انتخابات در روسیه
پوتین برمیگردد
عکس: AFP مشارکت بالا در انتخابات ریاستجمهوری روسیه
این انتخابات دیروز در شرایطی برگزار شد که پیروزی پوتین قطعی به نظر میرسد
گروه بینالملل- سایه ماندگار: حوزههای رایگیری دیروز در سراسر روسیه برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور آغاز به کار کردند.
به گزارش بی.بی.سی، در انتخابات اخیر روسیه، ولادیمیر پوتین برای سومین بار به دنبال ورود به کاخ ریاست جمهوری است و به احتمال قریب به یقین برنده این انتخابات خواهد شد.
او که در چهار سال گذشته نخست وزیر روسیه بودهاست، در فاصله سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ میلادی، رییس جمهوری روسیه بود، ولی به دلیل آنکه قانون اساسی روسیه اجازه نمیدهد رییس جمهوری بعد از دو دوره متوالی، بلافاصله برای بار سوم نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود، نتوانست به فعالیتش به عنوان رییسجمهوری ادامه دهد. ولادیمیر پوتین در انتخابات ریاست جمهوری روسیه با چهار نفر رقابت میکند. سه نفر از رقبای پوتین در انتخابات پیشین هم با او رقابت کردهاند.
ناظران سیاسی تاکید میکنند که استقبال خوبی از انتخابات شدهاست و مشارکت بسیار بالا بوده است. خبرنگاران میگویند که ناظران انتخابات هم در حوزهای که آنها حضور دارد، روند انتخابات را زیر نظر دارند.
حوزههای رایگیری در روسیه از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب به وقت محلی هر منطقه فعالیت داشتند و اعلام شده بود که آخرین حوزههای رأیگیری در کالینگراد غربی، ساعت ۵ بعداز ظهر به وقت گرینوچ در روز یکشنبه، چهارم مارس، بسته میشوند.
انتخابات ریاست جمهوری روسیه در شرایطی برگزار میشود که به تازگی و پس از برگزاری انتخابات پارلمانی روسیه، مخالفان دولت در اعتراض به آنچه که «تقلب در انتخابات» خواندند، دست به اعتراض زدند. رسانههای روسیه گزارش دادهاند که وزارت کشور، ۶ هزار نیروی پلیس را از مناطق مختلف به مسکو منتقل کردهاست. در این انتخابات، گنادی ژیوگانوف، رقیب اصلی پوتین به شمار میرود. او برای چهارمین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری روسیه شدهاست. سایر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری روسیه، ولادیمیر ژیرینوفسکی، ملیگرای افراطی، میخاییل پروخوف، سومین فرد ثروتمند روسیه که به طور مستقل نامزد شدهاست و سرگئی میرونوف، سخنگوی سابق مجلس علیای روسیه از چپ میانه، هستند. اگر پوتین نتواند بیش از ۵۰ درصد آرا را در دور اول انتخابات ریاست جمهوری روسیه به دست بیاورد، باید در دور دوم این انتخابات با نامزد دیگری که بیشترین آرا را در مقایسه با دیگر نامزدها به دست میآورد، رقابت کند. با این وجود، مخالفان لیبرال دولت که در تعدادی از اعتراضات اخیر روسیه نقش مهمی داشتهاند، هیچ نامزدی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور ندارند. جنبش موسوم به روبان سفید در تظاهرات اخیر توانست بیش از ۵۰ هزار نفر را در مسکو و شهرهای دیگر به خیابانها بیاورد. این اعتراضها پس از طرح گزارشهایی از تقلب گسترده در انتخابات دوما (پارلمان روسیه) آغاز شد. هرچند در روزهای بعد، تعداد تظاهراتکنندگان مشابهی از حامیان ولادیمیر پوتین و طرفداران کمونیستها نیز در راهپیمایی دیگری شرکت کردند. ولادیمیر پوتین در واکنش به این اعتراضات اعلام کرد که در همه ۹۰ هزار حوزه رایگیری در روسیه، دوربینهای اینترنتی (وبکم) نصب میشود، هرچند منتقدان او نسبت به موثر بودن این کار ابراز تردید کردهاند. مخالفان میگویند که دولت میتواند روشهایی غیر از تقلب آشکار در حوزههای رأیگیری به کار بگیرد؛ روشهایی که از طریق دوربینها قابل ثبت نیست. در عین حال، گزارش شدهاست که دهها هزار نفر از مردم روسیه برای فعالیت به عنوان ناظران انتخابات، داوطلب شدهاند و در دورههای آموزشی ویژه برای نظارت بر انتخابات شرکت کردهاند.
