احسان ابطحی

هفت نامزد پیشروی جمهوری‌خواه، دوشنبه شب در ایالت نیوهمشایر اولین مناظره خود را برای تعیین نامزد نهایی این حزب در انتخابات سال آینده ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده و رقابت با باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده، برگزار کردند. به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، این هفت نامزد که حدود دو ساعت بر روی صحنه‌ای که مناظره انتخاباتی در آن برگزار می‌شد ایستادند، حملاتی شدید و تقریبا هماهنگ علیه اوباما درباره مسایلی همچون اقتصاد، کسری بودجه و خدمات درمانی انجام دادند.

تمرکز بیشتر بر روی میت رامنی، نامزد پیشروی جمهوری‌خواهان و فرماندار پیشین ایالت ماساچوست بود که خود پیشتر برنامه‌ای مشابه با برنامه خدمات درمانی اوباما را امضا کرده ‌بود. رامنی در آخرین نظر‌سنجی‌هایی که انجام شده‌است رقابت بسیار تنگاتنگی با اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده خواهد داشت، اما فاصله دیگر جمهوری‌خواهان با اوباما زیاد است. رقبای رامنی گام‌هایی حساب‌شده برداشتند، اما خود او بی‌رحمانه محور مناظرات را به سمت اوباما برگرداند و نشان داد که پس از شکست در انتخابات درون حزبی چهار سال گذشته این بار قصد دارد قدرتمندانه به سوی تبدیل شدن به رقیب اوباما گام بردارد.در اظهار‌نظری که حاکی از آن بود که نامزد‌های جمهوری‌خواه قصد دارند سیاست‌های خود را تغییر دهند و مواضعشان را پالایش کنند، رامنی خواستار خروج هرچه سریعتر نیروهای آمریکایی از افغانستان شد. فرماندار پیشین ایالت ماساچوست در همین‌باره گفت:«‌نیروهای ما نباید از بین بروند و برای استقلال کشوری دیگر بجنگند.» او تلاش کرد تا خود را به عنوان یک مدیر اجرایی قدرتمند جلوه دهد که بهتر از هر نامزد دیگری می‌تواند پیام‌آور احیای اقتصادی و اشتغالزایی باشد.تیم پاولنتی، فرماندار پیشین ایالت مینسوتا که همچنان برای بسیاری از جمهوری‌خواهان سرتاسر آمریکا ناشناخته است، تاکید کرد: در میان یقه آبی‌ها ریشه‌هایی قوی دارد. یقه‌آبی‌ها در اصطلاح به طبقه کارگرانی گفته می‌شود که به کار‌های یدی اشتغال دارند. پاولنتی همچنین کلمه‌ای جدید به نام Obamaneycare ساخت که طعنه‌ای دو جانبه به رامنی و اوباما درباره برنامه خدمات درمانی بود، اما زمانی که مناظره در جریان بود او ترجیح داد تا حملات خود را متوقف کند تا به عنوان فردی منفی جلوه نکند.

این مناظره که در محوطه کالج سنت آنسلم در خارج شهر منچستر، بزرگترین شهر ایالت نیوهمشایر برگزار شد، بزرگترین فرصت را در اختیار نامزدهای جمهوری‌خواه قرار داد تا خود را برای رای‌دهندگان وابسته به این حزب معرفی یا بازمعرفی کنند. هرکدام از نامزد‌های بالقوه جمهوری‌خواهان لحظات دشواری را پشت‌سر گذاشتند و مکالماتی روشنفکرانه با هم داشتند، اما این مناظره حساس و مهم را بدون هیچ گاف قابل توجه یا گاه اشتباهی پشت‌سر گذاشتند.

