کاهش اعتبار ایتالیا، اسپانیا و سه کشور اروپایی دیگر

عکس: GETTYIMAGES

شادی آذری

موسسه رتبه‌بندی فیچ رتبه اعتباری ایتالیا، اسپانیا، بلژیک، قبرس و اسلوونی را کاهش داد و اعلام کرد که به احتمال پنجاه درصد این کاهش رتبه ظرف دو سال آینده تکرار خواهد شد.

به گزارش رویترز، این موسسه رتبه‌بندی در بیانیه‌ای اعلام کرد که کشورهای مذکور در کوتاه‌مدت در برابر شوک‌های پولی و مالی آسیب‌پذیر هستند. در این بیانیه آمده است:«به عقیده موسسه فیچ این کشورها از همه مزیت‌های ذخایر یورو بهره‌مند نیستند.» بر اساس این اقدام موسسه فیچ، رتبه اعتبارات ایتالیا از+A به A‌ ، رتبه اعتبارات اسپانیا از AA‌ به A، رتبه اعتبارات بلژیک از +AA به AA، رتبه اعتبارات اسلوونی از AA‌به A و رتبه اعتبارات قبرس از BBB به -BBB‌ کاهش یافت و به‌این ترتیب این جزیره کوچک تنها یک رتبه تا رتبه «بی‌ارزش» فاصله دارد. بر این اساس رتبه اعتبارات ایرلند در همان حد +BBB ثابت ماند.

در اعلام رتبه همه این کشورها چشم‌انداز آینده منفی پیش‌بینی شده است.

به رغم اقدام بانک مرکزی اروپا در ماه دسامبر مبنی بر پر کردن بخش بانکی از اعتبارات سه‌ساله ارزان قیمت و تلاش‌های ریاضتی توسط دولت‌ها برای کاهش بدهی‌هایشان، موسسه رتبه‌بندی فیچ اعلام کرده است که چشم‌انداز وخیم‌تری را برای اغلب کشورهای حوزه یورو پیش‌بینی می‌کند. فیچ اعلام کرد: «در مجموع اقدامات رتبه‌بندی امروز موجب خواهد شد توازنی در افت چشم‌انداز اقتصادی کشورها با راهکارهای سیاستگذاری آنها برای مبارزه با کسری مالی پدید آید.»

دو هفته پیش بود که موسسه رتبه‌بندی استاندارد اند پورز رتبه اعتباری نه کشور عضو حوزه یورو را کاهش داده بود و به‌این ترتیب اقتصاددانان روز جمعه، سیزدهم ژانویه را برای حوزه واحد پولی اروپا جمعه سیاه نامیده بودند.

در این اقدام بی‌سابقه، کشورهای فرانسه و اتریش رتبه مطلوب خود یعنیAAA را از دست دادند اما تغییری در رتبه اعتباری وام‌دهنده بزرگ حوزه یورو، آلمان، ایجاد نشده‌بود.در آن روز موسسه استاندارد اند پورز رتبه اعتباری ایتالیا، اسپانیا، پرتغال و قبرس را دو رتبه و رتبه اعتباری فرانسه، اتریش، مالتا، اسلواکی و اسلوونی را یک رتبه کاهش داده بود. در این رتبه‌بندی جدید رتبه اعتباری ایتالیا، این کشور به شدت مقروض، در سطح رتبه اعتباری قزاقستان یعنی +BBB باقی ماند و سطح اعتبارات پرتغال به رتبه «بی‌ارزش» تنزل یافته بود. گزارش استاندارد اند پورز چشم‌انداز اقتصادی ۱۴ کشور عضو حوزه یورو را منفی ارزیابی و به آن‌ها هشدار داده بود که احتمال کاهش بیشتر رتبه اعتباری‌شان وجود دارد. کشورهای فرانسه، اتریش، فنلاند که هنوز رتبه AAA دارد، هلند و لوگزامبورگ از جمله این کشورها بودند.ایتالیا کشوری است که به عنوان نقطه عطفی در سرنوشت حوزه یورو از آن یاد می‌شود. اگر این اقتصاد به سمت ورشکستگی فرو افتد، کل پروژه پول مشترک، یورو، مورد تهدید قرار خواهد گرفت.

نخست‌وزیر ایتالیا ماریو مونتی که یک تکنوکرات است و به‌خاطر اصلاحات اقتصادی‌اش شهرت دارد، گفت: «با آرامش و بی‌طرفانه» نسبت به کاهش رتبه ایتالیا توسط فیچ واکنش نشان خواهد داد. او در یک مصاحبه زنده تلویزیونی گفت: «آنها به نکاتی اشاره کرده‌اند که تازگی ندارد. به عنوان مثال این موضوع که ایتالیا نسبت به تولید ناخالص داخلی خود بدهی عظیمی دارد و این نشان‌دهنده این است که حوزه یورو در کل به درستی اداره نمی‌شود، تازه نیست و ما همه آن را می‌دانستیم.»