وزارت کشور روسیه خبر داده که مجموعا ۴۵۰ هزار سرباز و مامور پلیس برای اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه در قبال حملات احتمالی تروریستی در خیابانهای شهرهای بزرگ مستقر شدند و جلوی حوزههای رایگیری نیز نردههای آهنی قرار گرفت.
دستکم ۶۰۰ هزار کاربر برای پیگیری اوضاع رایگیری از طریق دوربین و اینترنت اعلام آمادگی کردهاند. اما اپوزیسیون روسیه و کارشناسان کامپیوتر میگویند که چنین ابتکاری با ۳۳۰ میلیون یورو هزینه، برای تضمین سلامت انتخابات این کشور کافی نیست. هایدی تاگلیاوینی، مدیر ناظران انتخاباتی «سازمان امنیت و همکاری اروپا» میگوید که وبکم برخی رخدادها را نمیتواند ثبت و ضبط کند.
این در شرایطی است که دولت روسیه تنها به ۲۰۰ ناظر انتخاباتی سازمان یاد شده، اجازه ورود به این کشور را دادهاست.
در مجموع ۱۱۰ میلیون شهروند روسیه به شرکت در این انتخابات و تعیین جانشین دیمیتری مدودف فرا خوانده شدهاند. شانس پوتین برای کسب این مقام بیش از همه است و او بنابر آخرین نظرسنجی موسسه مستقل «لوادا» میتواند در نخستین مرحله به دو سوم آرا دست یابد. پوتین ۵۹ ساله به این ترتیب نیازی به رقابت در دور دوم نخواهد داشت و میتواند پست ریاست جمهوری روسیه را برای سومین بار تصاحب کند.
این در شرایطی است که با اصلاح قانون اساسی روسیه، دوره ریاستجمهوری در این کشور از ۴ سال به ۶ سال افزایش یافت و به این ترتیب پوتین میتواند تا سال ۲۰۲۴ یعنی ۱۲ سال دیگر این سمت را در اختیار داشتهباشد.
اپوزیسیون روسیه با هیجان و نگرانی، سلامت انتخابات این کشور را دنبال میکند و منتظر است ببیند که آیا پوتین در همان دور اول به ۵۰ درصد آرا دست خواهد یافت یا خیر.
مخالفان پوتین معتقدند که او برای دستیابی به این میزان آرا از مسیری سالم و عادلانه عبور نخواهد کرد. آنها پس از انتخابات پارلمانی روسیه در ماه دسامبر و ناکامی در اثبات تقلب در آن، چشم به حضور ناظران مستقل در حوزههای رای گیری و شهادت آنان از شرایط انتخابات دوختهاند. بسیاری از تشکلها و احزاب مخالف پوتین کوشیدهاند ناظران داوطلب را به صورتی مفید و سازنده در حوزههای مختلف تقسیم کنند.
این ناظران داوطلب در انتخابات پارلمانی روسیه نیز حضور داشتند اما بسیاری از آنها را مجبور کردند که حوزههای رایگیری را پیش از شمارش آرا ترک گویند. به گفته آنان حزب «روسیه متحد» وابسته به پوتین در مسکو تنها ۳/۳۰ درصد آرا را به دست آورده بود اما در اعلام رسمی این نتیجه به ۳/۴۹ درصد افزایش یافت. روسیه در هفتههای گذشته صحنه تظاهرات گسترده علیه پوتین بوده و مخالفان در تجمعهای هزاران نفری خود به شکلی کمسابقه به او تاختهاند. پوتین نیز با نزدیک شدن زمان انتخابات ریاست جمهوری پاسخ تظاهراتکنندگان را داد و آنها را به خشونت، شورش و اخلال در انتخابات متهم ساخت.
پوتین همچنین هشدار داد که اپوزیسیون
درصدد جعل برگههای رای و مخدوش کردن انتخابات برآمده است.این در شرایطی است که هیچیک از چهار نامزد رقیب پوتین شانسی برای کسب آرا اکثریت و کشاندن انتخابات ریاست جمهوری روسیه به دور دوم را ندارند. میخائیل پروخوف، میلیاردر تازه وارد به عرصه سیاست، گنادی زیوگانف، رییس حزب کمونیست، ولادیمیر ژیرینوفسکی و سرگئی میرونوف هیچیک آرای قابل توجهی نزد مردم ندارند.
صف نظامیان برای رایدهی در انتخابات روسیه/عکس: AFP
ارسال نظر