تلاش‌ جدید اروپا برای خروج از بحران

عکس: AFP آغاز مذاکره برای پیمان مالی جدید در اروپا

سارکوزی راهکار جدید خروج از بحران برای فرانسه ارائه کرد

گروه بین‌الملل- رهبران کشورهای اتحادیه اروپا، دیروز دوشنبه، سی ام ژانویه در بروکسل گردهم آمدند تا بار دیگر مذاکرات برای دستیابی به یک توافق بر سر پیمان مالی جدید اروپا را ادامه دهند. این طرح که توسط آلمان و فرانسه پیشنهاد شده به منظور ایجاد انضباط مالی در زمینه بودجه ۲۶ کشور از ۲۷ کشورعضو اتحادیه اروپا است.

نشست پیشین اتحادیه اروپا برای دستیابی به یک توافق بر سر این پیمان با مخالفت دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا روبه‌رو شد. نخست‌وزیر بریتانیا با بیان اینکه اصلاحات مالی جدید بر اساس این طرح به نفع کشورش نیست به مخالفت با این پیمان پرداخت که انتقادات بسیاری را در داخل و خارج از بریتانیا به دنبال داشت.

تنها هفده کشور در منطقه مالی یورو قرار دارند اما در صورت تصویب، این طرح برای تمامی ‌بیست و شش کشور اتحادیه اروپا لازم الاجرا خواهد بود. این نشست هفدهمین گردهمایی رهبران اتحادیه اروپا به منظور حل بحران مالی این قاره طی دو سال گذشته است. علاوه بر دستیابی به بودجه هماهنگ میان کشورهای اتحادیه اروپا، ایجاد شغل در کشورهایی که با بحران مالی روبه‌رو هستند و همچنین افزایش رشد اقتصادی از دیگر مسائلی است که در این نشست بر سر آن بحث شد.مذاکرات میان دولت یونان و نهادهای مالی خصوصی از دیگر مسائلی است که در دستور کار رهبران اتحادیه اروپا در این نشست قرار داشت. این مذاکرات برای خرید بیش از ۲۰۰ میلیارد یورو از بدهی‌های یونان صورت می‌گیرد که تاکنون موفق نبوده است. تا زمانی که این مذاکرات به نتیجه مثبتی نرسد اتحادیه اروپا از پرداخت مرحله بعدی وام به یونان که رقمی‌بالغ بر ۱۳۰ میلیارد یوروست خودداری خواهد کرد.

راهکار سارکوزی برای دومین اقتصاد بزرگ حوزه یورو

نیکلا سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه در نخستین مصاحبه تلویزیونی زنده خود در سال جدید، برنامه‌های جدیدی برای خروج از بحران اقتصادی این دومین اقتصاد بزرگ حوزه یورو معرفی کرد. در این گفت‌و‌گوی تلویزیونی که از شش شبکه تلویزیونی فرانسه به طور همزمان پخش ‌شد، رییس‌جمهوری فرانسه با اشاره به راهکارهای اتخاذ شده توسط فرانسه و اروپا گفت: «تصمیم‌های گرفته شده در اتحادیه اروپا، فرانسه و اجلاس گروه بیست تاکنون منجر به ثبات موقعیت کنونی شده و بحران مالی اروپا در حال پایین آمدن است. اروپا دیگر در لبه پرتگاه نیست و تمام تصمیم‌هایی که تاکنون گرفته شده ما را به سمت حل این بحران هدایت می‌کند.»

نیکلا سارکوزی در این گفت‌و‌گوی تلویزیونی همچنین افزایش مالیات بر ارزش افزوده را یکی از برنامه های خود برای خروج از بحران مالی در فرانسه معرفی کرد و گفت: «برای جبران بیش از سیزده میلیارد یورو کاهش درآمد دولت از سوی موسسات، مالیات بر ارزش افزوده به ۲/۲۱ درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش مالیات شامل محصولات غذایی و دارو نمی‌شود اما هزینه‌های خدمات درمانی و اجتماعی به میزان دو درجه نسبت به درآمد مالی افراد افزایش خواهد یافت.» این مالیات در حال حاضر ۶/۱۹ درصد است. رستوران‌ها یکی از اماکنی هستند که بیشترین میزان مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت می‌کنند.

قرار است این مالیات بر ارزش افزوده از ماه اکتبر سال جاری به اجرا گذاشته شود. بر اساس اعلام دولت فرانسه، برای ایجاد اشتغال بیشتر و افزایش تولید توسط موسسات اقتصادی، قرار است مالیات این موسسات افزایش نیابد که همین موجب کاهش بیش از ۱۳ میلیارد یورو درآمد دولت خواهد شد. دولت فرانسه درصدد است این نقصان را از محل افزایش مالیات بر ارزش افزوده جبران کند. افزایش ساعات کاری از ۳۵ ساعت به ۴۰ ساعت نیز از مواردی بود که رییس جمهوری فرانسه به آن اشاره کرد. به گفته نیکلا سارکوزی، این افزایش ساعات کاری بر اساس پذیرش کارکنان یک موسسه و نهاد اقتصادی به اجرا گذاشته خواهد شد.سه ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، شرایط اقتصادی این کشور تبدیل به اصلی‌ترین محور برنامه‌های کاندیداهای این انتخابات شده است.

فرانسوا اولاند، کاندیدای حزب سوسیالیست از هم اکنون خروج فرانسه از این بحران را شعار انتخاباتی خود عنوان کرده است. اما نیکلا سارکوزی با وجود اعلام برنامه‌های جدید مالیاتی و اقتصادی، در این گفت‌و‌گوی مستقیم تلویزیونی نیز از اعلام تصمیم خود برای شرکت کردن یا نکردن در این انتخابات خودداری کرد.

وی پیش‌تر گفته بود در صورتی‌که در این انتخابات شرکت کند و پیروز نشود از دنیای سیاست کناره‌گیری می‌کند. فرانسه به تازگی از سوی موسسه اعتبارسنجی استاندارد اند پورز با کاهش رتبه اقتصادی روبه‌رو شده و با یک بدهی به میزان ۱۸۵ میلیارد یورو روبه‌رو است.

سارکوزی رییس‌جمهوری فرانسه (چپ)/ عکس:‌GETTY IMAGES