نشست 70 کشور جهان برای بررسی اوضاع سوریه

کوفی عنان به عنوان نماینده سازمان ملل و اتحادیه عرب در بحران سوریه منصوب شده است/ عکس: Getty Images

گروه بین‌الملل- کنفرانس بزرگی در تونس با شرکت کشورهای غربی و اتحادیه عرب در حال برگزاری است تا راه‌حلی برای بحران سوریه بیابد. به گزارش بی.‌بی.‌سی، آمریکا، اروپا و کشورهای عرب می‌خواهند به بشار اسد رییس‌جمهوری سوریه فشار بیاورند تا ظرف چند روز، اجازه کمک رسانی به مناطق آسیب‌دیده سوریه را بدهد. این در شرایطی است که روسیه و چین گفته‌اند در این کنفرانس شرکت نخواهند کرد.

هر دو این کشورها به دلیل ممانعت از تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که حامی طرح صلح اتحادیه عرب برای صلح در سوریه است، مورد انتقاد غرب و کشورهای عربی قرار گرفته‌اند. با این همه، سرگئی لاوروف وزیر خارجه سوریه در گفت‌وگوی تلفنی با همتای چینی خود بر موضع دو طرف تاکید کرده است.

همزمان گروه‌های مخالف دولت سوریه مدعی شده‌اند که حدود ۵۰ تا ۶۰ نفر در خشونت‌های روز ۵ شنبه در سراسر کشور کشته شده‌اند. همزمان اعلام شده‌است که نزدیک به هفتاد کشور از جمله آمریکا، بریتانیا، فرانسه و ترکیه در این کنفرانس شرکت دارند.

این کنفرانس قرار است با توافق بر سر بیانیه‌ای از سوریه بخواهد بلافاصله اعلام آتش‌بس کند و اجازه دهد میزان نیاز به کمک‌های انسانی در منطقه بررسی شود. اگر سوریه این خواسته را نادیده بگیرد با تهدیدهای بیشتر روبرو خواهد شد.

این کنفرانس ممکن است در عین حال، شورای ملی سوریه را که مجموعه‌ای از گروه‌های مخالف دولت این کشور است نماینده «مشروع» مردم سوریه بخواند اما در عین حال این گروه را کاملا تایید نکند.

شب برگزاری این کنفرانس، سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب، کوفی عنان را نماینده مشترک خود برای رسیدگی به بحران سوریه معرفی کردند.

بان کی مون، دبیر‌کل سازمان ملل متحد و نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند به طور مشترک کوفی عنان را به عنوان نماینده ویژه خود در بحران سوریه منصوب کرده‌اند.

قرار است عنان که پیش‌تر دبیرکل سازمان ملل متحد بوده‌است برای به پایان رساندن «همه خشونت‌ها و موارد نقض حقوق بشر» و نیز ترتیب دادن راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای بحران سوریه فعالیت کند.

عنان دبیرکل اتحادیه عرب و دبیرکل سازمان ملل را در مسائل مربوط به سوریه نمایندگی می‌کند و در چارچوب قطعنامه ۶۶-۲۵۳ مجمع عمومی و قطعنامه‌های مرتبط اتحادیه عرب برای تماس با همه بازیگران درون و بیرون از سوریه، تلاش می‌کند تا به یافتن راه‌حلی سیاسی، مسالمت‌آمیز و فراگیر که با «آرمان‌های دموکراسی خواهانه مردم سوریه» مطابقت دارد و برخاسته از بازیگران سوری است، کمک کند.

هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا نیز شب پیش از برگزاری این کنفرانس گفت همه کشورها باید تدابیری را که بر سر آن توافق شده پیش بگیرند.

او گفت: «ما منتظر پیشرفت در سه جبهه هستیم؛ تامین کمک‌های انسانی، افزایش فشار بر رژیم سوریه و آماده‌سازی برای یک گذار سیاسی دموکراتیک.»

خانم کلینتون گفت: «برای رسیدن به این هدف امیدواریم تعهدات تازه‌ای برای کمک‌رسانی به کسانی که در سوریه گرفتار شده‌اند دریافت کنیم و نیز با همکاری بین‌المللی و فشار دیپلماتیک بر دمشق بتوانیم این کمک‌ها را به نیازمندانشان برسانیم.»

وزیرخارجه آمریکا در عین حال ابراز امیدواری کرد تا کشورهای بیشتری سوریه را تحریم کنند. دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا گفته اجماع جامعه جهانی بر سر مساله سوریه حیاتی است. آلن ژوپه وزیر خارجه فرانسه هم پیش از ترک لندن به مقصد تونس گفت لازم است که این کنفرانس بر سوریه و همچنین دولت‌های روسیه و چین حداکثر فشار را وارد کند.

به گفته او هیچ گزینه نظامی برای این مساله در دستور کار نیست و فرانسه بدون اجازه و ماموریت از سوی جامعه جهانی، چنین راهی را متصور نمی‌داند.

تقاضای روزنامه نگاران

کنفرانس تونس دو روز پس از آن برگزار می‌شود که ماری کالوین و رمی اشلیک در حملات مکرر توپخانه‌ای به حمص کشته شدند. نیکلا سارکوزی، رییس‌جمهوری فرانسه مرگ دو روزنامه نگار در حمص را «قتل» خوانده و گفته «کسانی که مرتکب این کار شدند باید حساب پس بدهند.»

او سوریه را متهم کرده که عامدانه روزنامه‌نگاران را هدف قرار داده‌است. از سوی دیگر دو روزنامه‌نگار که در همین حمله زخمی شده‌اند از طریق انتشار ویدیوهایی در اینترنت خواستار کمک پزشکی شده‌اند.

ادیت بوویه که تحت مداوای امدادگران سوری است به جراحی نیاز دارد. این امدادگران فاقد وسایل لازم برای انجام این کار هستند.

پاول کانروی که بریتانیایی است نیز خواستار کمک خارجی برای رسیدن به محلی امن و خروج از سوریه شده است. در همین حال یک کمیته سازمان ملل متحد، فهرستی محرمانه از مقامات ارتش سوریه را تهیه کرده که گمان می‌رود شامل بشار اسد رییس جمهوری سوریه نیز شود. این کمیته اعلام کرده است که این عده ممکن است به دلیل جنایت علیه بشریت تحت تعقیب قرار بگیرند.

این کمیته مدعی شده است که این جنایات شامل شلیک به سوی زنان و کودکان غیرنظامی، توپ باران مناطق غیرنظامی و شکنجه زخمی‌ها می‌شود.