد رکود اقتصادی است و خطراتی بالقوه آن را تهدید میکنند که «برآورد اندازه آنها دشوار است»، اما نسبت به سال گذشته میلادی ثبات بیشتری را تجربه میکند. بر این اساس پیشبینی میشود اقتصاد حوزه یورو در سال ۲۰۱۲ تا ۳/۰ درصد کوچک شود. صندوق بینالمللی پول در پیشبینی گذشته خود این رقم را ۵/۰ درصد پیشبینی کرده بود. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی چین در سال جاری میلادی ۲/۸ درصد و رشد اقتصادی ژاپن ۲ درصد خواهد بود. اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول، اولیوربلانچارد در جلسهای که به مناسبت انتشار این گزارش در واشنگتن برپا شد گفت: «طی شش ماه گذشته اقتصاد جهان در شرایطی بوده است که گویی بر ترنهای هوایی عظیم شهربازیها سوار شده است.» پس از آنکه دولتها راهکارهایی را برای مطمئن ساختن بازارها به کار بستند، «آرامشی نگرانکننده برپا شد. هر لحظه این ترس وجود دارد که ممکن است دوباره اوضاع خیلی بد شود.»
آخرین بار در ماه ژانویه ۲۰۱۱ بود که صندوق بینالمللی پول پیشبینی فصلی خود از رشد اقتصادی جهان را افزایش داد. در آن زمان صندوق پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان را برای آن سال از رقم ۲/۴ درصد به رقم ۴/۴ درصد افزایش داده بود. نکتهای که در مورد گزارش اخیر صندوق بینالمللی پول توجه برخی اقتصاددانان را به خود جلب کرده این است که پیشبینی صندوق از رشد اقتصادی ایالات متحده کمتر از میانگین پیشبینیهای اقتصاددانانی است که در نظرسنجی بلومبرگ شرکت کرده بودند. این اقتصاددانان رشد اقتصادی ایالات متحده را برای سالجاری میلادی ۳/۲ درصد و برای سال ۲۰۱۳، ۵/۲ درصد پیشبینی کرده بودند.
صندوق بینالمللی پول در خلاصه این گزارش آورده است: «بهبود فعالیتها در ایالات متحده طی نیمه دوم سال ۲۰۱۱ میلادی و اتخاذ سیاستهای بهتر در حوزه یورو در واکنش به بحران رو به وخامت بدهیها موجب شد از خطر یک رکود شدید جهانی کاسته شود.» در ادامه این مطلب آمده است: «پیشبینی میشود احیای ضعیف اقتصادی در اقتصادهای عمده و پیشرفته از سرگرفته شود و انتظار میرود در اغلب اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه فعالیتهای اقتصادی نسبتا با قدرت ادامه یابد، اما به هر حال بهبودهای اخیر بسیار شکننده خواهند بود.»
صندوق بینالمللی پول در بخش دیگری از گزارش خود آورده است: «هنوز قریبالوقوعترین تهدید موجود این است که افزایش بیشتر بحران حوزه یورو میتواند این خطر را بسیار عمومیتر از این سازد. نگرانیهای ژئوپلتیک میتواند منجر به افزایش قیمتهای نفت شود.» در این گزارش آمده است که افزایش ۵۰ درصدی قیمت نفت میتواند رشد اقتصادی جهان را تا ۲۵/۱ درصد کاهش دهد. در ادامه این گزارش پیشبینی شده است که اقتصاد اسپانیا در سال میلادی جاری ۸/۱ درصد کوچک خواهد شد. این میزان بیش از پیشبینی ماه ژانویه صندوق مبنی بر کاهش ۶/۱ درصدی اندازه اقتصاد این کشور است. ایتالیا، کشوری که نخستوزیر آن میکوشد بازار کار آن را از نو بسازد تا بتواند اقتصاد کشورش را رقابتیتر سازد، در سال جاری میلادی شاهد کوچک شدن اقتصادش تا ۹/۱ درصد خواهد شد. این بهتر از رقم ۱/۲ درصدی است که صندوق در پیشبینی ماه ژانویه خود آورده بود.
صندوق بینالمللی پول در مورد دومین اقتصاد بزرگ جهان - چین- اعلام کرد که رشد اقتصادی آن از اواسط سال ۲۰۱۱ «معتدل» شده است و «به رغم نگرانیهای گسترده از فرود سخت این اقتصاد در بخش مسکن که دچار رونق بیش از حد شده بود، تاکنون شواهد چندانی دال بر اینکه تغییر شدیدی در بخش مسکن و فعالیتهای وابسته آن روی دهد، مشاهده نشده است.» صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که چین پس از رشد ۲/۸ درصدی در سال جاری رشد ۸/۸ درصدی را در سال ۲۰۱۳ تجربه خواهد کرد.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که در سال جاری قیمتهای مصرفکننده در کشورهای پیشرفته به طور متوسط ۹/۱ درصد و در سال ۲۰۱۳ میلادی ۷/۱ درصد افزایش مییابند. این بیش از ارقام ۶/۱ درصد و ۳/۱ درصد است که صندوق در پیشبینی ماه ژانویه خود ارائه داده بود. در اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه نیز نرخ تورم در سال جاری ۲/۶ درصد و در سال ۲۰۱۳، ۶/۵ درصد خواهد بود.
ارسال نظر