گروه بین‌الملل - بازارهای نفتی دیروز را با نوسان شدید قیمت‌ها پشت سر گذاشتند. بهای نفت خام که در آخرین روز معاملاتی هفته پیش تا سطح ۳۳/۵۶دلار سقوط کرده بود در ابتدای اولین روز معاملاتی این هفته تحت‌تاثیر اخبار کاهش سقف تولید اوپک افزایش یافت و تا رقم ۸۴/۵۸دلار در هر بشکه بالا آمد. تداوم فصل گرم در آمریکا یکی از اصلی‌ترین دلائل کاهش قیمت نفت خام در این روزها عنوان می‌شود. بر اساس اعلام اداره ملی هواشناسی آمریکا امسال نسبت به سال‌های قبل سرما دیرتر در آمریکا آغاز شده است و برخی ایالات که هر ساله در این زمان سپیدپوش شده بودند هنوز نشانه‌های سرما را بروز نداده‌اند. همچنین میزان ذخایر استراتژیک از دلائل اصلی ممانعت از افزایش قیمت نفت هستند. مجموع ذخایر نفت، بنزین و گازوییل آمریکا اکنون به ۳۰۰میلیون بشکه نزدیک شده است و این موضوع اطمینان زیادی را در بازار نفت ایالات متحده پدید آورده است.

اما اکنون اصلی‌ترین دلیل عدم‌افزایش شدید قیمت نفت با وجود تصمیم اوپک برای کاهش ۲/۱میلیون بشکه‌ای عرضه نفت خام، تردید در اجرای این تصمیم از سوی تولیدکنندگان بزرگ اوپک است. عربستان و کویت مهم‌ترین کشورهایی هستند که با وجود رای مثبت به کاهش ظرفیت تولید، در مورد اجرای این موافقتنامه از سوی آنها تردید اساسی وجود دارد.

از طرف دیگر برخی تحلیلگران این نظریه را مطرح کرده‌اند که برخی از اعضای اوپک به خصوص اعضای ضعیف‌تر این سازمان تا پیش از این میزان تولید خود را بیشتر از سطح واقعی تولید اعلام کرده‌اند. این بدان معنی است که پس از آغاز کاهش تولید، عملا هیچ عرضه‌ای از بازار کاسته نمی‌شود. ونزوئلا و الجزایر کشورهایی هستند که از آنها به عنوان اعلام‌کنندگان غیرواقعی میزان تولید در ماه‌های قبل نام برده می‌شود. از سوی دیگر وزارت نفت و انرژی ونزوئلا اعلام کرده است که تولید این کشور به هیچ عنوان غیرواقعی بیان نشده است. تحلیلگران عقیده دارند که این اظهارات در حقیقت نشانه آغاز یک جنگ روانی بین صادرکنندگان و واردکنندگان نفت خام است. هرچه به روز اول نوامبر یعنی روز اجرای تصمیم اوپک نزدیک می‌شویم این جنگ روانی بیشتر خواهد شد. از طرف دیگر آمارهای رسمی نشان می‌دهد که ونزوئلا به دلیل ناآرامی‌های داخلی بسیار کمتر از سقفی که برایش تعیین شده نفت تولید می‌کند و در صورتی که کاهش جدید را نیز اعمال کند عملا بخش زیادی از درآمدهای خود را از دست داده است. این مساله هم تحلیلگران را در مرود پایبندی ونزوئلا به این توافقنامه در درازمدت با تردید رو‌به‌رو کرده است. اما کشورهای اوپک نیز در این جنگ روانی پیش از نوامبر بیکار نشسته‌اند. عربستان که اکنون به عدم اجرای موافقتنامه اوپک متهم شده است دیروز اعلام کرد که به برخی مشتریان نفتی خود اعلام کرده که از اول نوامبر نفت صادراتی به آنها را کم خواهد کرد. عربستان در نخستین گام از ارسال نفت برای مشتریان آسیایی خواهد کاست و بنابراین اعلام مجموعا ۲۸۰هزار بشکه از نفت ارسالی به ژاپن، کره جنوبی و چین کم خواهد شد. علاوه‌بر این بر اساس مصوبه اوپک عربستان باید یک‌صد هزار بشکه دیگر نیز از تولید خود کم کند.

مجموع این شایعه‌ها و جنگ‌های روانی‌ باعث شد تا دیروز پس از افزایش قیمت‌ها در صبح، نیمروز قیمت‌ها دوباره مسیر کاهش را در پیش بگیرند. در ظهر دیروز به وقت لندن قیمت هر بشکه نفت خام وست‌تگزاس به ۶۱/۵۸دلار رسید.