حقایقی از اقتصاد مصر

تظاهرات مردمی علیه مبارک، عکس: AFP

مترجم: علی شمس اردکانی

«فهمی‌هویدی» کارشناس و تحلیلگر برجسته مسائل سیاسی خاورمیانه است. او از جمله اندیشمندانی است که در ماه‌های اخیر به طور کامل در جریان وقوع انقلاب مصر و تحولات پرشمار پس از آن بوده و نسبت به آینده بسیار امیدوار است و مشکلات فعلی در برابر این انقلاب را گذرا می‌داند. هویدی که در کارنامه کاری خود مصاحبه با محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری ایران را هم دارد از جمله تحلیلگرانی است که معتقد است پس از سقوط رژیم مبارک، مثلث قدرت ایران، مصر و ترکیه در منطقه می‌تواند منشا تحولات بزرگی به ویژه در مساله فلسطین باشد.

فهمی‌هویدی اخیرا مقاله‌ای در نشریه الاهرام به چاپ رسانده و از سیاست‌ها و آمار دروغی که در دوران رژیم دیکتاتوری مبارک به مردم ارائه می‌شد پرده برداشته است. او تلاش کرده که در این مقاله آمار واقعی اقتصاد مصر را با آماری دروغی که پیشتر منتشر می‌شد مقایسه کند. متن ترجمه شده این مقاله در پی می‌آید:

همگان می‌دانستند که پیش از پیروزی ۲۶ ژانویه ۲۰۱۱ وضع اقتصادی کشور مصر خراب بود، ولی تا آن تاریخ باید آن را پوشیده می‌داشتیم! و اکنون همه خود را موظف می‌دانیم که با صدای بلند واقعیت را بگوییم. حال اعداد واقعی را از شماره دوم ژوئن الاهرام به ترتیب زیر می‌خوانیم که از گزارش‌های مرکز آمار و اطلاع‌‌رسانی مصر استخراج کرده‌ایم.

دولت نخست وزیر، دکتر احمد نظیف در طول پنج سال پیش از سقوط آمار می‌داد که الاهرام و دیگر جراید هم آن را در بوق می‌کردند که هر ساله در حال رشد چشمگیر اقتصادی هستیم و هیچگاه عصری به این شکوفایی مانند دوره مبارک- نظیف نداشته‌ایم!

این دروغ را در حالی می‌گفتند که فی‌الواقع در هیچ دوره‌ای چنین قهقرای اقتصادی در تاریخ اخیر نداشته‌ایم. مثلا از آمارهای بهداشتی و خدمات درمانی نمونه بیاورم:

- در سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ در بیمارستان‌های دولتی تعداد تخت بیمارستانی از ۱۵۶۰۰۰ به ۱۲۹۰۰۰ کاهش یافته بود و حال آنکه در همین زمان جمعیت مصر از ۶۶ میلیون به ۷۶ میلیون افزایش یافت.

- در همین دوره‌ای که تعداد تخت‌های بیمارستانی دولتی ۲۳۰۰۰ کاهش نشان داد تعداد درمانگاه‌های دولتی از ۳۳۷ به ۲۲ درمانگاه کاهش یافت.

- در همین دوره مراکز حمایت از کودکان و مادران از ۲۰۳ مرکز به ۱۵۷ مرکز کاهش یافت و مراکز ویژه مردمان کم درآمد در استان‌ها از ۱۰۶ به ۴۳ مرکز در سال ۲۰۰۹ کاهش یافت.

- تعداد تخت‌ها در مراکز حمایت از کودکان بیمار خانواده‌های کم درآمد از ده هزار تخت به پنج هزار تخت کاهش یافت.

- در همین دوره متوسط تعداد عملیات جراحی در هر مرکز از روزانه دوازده به نه عمل جراحی کاهش یافت و تعداد متوسط تخت‌های اختصاصی بیماران جراحی شده از ۷۱۱ به ۳۷۷ تخت کاهش یافت.

- در همین دوره میزان مصرف سرانه سالانه غلات از ۳۳۳ کیلو به ۳۰۳ کاهش یافته است.

- مصرف سرانه گوشت قرمز از ۱۶ کیلو به ۱۴ کیلو کاهش داشته است.

- مصرف سرانه بقولات در این دوره از ۸/۸ کیلو به ۹/۶ کیلو کاهش یافت.

- در همین دوره پرونده‌های کسب مال نامشروع از سالانه ۶۵۰۰۰۰ به سالانه ۸۰۰۰۰۰ پرونده رسیده است.

- حوادث در خطوط ریلی از ۹۷۵ حادثه به ۱۲۶۰ حادثه در سال ۲۰۱۰ رسیده است.

- حوادث رانندگی از ۱۸۰۰۰۰ در سال ۲۰۰۶ به ۲۵۰۰۰۰ تصادف در سال ۲۰۱۰ رسید که در این سال موجب ۳۱۰۰۰ کشته و ۴۶۵۰۰ مجروح شده است.

- در همین دوره بیکاری به ۹ درصد و تورم از ۸/۴ درصد به ۱۲ درصد افزایش یافته است.

- در این دوره تعداد دانش‌آموزان در هر کلاس از ۲۹ نفر به ۳۲ دانش‌آموز افزایش نشان می‌دهد.

- در این دوره تعداد طلاق از سالانه ۶۵۰۰۰ مورد به ۹۰۰۰۰ مورد افزایش نشان می‌دهد.

- البته شجاعت مطبوعات ما که در تمام دوره مورد بحث از این آمار سخنی به میان نمی‌آوردند، ولی حالا کاملا شجاع شده‌اند و هر روز آمار می‌دهند نیز جالب است.

اخیرا از مدیر مرکز آمار مصر سوال کردم آیا این آمار را جدیدا صادر می‌کنند؟ که ایشان در پاسخ گفت ما طبق رسم همیشگی این آمار را در ماه مارس هر سال صادر و برای مقامات مسوول می‌فرستیم، ولی تفاوت در این است که اکنون مطبوعات خود را آزاد می‌دانند که این آمار را منتشر و از آنها واقعیت را استخراج کنند. البته اگر کسی به آمار سال ۲۰۱۰ و سال‌های پیش از آن توجه می‌کرد بر فاجعه‌ای که آمار گویای آن‌ها بود شهادت می‌داد. ولی گویا در آن زمان سکوت را همه پذیرفته بودند. به آقای مدیر گفتم مثل اینکه تا آثار این فاجعه سکوت را بشوییم به وقتی بیش از آمادگی برای انتشار آمار نیاز داریم!