گروه بین‌الملل- با ادامه خشونت‌ها در سوریه، اتحادیه عرب به منظور تقویت همبستگی رهبران مخالفان حکومت این کشور با آنان مذاکره می‌کند.

به گزارش بی.‌بی.‌سی، دیروز شماری از شخصیت‌های سیاسی مخالف حکومت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، به منظور گفت‌وگو درباره اتخاذ موضعی مشترک در‌باره تحولات کنونی در این کشور با نمایندگان اتحادیه عرب در مقر این اتحادیه در قاهره دیدار و گفتگو می‌کنند. مذاکره با این گروه پس از تصمیم اتحادیه عرب به تعلیق عضویت سوریه در اعتراض به ادامه برخورد خشونت‌آمیز حکومت آن کشور با تظاهرات اعتراضی و تشدید بحران سیاسی در این کشور انجام می‌شود.

روزشنبه این هفته، نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه عرب در اجلاسی در قاهره، اعلام کردند که تا زمانی که دولت سوریه به توافقنامه خود با این اتحادیه برای پایان دادن به خشونت علیه معترضان عمل نکند، از عضویت در اتحادیه محروم خواهد بود.

براساس توافقنامه دولت سوریه و اتحادیه عرب که اوایل ماه نوامبر اعلام شد، قرار بود واحدهای ارتش سوریه از مناطق شهری و روستایی این کشور خارج شوند و دولت این کشور به آزادی زندانیان سیاسی مبادرت ورزد و از طریق گفت‌وگو با مخالفان، برای دستیابی به راه‌حلی مسالمت‌آمیز تلاش کند.

در این میان، روز دوشنبه، ملک عبدالله، پادشاه اردن، در مصاحبه‌ای اختصاصی با بی‌.بی‌.سی، آشکارا از اسد خواست تا برای منافع مردم سوریه، از قدرت کناره‌گیری کند و با اشاره به نحوه برخورد با معترضان در آن کشور، گفت که توسل حکومت به خشونت علیه شهروندان «هرگز نتیجه خوبی نداشته است». اظهارات پادشاه اردن و تصمیم اتحادیه عرب در تشدید فشار بر حکومت سوریه با استقبال ایالات متحده مواجه شده که از اقدام بین‌المللی برای خاتمه دادن به سرکوب معترضان در سوریه حمایت کرده‌است. در فرانسه، آلن ژوپه، وزیر خارجه، گفته است که با توجه به موضعگیری اتحادیه عرب، شورای امنیت سازمان ملل متحد در موقعیتی است که باید برای وضع تحریم‌های موثر علیه حکومت سوریه دست به اقدام بزند.

در روزهای اخیر، حکومت اسد با انتقاد شدید دولت اسلامگرای ترکیه هم که زمانی از دوستان نزدیک دولت سوریه به شمار می‌رفت، مواجه بوده است. احمد داود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، روز دوشنبه به رهبران سوریه و دیگر کشورهای خاورمیانه هشدار داد، کسانی که نتوانند به خواسته مردم خود تن دهند، «خواهند رفت.» ترکیه همچنین اعلام کرد که منتظر پوزش‌خواهی رسمی سوریه بر سر حمله به سفارت و کنسول‌گری‌ این کشور از سوی هواداران دولت است.

احمد داوود اغلو که در یک کمیته پارلمان ترکیه حاضر شده بود، گفت: «آنهایی که در خاورمیانه با مردم خود نمی‌سازند و نمی‌توانند مردم را راضی نگه دارند، خواهند رفت.»

یک مقام دولتی ترکیه به خبرگزاری فرانسه گفته‌است، این به این معنا است که «ما دیگر به هیچ وجه با سوریه نیستیم و در حال پیوستن به تلاش‌های بین‌المللی برای انزوای این کشوریم.» در حرکتی دیگر، روز یکشنبه احمد داوود اغلو، وزیر خارجه ترکیه، با اعضای «شورای ملی» اپوزسیون سوریه دیدار کرد. این شورا در تلاش است از آنکارا برای تاسیس دفتر در ترکیه مجوز بگیرد. از سوی دیگر اما دولت روسیه موضع اتحادیه عرب در قبال سوریه را محکوم دانسته و و وزیر امور خارجه آن کشور گفته ‌است که به نظر او، رویکرد کشورهای غربی باعث تحریک مخالفت با حکومت سوریه شده‌است.

روسیه، همراه با چین، تا کنون با تصویب قطعنامه شورای امنیت در محکومیت سوریه و وضع مجازات‌های بین‌المللی علیه این کشور مخالفت کرده‌اند و مقامات سوری ادامه مخالفت آنان را عاملی برای جلوگیری از فشار بین‌المللی بر این کشور دانسته‌اند. با این‌همه، سخنگوی وزارت خارجه چین، در اقدامی غیرمنتظره، از تصمیم اتحادیه عرب علیه سوریه حمایت کرده و از دولت سوریه خواسته است با این اتحادیه همکاری کند.