کره شمالی سرانجام تحریم شد
دنیای اقتصاد- واکنش کره شمالی به قطعنامه تحریم یکی از تندترین واکنشهای کشورهای عضو به قطعنامههای شورای امنیت بود. سفیر کره شمالی در سازمان ملل با اشاره به این مساله که شورای امنیت به مانند حلقه گانگسترها عمل میکند، گفت: در صورتی که فشارهای آمریکا به کره شمالی افزایش بیشتری پیدا کند، پیونگ یانگ این موضوع را به منزله اعلام جنگ به خود تلقی کرده و واکنشهای لازم را در این خصوص نشان خواهد داد. با رای موافق تمامی اعضای شورای امنیت
سرانجام کرهشمالی تحریم شد
گروه بینالملل- سرانجام پس از چند دور تاخیر در رایگیری، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامهای را تحت ماده ۴۱ فصل هفتم منشور سازمان ملل علیه کره شمالی تصویب کرد.
این قطعنامه که هر ۱۵عضو شورایامنیت به آن رای مثبت دادهاند به این مساله اشاره دارد، که فعالیتهای نظامی کرهشمالی و آزمایشهای هستهای این کشور تهدیدی برای صلح و ثبات جهانی به شمار میآید و هر چه سریعتر باید متوقف شود.
آنچه سبب شد، تصویب این قطعنامه الزامآور به تاخیر بیفتد مخالفت چین و روسیه با بندهایی از آن بود. در قطعنامه شورای امنیت علیه کره شمالی پارهای از ممنوعیتها و تحریمها گنجانده شده که به اعتقاد برخی تحلیلگران یکی از سختگیرانهترین قطعنامههای تحریمی این مجمع در چند سال اخیر بوده است.
این قطعنامه شامل محدودیتهای سیاسی و اقتصادی گستردهای میشود که براساس پیشنویسی ارائه شده از سوی ژاپن و آمریکا به تصویب رسیده است.
در بخش سیاسی، این قطعنامه سفر کلیه مقامات کره شمالی به دیگر کشورها را ممنوع کرده و با محدودیتهای جدی مواجه خواهد ساخت. براساس تاکید این قطعنامه باید فهرستی از مقامات کرهشمالی که در ساخت سلاحهای هستهای نقش دارند تهیه شده و از سفر آنها به دیگر کشورها جلوگیری شود و این محدودیت شامل سفر اعضای خانواده آنها نیز میشود.
همچنین این قطعنامه کرهشمالی را ملزم میکند که به میز مذاکره بازگردد و گفتوگوهای ششجانبه را ادامه دهد. این گفتوگوها با حضور مقامات ارشد دو کره، چین، ژاپن، روسیه و آمریکا انجام خواهد شد.
شورای امنیت در بند دیگری از این قطعنامه با اشاره به لزوم ایجاد صلح پایدار در جهان خواستار نابودی کامل و سریع سلاحهای هستهای و کشتار جمعی کرهشمالی شده است. همچنین این کشور باید تمامی موشکهای قارهپیما و بالستیک خود را نابود کند. این بند شامل موشکهای بالستیک تائو پودونگ ۱ و ۲ که کرهشمالی پیش از این به آزمایش آنها اقدام کرده بود نیز میشود.
در بخش تحریمهای اقتصادی نیز مجازاتهای سنگینی برای کرهشمالی در نظر گرفته شده است. یکی از اصلیترین بندهای تحریم اقتصادی، بازدید کلیه کشتیهای تجاری، ماهیگیری و غیره است که در مسیرهای منتهی به کرهشمالی حرکت میکنند و یا از این کشور روانه نقاط دیگر جهان میشوند. این بند یکی از بخشهای بحثبرانگیز قطعنامه شورای امنیت بود که بررسی و توافق بر سر آن باعث به طول انجامیدن صدور قطعنامه شد. در متن اولیه پیشنویس آمده بود که نیروهای نظامی میتوانند برای بازرسی کشتیهای کرهشمالی به زور متوسل شده و از سلاح استفاده کنند.
این بند با مخالفت روسیه و چین روبهرو شد. آنها عقیده داشتند که این بند میتواند عکسالعمل کره شمالی را به همراه داشته و به جنگی ناخواسته منجر شود.
همچنین این قطعنامه کشورهای عضو سازمان ملل را ملزم میکند که داراییهای کرهشمالی را در دیگر کشورها مسدود کنند.
این داراییها باید بخشی از داراییهای کرهشمالی باشد که برای تولید و تحقیق در مورد سلاحهای هستهای و کشتار جمعی مورد استفاده قرار میگیرد.
آمریکا و ژاپن پیش از این محدودیتهای مالی را برای کرهشمالی وضع کرده بودند.
براساس این قطعنامه کمیتهای ویژه برای نظارت بر روند اجرای قطعنامه تشکیل میشود و ضمن نظارت بر چگونگی اجرای آن موارد نقض قطعنامه را هر سه ماه یکبار به شورای امنیت گزارش میکند.
تصمیمهای بعدی شورای امنیت براساس گزارشهای این کمیته ناظر گرفته خواهد شد.
اما واکنش کره شمالی به این قطعنامه نیز یکی از تندترین واکنشهای کشورهای عضو به قطعنامههای شورای امنیت بود.
ساعتی پس از تصویب این قطعنامه پاک جیل یان، سفیر کره شمالی در سازمان ملل با رد این قطعنامه آن را جانبدارانه و آمریکایی خواند.
وی با اشاره به این مساله که شورای امنیت به مانند حلقه گانگسترها عمل میکند، گفت: در صورتی که فشارهای آمریکا به کره شمالی افزایش بیشتری پیدا کند، پیونگ یانگ این موضوع را به منزله اعلام جنگ به خود تلقی کرده و واکنشهای لازم را در این خصوص نشان خواهد داد.
مقامات کره شمالی چند روز پیش اعلام کرده بود که هم آماده مذاکره و هم آماده جنگ با آمریکا هستند.
ژاپن به عنوان اصلیترین مخالف آزمایشهای هستهای کره شمالی در منطقه و رییس دورهای شورای امنیت اعلام کرده که علاوه بر تحریمهای شورای امنیت یکسری تحریمهای اقتصادی را نیز خود علیه کره شمالی وضع خواهد کرد.
ممنوعیت کشتیهای تجاری و ماهیگیری کره شمالی به بنادر و آبهای ژاپن و همچنین ممنوعیت واردات کلیه کالاها از کره شمالی از بخشهای اصلی این تحریمهای انفرادی است.
ژاپن پس از آزمایشهای چهارم جولای نیز پارهای محدودیتهای مالی را برای کره شمالی وضع کرده بود.
پاکجیلیان، سفیر کره شمالی در سازمان ملل
ارسال نظر