نیوت گینگریچ که ستاد انتخاباتی‌اش هفته گذشته و به دنبال استعفای دسته‌جمعی تیم استراتژیست‌هایش دچار چالشی بزرگ شد، تلاش کرد تا از مباحثات مناقشه‌برانگیز فاصله بگیرد و خود را نامزدی ایده‌پرداز معرفی کند. اما او از ابتدا لحنی تدافعی داشت و در لحظاتی جان کینگ، مجری شبکه سی.‌ان.‌ان را به دلیل نحوه توصیف پاسخ‌هایش مورد خطاب قرار داد. گینگریچ بین سال‌های ۱۹۷۹ تا ۱۹۹۹ نماینده حوزه ششم ایالت جورجیا در مجلس نمایندگان آمریکا بود و بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۹ ریاست این مجلس را در اختیار داشت.گینگریچ در شرایطی وارد این مناظره انتخاباتی شد که به دلیل مخالفتش با برنامه بودجه پیشنهادی پاول دی. رایان به شدت مورد انتقاد قرار گرفته‌بود. رایان پیشتر پیشنهاد کرده بود که نحوه توزیع یارانه‌های خدمات درمانی به نحوی فراهم شود که مردم بتوانند خود را در بازارهای خصوصی بیمه کنند.زمانی که از گینگریچ درباره این موضوع پرسیده‌شد او پاسخ داد که با اعمال تغییرات افراط‌گرایانه از ناحیه هرشخصی که باشد مخالف است و سخنانش به درستی تشریح نشده‌اند. او تاکید کرد که از بودجه پیشنهادی رایان به عنوان «یک پیشنهاد کلی» حمایت می‌کند.با این همه اما او به انتقادات خود ادامه داد و گفت:«‌وقتی شما از موضوع مهمی همچون خدمات درمانی صحبت می‌کنید و نمی‌توانید با کشورتان درباره آن درست ارتباط برقرار کنید، حتی اگر همه کشور فکر می‌کند که شما کارتان را در آن حوزه درست انجام می‌دهید، بهتر است دست نگه دارید.»

مناظره دوشنبه شب احساس آغاز مناظرات رسمی را منتقل می‌کرد شاید به دلیل اینکه رامنی که از او به عنوان نامزد نهایی جمهوری‌خواهان نام برده‌می‌شود، در این مناظره شرکت کرده‌بود.

این در شرایطی بود که دو نامزد بالقوه جمهوری‌خواهان در این انتخابات شرکت نکردند. اولی جان ام. هانتسمن جونیور از ایالت یوتا بود که تا همین چند هفته پیش سفیر دولت اوباما در چین بود و دیگری سارا پیلن، فرماندار پیشین ایالات آلاسکا و نامزد احراز سمت معاونت ریاست‌جمهوری در انتخابات سال ۲۰۰۸ میلادی.

از سارا پلین تنها یک بار نام برده شد و آن زمانی بود که کینگ، مجری برنامه، این پرسش را مطرح کرد که کدام یک از دو نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۰۸ یعنی اوباما و سناتور مک‌کین معاون بهتری برای خود انتخاب کردند.پاولنتی از این فرصت استفاده و از سارا پیلن که معاون مک‌کین جمهوری‌خواه بود ستایش کرد. او گفت:‌«‌من فکرمی‌کنم که فرماندار پیلن یک رهبر برجسته است.»غیبت پیلن این فرصت را در اختیار خانم میشله باچمن قرار داد تا خود را در فضایی آرام‌تر معرفی کند. باچمن هم مانند پیلن به جنبش راستگرای افراطی حزب چای گرایش دارد و هوادارانش بر این باورند که او بهتر و بیشتر از پیلن سیاست را می‌فهمد.در جریان مناظره دوشنبه شب، باچمن تنها از سوی سناتور پیشین ریک سانتروم از ایالت پنسیلوانیا مورد خطاب قرار گرفت که تاکید کرد جنبش حزب چای یک مانع بزرگ بر سر راه آمریکا است.سانتروم به عنوان یک محافظه‌کار در امور اجتماعی شناخته می‌شود. هنگامی که از او درباره جدایی کلیسا و دولت پرسیده شد او پاسخ داد:«‌ما توانسته‌ایم مدیریت کنیم زیرا می‌دانیم ما و همه ایده‌هایمان تحمل می‌شود و این دلیل کار‌آمدی آمریکاست.»ران پاول، نماینده تگزاس در مجلس نمایندگان ایالات‌متحده هم از اقبال جنبش حزب چای از مواضع «لییرتاریانیسم» او استفاده و تلاش کرد تا درخواست‌هایش مبنی بر کاهش هزینه‌های فدرال رزرو و همچنین کاهش هزینه‌های نظامی را تکرار کند. دیگر نامزدی که دوشنبه شب مورد چالش قرار گرفت هرمان کین بود. مجری برنامه از او درباره اظهارات پیشینش پرسید. جایی که او گفته بود بسیاری از مسلمانان کاملا به آمریکا پایبند نیستند و او هیچ مسلمانی را در کابینه‌اش به کار نخواهد گرفت مگر آنکه از تعهد او به قانون اساسی آمریکا مطمئن باشد. کین در این‌باره گفت: منظورش آن دسته از مسلمانانی بوده‌اند که قصد دارند مردم آمریکا را به قتل برسانند. اما رامنی پاسخ داد که ما باید کیش مردم را به رسمیت بشناسیم به دلیل آنکه آمریکا بر اساس اصول مدارای مذهبی ساخته شده‌است.»

این هفت نامزد جمهوری‌خواه همگی با سقط جنین و ازدواج همجنس‌گرایان مخالفت کردند.