کنترل تورم مهم‌ترین اولویت دولت چین

ون جیابائو نخست وزیر چین

گروه بین‌الملل- نخست‌وزیر چین و رییس بانک مرکزی این کشور دیروز، دوشنبه، متعهد شدند که نگذارند تورم بالا اقتصاد کشورشان را آشفته کند. این مساله پیش‌بینی‌ها را مبنی بر افزایش نرخ بهره و حداقل ذخایر مورد نیاز بانک‌ها تقویت کرد. ون جیابائو، نخست‌وزیر چین، گفت: مبارزه با تورم اولویت اصلی دولت است. این درحالی است که جو شیائوچوان، رییس بانک مرکزی این کشور اعلام کرد مقامات باید به ثبات قیمت‌ها اهیمت و اولویت بیشتری دهند.

آماری که روز شنبه منتشر شد نشان داد تورم چین در ماه ژوئن به بالاترین سطح طی سه سال گذشته یعنی رقم ۴/۶ درصد افزایش یافت. تحلیل‌گران براین باورند که مساله نشان می‌دهد مبارزه با تورم همچنان ادامه دارد و دولت مصمم است قیمت‌ها را تحت کنترل درآورد. تیم کاندان، رییس تحقیقات آسیایی از مرکز آی‌ان‌جی در سنگاپور، می‌گوید: «اگر دولت نشان دهد نگرانی‌ای از افزایش تورم ندارد و تورم در اندازه‌ای که در حال حاضر است باقی بماند، مردم دچار نگرانی می‌شوند و این مشکل بزرگی برای دولت به وجود می‌آورد.»

این درحالی است که ون در سخنرانی خود در ماه مارس گفته بود مهار فشار قیمتی اولویت اصلی است. در آن زمان تورم یک درصد کمتر از سطح ماه ژوئن بود.

حزب کمونیست نگران است که افزایش قیمت‌ها منجر به اعتراضات عمومی شود. ون در ماه مارس گفت تورم ثبات اجتماعی را در دومین اقتصاد بزرگ جهان تهدید می‌کند.

ون در بیانیه‌ای که دیروز، دوشنبه، در سایت دولت مرکزی قرار گرفت، اعلام کرد: «ما باید تثبیت سطح قیمت‌ها را اولویت اصلی اقتصاد کلان قرار دهیم و روند تنظیم اقتصاد کلان را بدون تغییر نگه داریم.»

او گفت: دولت تلاش خواهد کرد قیمت گوشت خوک را که پرمصرف‌ترین گوشت و مهم‌ترین عامل در کنترل تورم به شمار می‌رود، از طریق افزایش عرضه خوک تثبیت کند. براساس ارقام رسمی، قیمت گوشت خوک در ماه ژوئن نسبت به سال گذشته ۶۵ درصد جهش کرده است.

جو گفت: چین درحالی که تلاش می‌کند از نوسان شدید رشد اقتصادی اجتناب کند، سیاست‌های محتاطانه خود را برای تحت کنترل درآوردن قیمت‌ها ادامه خواهد داد.

او در جدیدترین شماره مجله چاینا فایننس که توسط بانک خلق چین منتشر می‌شود، نوشت: «مهم‌ترین مشکل در زمینه اقتصاد کلان فشار تورمی نسبتا بالا و انتظارات تورمی زیاد است. ما باید تثبیت قیمت‌ها را در اولویت قرار دهیم و به تثبیت قیمت‌ها از منظر وسیع‌تری توجه کنیم.»

علت اصلی افزایش تورم چین رشد قیمت مواد غذایی بوده است که در سال منتهی به ماه ژوئن ۴/۱۴ درصد جهش کرده است. جو همچنین اعلام کرد بانک مرکزی تلاش خواهد کرد از نوسان شدید در رشد اقتصادی جلوگیری کند که این مساله نشان‌دهنده برخی نگرانی‌ها در مورد خطرات اقتصادی است.

او گفت: «باید سیاست‌های پولی محتاطانه‌ای را برای ایجاد تعادل بین حفظ رشد اقتصادی پایدار و نسبتا سریع، تنظیم ساختار اقتصادی و رسیدن به انتظارات تورمی در پیش بگیریم.»

واردات چین در ماه ژوئن با کندترین آهنگ طی ۲۰ ماه گذشته رشد کرد و رشد واردات کند شد. این مساله حاکی از آن بود که شرایط سختگیرانه پولی و کاهش تقاضای جهانی بر اقتصاد این کشور تاثیر منفی داشته است. این درحالی است که بانک مرکزی چین به منظور کنترل تورم، از اکتبر گذشته تاکنون پنج بار نرخ بهره و نه بار حداقل ذخایر مورد نیاز بانک‌ها را افزایش داده است. این بانک همچنین اقدامات فراوانی را با هدف افزایش قیمت مستغلات انجام داده است تا به این وسیله از تشکیل حباب در بخش مسکن

جلوگیری کند.

ژیا بین، مشاور بانک مرکزی، به چاینا سکیوریتیز ژورنال گفت پکن برای مبارزه با تورم باید از ابزارهای مختلفی همچون نرخ بهره، ارز، فعالیت‌های بازار آزاد و تغییر حداقل ذخایر مورد نیاز بانک‌ها استفاده کند.

بسیاری از تحلیل‌گران براین باورند که چین در ماه‌های آتی برای مبارزه با تورم بیشتر بر افزایش نرخ بهره تمرکز خواهد کرد.