لاگارد رییس IMF، کان: بیگناه؟
روز پنجشنبه، وزیر دارایی پیشین فرانسه، کریستین لاگارد در شرایطی به ریاست صندوق بینالمللی پول انتخاب شد که تنها یک روز پس از آن، یعنی دیروز، جمعه، تردیدهایی در مورد اتهامات وارد شده بر دومینیک استراوس کان، رییس پیشین صندوق بینالمللی پول مطرح شد و احتمال بیگناهی وی قوت گرفت.
شادی آذری
روز پنجشنبه، وزیر دارایی پیشین فرانسه، کریستین لاگارد در شرایطی به ریاست صندوق بینالمللی پول انتخاب شد که تنها یک روز پس از آن، یعنی دیروز، جمعه، تردیدهایی در مورد اتهامات وارد شده بر دومینیک استراوس کان، رییس پیشین صندوق بینالمللی پول مطرح شد و احتمال بیگناهی وی قوت گرفت. کان که در تاریخ ۱۴ مه سال جاری میلادی به اتهام تلاش برای تجاوز به یک مستخدمه هتل منهتن نیویورک توسط پلیس آمریکا دستگیر و بازداشت شد، در شرایطی که تحت فشار شدید روانی قرار داشت تا از سمت ریاست صندوق بینالمللی پول- IMF- کنارهگیری کند، اعلام کرده بود به دلیل آنکه میخواهد همه توان خود را صرف رهایی از این پرونده نماید، از ریاست صندوق استعفا میکند. اگر چه او پس از چند روز بازداشت در زندان موفق شد با قرار وثیقه ۶ میلیون دلاری به خانهای در نیویورک منتقل شود اما در آنجا تحت مراقبتهای ویژه ماموران قرار گرفت با این توضیح که او ممکن است اقدام به خودکشی نماید. از آن تاریخ به بعد تنها در جلسات دادگاه بود که نامی از او برده میشد و نه به عنوان اقتصاددانی که زمانی توانسته بود مفیدترین نقش را در مقابله با بحران مالی جهان به عنوان رییس صندوق بینالمللی پول ایفا کند.
پس از آن بود که رقابت بر سر جانشینی کان بالا گرفت و در نهایت نام دو رقیب جدی برای اشغال این پست باقی ماند: آگوستین کارستنس، رییس بانک مرکزی مکزیک و کریستین لاگارد، وزیر دارایی فرانسه. حمایت اغلب کشورهای اروپایی از لاگارد و قانون نانوشتهای که ریاست بانک جهانی را به یک آمریکایی و ریاست صندوق بینالمللی پول را به یک اروپایی اختصاص میدهد، دست به دست هم دادند تا روز پنجشنبه وزیر دارایی فرانسه به ریاست این صندوق انتخاب شود و نیکلا سارکوزی، رییسجمهوری فرانسه جانشینی را برای خانم لاگارد در وزارت دارایی کشورش منصوب کند.
دیروز اما بازپرسهای نیویورک اعتبار ادعاهای مستخدمه هتل را به زیر سوال بردند و قرار شد اواخر وقت دیروز، جمعه تردیدهای مطرح شده را یک به یک منتشر کنند. این در شرایطی است که استراوس کان ۶۲ ساله از ابتدا همه این اتهامات را واهی دانسته و رد کرده بود. یکی از افراد نزدیک به پرونده استراوس کان گفته است بازپرسها قصد دارند این موضوع را فاش کنند که مستخدمه هتل در ابتدا مدعی شده بود قربانی یک تجاوز گروهی در کشور زادگاهش یعنی گینه شده، اما پس از آن پذیرفت که این داستان ساختگی زاییده فکر خودش بوده است. براساس گزارش نیویورک تایمز، همچنین گفتوگویی تلفنی از خدمتکاری که اتهام تعرض جنسی بر گفتههای او استوار است، به دست آمده است. او در این مکالمه که یک روز پس از ادعای تجاوز جنسی انجام گرفته است، با یک قاچاقچی مواد مخدر دربارۀ چگونگی رسیدن به سود مالی از راه پافشاری بر اتهام تعرض جنسی علیه رییس سابق صندوق بینالمللی پول حرف میزند.
این خبر که پرونده مطرح شده علیه استراوس کان ممکن است به نفع او تمام شود ، موجی از واکنشها را در محافل خبری و سیاسی جهان در پی داشت و به همان اندازه که خبر دستگیری وی شوکهکننده بود، توانست محافل سیاسی فرانسه را به لرزه افکند. کان پیش از آنکه گرفتار این پرونده شود قصد داشت در انتخابات ریاستجمهوری فرانسه به عنوان رقیب سوسیالیست نیکلا سارکوزی وارد عرصه رقابتها شود و نظرسنجیهایی که تنها یک هفته پیش از دستگیری وی انجام شده بود حکایت از آن داشت که درصورت شرکت او در این رقابت، سارکوزی شانس چندانی برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری نخواهد داشت.
طعمهای برای گرگها
نخستوزیر پیشین فرانسه از جناح سوسیالیست به نام لیونل ژوسپن به رادیو آرتیال چنین گفت: «اگر اتهامات علیه دومینیک استراوس کان رد شوند، این بدان معنا خواهد بود که او طعمهای بود که جلوی گرگها انداخته شد.»
رهبر حزب سوسیالیست فرانسه و نامزد انتخابات ریاستجمهوری این کشور، مارتین اوبری نیز ضمن اعلام «خشنودی شدید» خود از قوت گرفتن احتمال بیگناهی استراوس کان ابراز امیدواری کرد که وی به زودی «از این کابوس» رهایی یابد.
بسیاری از طرفداران کان امیدوارند خلاصی او از این پرونده آنقدر سریع انجام شود که او بتواند به رقابتهای مقدماتی حزب سوسیالیست که هماکنون نیز در جریان است بپیوندد. یکی از اعضای حزب سوسیالیست به نام میشله سابان در مصاحبهای تلفنی گفت: «حزب سوسیالیست باید رقابتهای مقدماتی را به حال تعلیق درآورد و به کان زمان دهد تا درباره شرکت در این رقابتهای انتخاباتی تصمیمگیری کند.» حزب سوسیالیست تاریخ ۱۳ ژوییه را به عنوان مهلت معرفی نامزدها تعیین کرده است. بسیاری از تحلیلگران با استناد به ادعاهای یک خبرنگار از نشریه هافینگتن پست مبنی بر اینکه سارکوزی، رییسجمهوری فرانسه، روابط نزدیکی با رییس پلیس نیویورک داشته است و این پرونده بوی تبانی میدهد، پرسشهای بسیاری را در مورد دستگیری کان در آستانه انتخابات ریاستجمهوری فرانسه مطرح ساخته و نوک پیکان اتهامات خود را به سمت نیکلا سارکوزی نشانه گرفتهاند. لئونارد لویت خبرنگار هافینگتون پست نوشته بود: نیکلا سارکوزی در سال ۲۰۰۶ و زمانی که هنوز وزیر کشور فرانسه بود، بالاترین نشان افتخار این کشور یعنی لژیون دونور را به ری کلیف رییس پلیس کنونی نیویورک اعطا کرد و این موضوع پایه گذار دوستی میان این دو شد. به نوشته وی، سارکوزی دلیل این اقدام را نقش وی در مبارزه علیه تروریسم قلمداد کرد، در حالی که اعطای این نشان فرانسوی به آمریکاییها در طی چندین دهه بسیار نادر است و تنها افراد بسیار مشهوری همچون والت دیزنی و ژنرال آیزنهاور به آن دست یافتهاند.
ارسال نظر