احسان ابطحی

انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه فردا در شرایطی برگزار می‌شود که ولادیمیر پوتین، نخست‌وزیر این کشور و مهم‌ترین نامزد این انتخابات از بیشترین بخت برای پیروزی بر‌خوردار است. با این وجود، پوتین همچنان در‌خواست‌های مخالفان را نادیده می‌گیرد و لحن شدیدا انتقاد آمیز خود نسبت به ایالات‌متحده را حفظ کرده‌است. پوتین اما تلاش کرده است تا نگاهی مثبت به مخالفان ۱۲ سال حکومت خود داشته‌باشد و این مخالفت‌ها را «تجربه‌ای مثبت برای روسیه» توصیف کرده‌است. پوتین که در جریان یک نشست با سردبیران روزنامه‌های غربی سخن می‌گفت، در همین‌باره اظهار داشت: «اعتراضات اخیر به ما کمک کرد تا ساختار‌های حکومت را توانمند‌تر کنیم، دولت را وادار کرد تا به نیاز‌های آنان فکر کند و به دنبال راهکار‌هایی برای ارتباط با جامعه بگردد.»

نخست‌وزیر کنونی روسیه که به احتمال قریب به یقین برنده انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد بود وعده داد که در آینده با مخالفان وارد گفت‌و‌گو خواهد شد اما درخواست اصلی آنان برای برگزاری دوباره انتخابات پارلمانی ماه دسامبر را رد کرد. در آن انتخابات حزب وابسته به ولادیمیر پوتین موفق شد اکثریت کرسی‌های پارلمانی را به دست آورد اما مخالفان مدعی هستند که مجریان انتخابات، تقلب گسترده‌ای در این انتخابات مرتکب شده‌اند. این ادعا باعث شد تا مخالفان به خیابان‌های مسکو بریزند و به بزرگ‌ترین تظاهرات ضد‌دولتی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی دست بزنند. پوتین دیروز جمعه تاکید کرد که اکثریت روس‌ها طرفدار او هستند اما در عین حال اضافه کرد که در مسکو و دیگر شهر‌های بزرگ از حمایت کمتری برخوردار است. او در این‌باره گفت: «بله، شمار طرفداران من در مسکو و شهرهای بزرگ کمتر است اما آنها همچنان در اکثریت هستند.» سخنان پوتین در امتداد نظر‌سنجی‌های اخیر است که نشان می‌دهد او موفق خواهد شد تا ۶۰ درصد آرای انتخابات ریاست‌جمهوری فردا را به دست آورد و به راحتی چهار رقیب اصلی خود در این انتخابات را شکست خواهد داد.

پوتین و دیمیتری مدودف، رییس‌جمهوری روسیه ماه سپتامبر گذشته اعلام کردند که قصد دارند جای خود را با یکدیگر عوض کنند، یعنی پوتین به جای مدودف به کاخ کرملین برود و بار دیگر سمت ریاست‌جمهوری را بر‌عهده بگیرد و مدودف هم به جای پوتین نخست‌وزیر روسیه شود. همین موضوع شماری از مخالفان این دو را دلسرد و حتی خشمگین کرد. مخالفان این اقدام پوتین و مدودف را نمایشی برای تحقیر دموکراسی توصیف می‌کنند. پوتین اما روز جمعه گفت که با مدودف به این نتیجه رسیده‌اند که او یعنی پوتین از مدودف محبوب‌تر و از بخت بیشتری برای پیروزی در انتخابات برخوردار است.

پوتین بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ میلادی رییس‌جمهوری روسیه بود و به دلیل پایان دو دوره چهار ساله متوالی خود به کاخ نخست‌وزیری رفت و مدودف، از متحدان قدیمی خود را به کاخ کرملین فرستاد.اکنون و با افزایش دوره ریاست‌جمهوری از چهار سال به شش سال او قانونا قادر خواهد بود تا سال ۲۰۲۴ یعنی ۱۲ سال دیگر سمت ریاست‌جمهوری را در اختیار داشته‌باشد، یعنی در مجموع حدود یک چهارم قرن مرد اول روسیه باشد. رکوردی که پس از جوزف استالین، دیکتاتور پیشین اتحاد جماهیر شوروی تکرار نشده است.

پوتین در همین‌باره گفت: «من نمی‌دانم که آیا می‌خواهم بیشتر از ۲۰ سال این کرسی را در اختیار داشته‌باشم یا نه. هنوز در این‌باره تصمیم نگرفته‌ام.» او همچنین تاکید کرد که دیمیتری مدودف، نخست‌وزیر او خواهد بود.