انگلیس؛ ماندن یا نماندن در اتحادیه اروپایی؟
نخستوزیر خواستار پاسخ مردم در یک رفراندوم شد
عکس: AFP
نخستوزیر خواستار پاسخ مردم در یک رفراندوم شد نخست وزیر انگلیس خواستار شد
رفراندوم برای ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا
گروه بینالملل- دیوید کامرون،نخستوزیر بریتانیا، خواهان برگزاری همهپرسی در مورد ادامه عضویت کشورش در اتحادیه اروپا شد.
به گزارش بیبیسی، نخستوزیر بریتانیا در سخنرانی خود گفت که این همهپرسی در مورد «باقی ماندن یا خروج» این کشور از اتحادیه اروپا خواهد بود و در صورتی که حزب محافظهکار، حزب حاکم در بریتانیا، در انتخابات آتی پیروز شود، این همهپرسی در سال ۲۰۱۷ برگزار خواهد شد.
کامرون گفت که او یک بریتانیایی انزواطلب نیست و خواهان آن است که کشورش در اتحادیه اروپا باقی بماند. با این وجود او تاکید کرد شکاف فزایندهای میان اتحادیه اروپا و شهروندانش وجود دارد که این مساله به خصوص در بریتانیا مشاهده میشود. نخستوزیر بریتانیا در سخنرانی خود گفت زمان آن رسیده است که مردم بریتانیا نیز حرف خود را در این زمینه بزنند. او گفت پیش از همهپرسی، خواهان مذاکره در مورد شرایط ادامه عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا است.
کامرون گفت مردم بریتانیا، با «گزینه بسیار آسانی» روبهرو خواهند بود، «یا نتیجه مذاکرات را بپذیرند، یا از اتحادیه اروپا خارج شوند.»
او گفت در صورتی که از نتیجه این مذاکرات خرسند باشد، با «جان و دل» برای باقی ماندن در اتحادیه اروپا، تلاش خواهد کرد.
نخستوزیر بریتانیا مشخص نکرد که در چه مسائلی خواهان مذاکره با اتحادیه اروپا و بازپسگیری اختیارات از این اتحادیه است. او همچنین نگفت در صورتی که این مذاکرات، آن گونه که او مایل است، پیش نرود، چه اتفاقی خواهد افتاد.
حزب کارگر، حزب مخالف دولت در بریتانیا در مورد سخنرانی نخستوزیر این کشور گفت که کامرون «نخستوزیری ضعیف» است و سیاستهای او بر پایه «منافع حزبی» تعیین میشود.
فشارهای درون حزبی
دیوید کامرون مدتها از سوی اعضای حزب محافظهکار به خصوص گروهی از نمایندگان آن در پارلمان بریتانیا برای اعلام چنین همهپرسی تحت فشار بود.
او گفته است «سرخوردگی» از اتحادیه اروپا به «بالاترین حد» خود رسیده است و این مساله که از مردم بریتانیا خواسته شود تا توافقات اروپایی را که نقش اندکی در آنها داشتهاند، بپذیرند، احتمالا تنها به افزایش درخواستها برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا منجر خواهد شد. دیوید کامرون گفت به همین دلیل طرفدار برگزاری همهپرسی است و با مواجهه با چنین مسالهای، شکل دادن آن و هدایت بحثها باور دارد.
بلیت یک طرفه
کامرون افزود که او «جذابیت خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را درک میکند» و مطمئن است که کشورش با خروج از این اتحادیه، به حیات خود ادامه خواهد داد. او در عین حال تاکید کرد که کشورش باید در مورد تبعات خروج از اتحادیه، برای رفاه و رونق و جایگاه کشور در عرصه بینالمللی، به دقت فکر کند. نخستوزیر بریتانیا گفت اگر «ما از اتحادیه اروپا، خارج شویم، راه بازگشت نداریم، این بلیتی یک طرفه است.»
واکنشهای داخلی
گروهی از نمایندگان محافظهکار بریتانیا از سخنان کامرون استقبال کردند. اما لرد پیتر مندلسون، کمیسر سابق امور بازرگانی اتحادیه اروپا و عضو کابینه گوردون براون، نخستوزیر سابق بریتانیا، گفت سخنان کامرون، بازیای بود که برای جلب رضایت اعضای تندروی حزب حاکم طراحی و اجرا شد.
داگلاس آلکساندر، وزیر امور خارجه دولت در سایه (حزب کارگر)، در واکنش به سخنان کامرون گفت: «ما ضرورت تغییر را درک میکنیم، اما فکر نمیکنیم، بهترین راه برای تغییر در باشگاهی ۲۷ نفره این باشد که در کنار در خروجی بایستیم و درخواست تغییر و تهدید به خروج بکنیم.»
حزب لیبرال دموکرات که در دولت ائتلافی بریتانیا حضور دارد گفته است که مذاکرات کلی در مورد شرایط ادامه عضویت بریتانیا، منجر به بیثباتی و مانع از سرمایهگذاریهای خارجی میشود.
حزب استقلال بریتانیا که اخیرا میزان محبوبیت آن به طرز چشمگیری افزایش یافته نیز گفته است که «غول از چراغ جادو بیرون آمده است» و با آن، احتمال خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز وجود دارد.
واکنشهای بینالمللی
لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، در واکنش به سخنان نخستوزیر بریتانیا گفت طرح کامرون برای برپایی همهپرسی، میتواند خطرناک باشد. او افزود: در دیداری که با تجار بریتانیایی داشته به آنها گفته است که اگر بریتانیا تصمیم به ترک اتحادیه اروپا بگیرد، فرش قرمز برای آنها پهن خواهد شد.
فابیوس همچنین گفت: «اگر اروپا را یک باشگاه فوتبال فرض کنیم، نمیتوان وارد این باشگاه شد و گفت بیایید راگبی بازی کنیم.»
سفیر فنلاند در بریتانیا نیز گفت سخنان دیوید کامرون، منجر به بیثباتی و نگرانی خواهد شد. او افزود فنلاند هرگز خواهان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نخواهد شد.
دیوید کامرون،نخستوزیر بریتانیا/ عکس: بلومبرگ
ارسال نظر