اعتراض نیم میلیونی اقتصادی

عکس: AFP با حضور قریب به نیم‌میلیون نفر و در اعتراض به بی‌عدالتی اجتماعی برگزار شد

بزرگترین تظاهرات در فلسطین اشغالی

احسان ابطحی

حدود ۵۰۰ هزار نفر از ساکنان فلسطین اشغالی، شنبه شب به خیابان‌ها ریختند و علیه هزینه‌های سنگین زندگی، دست به تظاهرات زدند. آنها همچنین خواستار برقراری عدالت اجتماعی شدند. به گفته کارشناسان و تحلیلگران مسایل خاورمیانه، این تظاهرات، بزرگترین تظاهرات از زمان تاسیس رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ میلادی، محسوب می‌شود.

به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، تظاهرات گسترده در فلسطین اشغالی برای هفته‌های پی‌در‌پی برنامه‌ریزی شده‌بود. سازمان‌دهندگان این تظاهرات پیشتر اعلام کرده ‌بودند که اگر بتوانند حدود ۳۰۰ هزار نفر را به خیابان‌ها بکشانند، موفقیت بزرگی به دست آورده‌اند. همزمان پلیس رژیم صهیونیستی اعلام کرد که بیش از ۳۰۰ هزار نفر شنبه‌شب به خیابان‌ها آمده بودند اما یک شرکت که حضور مردم در خیابان‌ها را برای رسانه‌های اسراییلی تخمین می‌زند، اعلام کرد که حدود ۴۰۰ هزار نفر در این تظاهرات شرکت داشته‌اند که حدود ۳۰۰ هزار نفر از آنان در تل‌آویو تجمع کرده ‌بودند. ده‌ها هزار نفر دیگر هم در شهرهای دیگری همچون بیت‌المقدس و حیفا به خیابان‌ها آمده بودند.

تظاهرات ساکنان فلسطین اشغالی در اعتراض به قیمت‌های بالا از جمله قیمت فزاینده مسکن و همچنین اعتراض گسترده آنان به بی‌عدالتی‌های اجتماعی حدود دو هفته متوقف شده ‌بود که دلیل آن کشته‌شدن ۸ صهیونیست در نزدیکی جنوب شهر عیلات در نزدیکی مرز مصر و همچنین نا‌آرامی‌ها در مرز میان فلسطین اشغالی و نوار غزه بود.

در روز شنبه، تظاهرات اصلی در شهر تل‌آویو با یک راه‌پیمایی آغاز شد و در کیکا هامدینا که یک میدان اصلی و بزرگ به شمار می‌رود و فروشگاه‌های مجلل در آن قرار دارد به پایان رسید.

معضل اصلی ساکنان فلسطین اشغالی در ابتدا هزینه‌های بالای مسکن بود، اما سپس تقاضا‌هایی همچون اصلاح نظام مالیاتی و ایجاد یک دولت رفاه هم به این خواسته‌ها اضافه شد. تظاهر‌کنندگان همچنین به قیمت‌های بالای غذا، آموزش و بهداشت هم اعتراض دارند. ناظران می‌گویند که طبقه متوسط بدنه اصلی تظاهرات‌کنندگان را تشکیل می‌دهند.

بر اساس آمار موجود، رشد اقتصادی سالانه رژیم صهیونیستی به طور نسبی طبیعی به نظر می‌رسد و از سال ۲۰۰۴ میلادی به این سو، حدود ۵/۴ درصد است. در طول همین مدت نرخ بیکاری در ‌سرزمین‌های اشغالی از ۱۱ درصد به ۶ درصد کاهش یافته‌است.

اما ساکنان فلسطین اشغالی بر این باورند که از این رشد، سودی نصیب آنان نشده‌است و خشم عمومی علیه نابرابری اجتماعی، بی‌عدالتی و فساد اداری رو به افزایش است.

در همین حال و به گزارش بی.‌بی.‌سی، در واکنش به این تحولات، کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی کمیته‌ای با هدف بررسی امکان اعمال اصلاحات تشکیل داد، اما در عین حال هشدار داد که نمی‌تواند همه خواسته‌های تظاهر‌کنندگان را بر‌آورده سازد.