دنیای اقتصاد - به دنبال انتشار برخی اخبار مبنی بر احتمال کاهش رتبه اعتباری آمریکا، دولت چین به ایالات متحده آمریکا هشدار داد که راهکارهایی «مسوولانه‌» را برای افزایش اعتماد بازار به دلار و مساله بدهی‌های دولت آمریکا در پیش گیرد. این هشدار چین منعکس‌کننده نگرانی‌های سرمایه‌گذاران از این موضوع بود که واشنگتن ممکن است بخاطر مشکل بدهی‌هایش دچار ورشکستگی شود. بر اساس برآوردها در حدود دو سوم ذخایر چین در دارایی‌های دلاری سرمایه‌گذاری شده‌اند و این باعث شده است که پکن در مقام بزرگترین اعتباردهنده به آمریکا قرار گیرد. در پی احتمال کاهش رتبه اعتبارات ایالات متحده مطرح شد

هشدار اقتصادی چین به آمریکا

شادی آذری

دیروز، چهارشنبه، دولت چین، ایالات متحده را تحت فشار گذاشت تا راهکارهایی «مسوولانه‌» را برای افزایش اعتماد بازار به دلار و مساله بدهی‌های دولت آمریکا در پیش گیرد. این هشدار چین منعکس‌کننده نگرانی‌های سرمایه‌گذاران از این موضوع بود که واشنگتن ممکن است به خاطر مشکل بدهی‌هایش دچار ورشکستگی شود.

به گزارش رویترز این درخواست که توسط نهاد قانونگذار ارزی چین عنوان شد، در شرایطی مطرح شده است که مقامات آمریکا به شدت در تلاشند تا در واپسین فرصت باقی‌ مانده افزایش سقف بدهی‌های ایالات متحده را که هم‌اکنون در سطح ۳/۱۴ تریلیون دلار است به تصویب برسانند. این مقامات تنها تا پیش از دوم اگوست -۱۱ مرداد- مهلت دارند تا این طرح را به تصویب برسانند چون از این تاریخ به بعد دولت ایالات متحده پولی در اختیار نخواهد داشت تا بابت بدهی‌های خود پرداخت کند و عملا دچار ورشکستگی خواهد شد.

دیروز اداره ارزهای خارجی چین اعلام کرد: «امیدواریم دولت ایالات متحده سیاست‌ها و راهکارهای مسوولانه‌ای را در جهت افزایش اعتماد بازارهای مالی جهان در پیش‌گیرد و به منافع سرمایه‌گذاران احترام بگذارد و از آنان حمایت کند.»

این هشدار که در وب‌سایت رسمی این سازمان دولت چین منتشر شده است، به عنوان واکنشی تلقی می‌شود به پرسش‌های مطرح شده درباره اینکه آیا پس از کاهش رتبه اعتبارات آمریکا توسط موسسات رتبه‌بندی، پکن از سرمایه‌گذاری خود در دارایی‌‌های ایالات متحده خواهد کاست یا نه. اداره ارزهای خارجی چین مدیریت ذخایر دلاری این دومین اقتصاد بزرگ جهان را بر عهده دارد. ارزش این ذخایر چین بالغ بر ۲/۳ تریلیون دلار است که بزرگ‌ترین ذخایر دلار آمریکا در میان کشورهای جهان محسوب می‌شود. این اداره اعلام کرده است که خرید و فروش اوراق بهادار بخشی از فعالیت‌های عادی آن در زمینه سرمایه‌گذاری هستند.

با توجه به اندازه ذخایر چین، پکن گزینه قابل توجه دیگری پیش ‌رو نداشته است جز آنکه بخش اعظم ذخایرش را به شکل اوراق بهادار آمریکا نگهداری کند که تاکنون بزرگ‌ترین دارایی جهان بوده و از نقدشوندگی بالایی هم برخوردار بوده است.

بر اساس برآوردها در حدود دو سوم ذخایر چین در دارایی‌های دلاری سرمایه‌گذاری شده‌اند و این باعث شده است که پکن در مقام بزرگ‌ترین اعتباردهنده به آمریکا قرار گیرد. در شرایطی که چین علاقه‌مند به کاهش وابستگی‌اش به دلار است و تلاش می‌کند در سایر دارایی‌ها سرمایه‌گذاری کند، قانونگذار ارزی این کشور اعلام کرد: «این یک موضوع سرمایه‌گذاری مهم است هم برای سرمایه‌گذاران داخلی آمریکا و هم برای سرمایه‌گذاران خارجی آن.» این نهاد دولت چین بدین ترتیب به نقش مهم دخایر ارزی کشورها اشاره کرد.

این قانونگذار ارزی همچنین به این نکته اشاره کرد که نمی‌تواند بخش زیادی از ذخایر کشورش را صرف سرمایه‌گذاری بر نفت، طلا و نقره نماید چون این بازارها بیش از حد پرنوسان و کوچک هستند. این اداره دولت چین اعلام کرد: «شرکت‌ها و خانوارهای چینی مقادیر زیادی طلا و نفت مصرف می‌کنند.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «اگر ما بخش اعظم ذخایر ارزهای خارجی خود را صرف سرمایه‌گذاری در چنین زمینه‌هایی کنیم، می‌توانیم قیمت‌های بازاری را افزایش دهیم و این می‌تواند بر مصرف مردم و توسعه اقتصادی کشورمان تاثیر بگذارد.»