گروه بین‌الملل- با توافق ۲۰۰ کشور جهان در اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل، پیمان کیوتو که معطوف به کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای است، برای هشت سال دیگر تمدید شد. این نتیجه حداقلی، رضایت نسبی فعالان محیط زیست را تامین کرده است.

به گزارش دویچه‌وله، کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی سازمان ملل که در دوحه برگزار شد، عصر شنبه گذشته با دستیابی به نتایج حداقلی پایان یافت. بر اساس توافق‌های صورت گرفته پس از بحث‌های مفصل و طولانی در این کنفرانس، نزدیک به ۲۰۰ کشور جهان تمدید پیمان کیوتو را پذیرفتند. پیمان کیوتو معاهده‌ای است که بر اساس آن تولید گازهای گلخانه‌ای باید محدود شود؛ گازهایی که سبب گرمایش روزافزون کره زمین می‌شوند. اما این پیمان تنها ۱۵ درصد از تولید جهانی گازهای گلخانه‌ای را در بر می‌گیرد و آمریکا از جمله کشورهایی است که هرگز به آن نپیوسته است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نتایج این نشست که از دو هفته پیش در قطر آغاز شد، رضایت نسبی فعالان محیط زیست و نمایندگان بسیاری از کشورها را تامین کرده است. بر اساس پیمان کیوتو، ۳۵ کشور صنعتی جهان باید تا سال ۲۰۲۰ تولید گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند. این پیمان در سال ۱۹۹۷ تصویب شد و تنها ۲۳ روز به انقضای آن مانده بود.

روسیه از مهم‌ترین مخالفان تمدید پیمان کیوتو بود، اما سرانجام این پیمان برای هشت سال دیگر نیز تمدید شد، اما اهداف و مکانیسم مشخصی برای دفع گازهای گلخانه‌ای تدوین و ترسیم نشده است. آنچه مورد توافق اکثر کشورها قرار گرفت، نسخه‌ رقیق‌شده طرحی است که سازمان ملل برای مقابله با گرمایش جهانی تا سال ۲۰۲۰ تدوین کرده بود. بر اساس توافق‌های صورت گرفته در این کنفرانس، قرار است سالانه بودجه‌ای ۱۰۰ میلیارد دلاری برای سازگار کردن کشورهای فقیر با تغییرات اقلیمی در نظر گرفته شود، اما ساز و کار اجرای آن به‌ طور مشخص بیان نشده است.

مذاکرات کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در دوحه، عصر جمعه به نقطه‌ای رسیده بود که به نظر بسیاری از کارشناسان دستیابی به نتایج حداقلی هم در آن دور از انتظار بود. زمان این نشست در روز جمعه تمدید شد تا سرانجام زمینه توافق در روزشنبه فراهم شود. کنی هیدگار، مسوول تغییرات اقلیمی در اتحادیه اروپا، درباره این توافق به رویترز گفت اگرچه توافق نهایی نازل‌تر از چیزی است که بسیاری از فعالان در ذهن داشتند، اما «توانستیم از این پل عبور کنیم و امید داریم که بتوانیم در آینده بر سرعتمان بیفزاییم.»

او تاکید کرد که این توافق می‌تواند راهگشای دور جدیدی از مذاکرات باشد. به اعتقاد او کشورهای نوظهور مانند چین و هند هم باید برای مقابله با تولید گازهای گلخانه‌ای تلاش بیشتری کنند. بان کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل، نیز با تحسین این توافق اعلام کرد «باید در این زمینه کارهای بسیار بزرگ‌تری انجام شود.»

قطر، میزبان کنفرانس، خود از بزرگ‌ترین کشورهای تولیدکننده گاز سمی دی‌اکسید کربن در جهان است و به همین دلیل انتخاب این کشور به عنوان میزبان، مخالفت‌ها و انتقادهای زیادی را برانگیخته بود. تولید دی‌اکسید کربن در یک سال گذشته بیش از ۶/۲ درصد افزایش یافته و رقم کنونی ۵۸ درصد بیشتر از میزان تولید این گاز سمی در سال ۱۹۹۰ است. بخش عمده‌ای از این افزایش مربوط به کشورهایی نظیر هند و چین است.