اژدها تجارت خارجی آمریکا را می‌بلعد

گروه بین‌الملل- بالاخره نگرانی فعالان اقتصادی و سیاستمداران آمریکایی به حقیقت پیوست و کسری تجاری آمریکا به یک رکورد بی‌سابقه دست یافت. آمارهای جدید دپارتمان تجاری آمریکا که برای ماه آگوست اعلام شده است نشان می‌دهد که بزرگ‌ترین اقتصاد جهان همچنان با تنگناهایی در زمینه صادرات رنج می‌برد. این مساله که شکاف تجاری آمریکا در پایان سال ۲۰۰۶ از مرز یک‌تریلیون دلار عبور کند بیش از هر زمان دیگری نگاه‌ها را به آینده نگران کرده است. کارلوس کوتیرز، وزیر بازرگانی آمریکا روزهای سختی را در پیش دارد

پس از آنکه کسری تجاری آمریکا در پایان ماه جولای به ۶۸میلیون دلار رسید بسیاری از تحلیلگران و اقتصاددانان زنگ خطر را به صدا درآوردند و آن را دستاویزی برای حمله به سیاست‌های دولت جورج بوش در بخش تجارت و کسب و کار قرار دادند.

براساس گزارش دپارتمان تجاری آمریکا، مجموع کسری تجاری این کشور در پایان ماه آگوست به ۶۹میلیارد و ۹۰۰میلیون دلار رسید که این میزان نسبت به ماه جولای ۶۸میلیون دلار بیشتر بود. افزایش نزدیک به ۲میلیارد دلاری کسری تجاری آمریکا باعث شد تا این رقم به یک رکورد بی‌سابقه دست پیدا کند. میزان واردات آمریکا در این ماه با ۴/۲درصد افزایش به ۱۹۲میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار رسید در حالی که صادرکنندگان آمریکایی نتوانستند بیش از ۱۲۲میلیارد و ۴۰۰میلیون دلار کالا صادر کنند. این مساله باعث شده است تاکنون یک بار دیگر وزارت خزانه‌داری آمریکا مورد هجوم قرار بگیرد.

اما بحث برانگیزترین روابط تجاری جهان یعنی رابطه تجاری چین و آمریکا نیز همچنان به شدت به سود چین در جریان است. کسری تجاری چین و آمریکا نیز طی ماه آگوست توانست به یک رکورد بی‌سابقه ماهانه دست پیدا کند. طی این ماه کسری تجاری آمریکا با چین به ۲۲میلیارد دلار رسید. این میزان نسبت به ماه جولای ۲/۱۲درصد رشد داشته است. چنانچه وضعیت کسری تجاری آمریکا با چین به همین شکل ادامه پیدا کند بدون شک رکورد ۲۰۲میلیارد دلاری کسری تجاری پارسال آمریکا و چین شکسته خواهد شد. در ماه آگوست ایالات متحده آمریکا ۲۶میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار کالا از چین وارد کرد در حالی که صادرکنندگان این کشور نتوانستند بیش از ۴میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار کالا به چین صادر کنند. این مساله یک بار دیگر باعث شده است تا منتقدان دولت به خصوص نمایندگان دموکرات کنگره، پیکان اتهام را به سمت هنری پاولسون نشانه بروند. اکنون مشخص شده است که چرا وزیر خزانه‌داری آمریکا اجلاس بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در سنگاپور را زودتر از دیگران ترک کرده و به طور ناگهانی به پکن سفر کرد.

گزارش‌های مقدماتی تجاری در ماه سپتامبر نشانه‌های کسری تجاری شگفت‌انگیز آمریکا در ماه آگوست را نشان داده بود و وزیر خزانه‌داری آمریکا قصد داشت با سفر به چین و مذاکره با مقامات این کشور برای تسریع روند افزایش نرخ یوآن، از ادامه چنین وضعیتی جلوگیری کند. تلاشی که هنوز نتیجه آن مشخص نشده است.

مجموع کسری تجاری آمریکا در سال ۲۰۰۶ تا پایان ماه آگوست به ۷۸۴میلیارد و ۲۰۰میلیون رسید که این رقم در سال ۲۰۰۵ در همین زمان ۷۱۶میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار بوده است. وزارت خزانه‌داری آمریکا دیروز با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که بخش زیادی از کسری تجاری آمریکا در ماه آگوست به دلیل نوسان و افزایش قیمت نفت خام است به خصوص که در این ماه ایالات متحده به دلیل فصل رانندگی مجبور به واردات بیشتر نفت خام شده بود. اما دموکرات‌های کنگره عقیده دارند که این مساله اهمیت چندانی ندارد و از ناتوانی دولت بوش در کاهش موانع تجاری خارج این کشور کم نمی‌کند. آنها اکنون انگشت بر کسری ۲۲میلیارد دلاری با چین گذاشته و قصد دارند لایحه افزایش تعرفه واردات کالا از چین را به جریان اندازند. بالاترین رقم کسری تجاری آمریکا برابر چین تا پیش از این ۲۰میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار بود که در اکتبر پارسال به وجود آمده بود.

سناتور چارلز شومر در این مورد به بلومبرگ گفت: اکنون وضعیتی وجود دارد که کارفرمایان ما روز به روز در شرایط بدتری قرار می‌گیرند و مقابل بازرگانان چینی شرایط آسان‌تری برای صدور کالاهای خود به آمریکا پیدا می‌کنند. این شرایط غیریکسان باعث برهم خوردن نظم کسب و کار شده است که ممکن است باعث افزایش بیکاری و دیگر پیامدهای منفی شود. بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند در شرایط فعلی رفع موانع صادرات تجارت خارجی در آمریکا باید اولویت اول دولت جورج بوش باشد و حتی اهمیت آن از خروج از بحران عراق یا کره شمالی نیز مهم‌تراست. چرا که تمامی آمریکایی‌ها معنی بیکاری و کاهش درآمد را متوجه می‌شوند ولی بسیاری از آنها نمی‌دانند عراق کجای کهکشان قرار گرفته است.