اجلاس IMF و بانک جهانی رسما آغاز شد
گروه بینالملل- اجلاس سالانه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی دیروز رسما کار خود را در سنگاپور آغاز کرد. این اجلاس که در میان تدابیر شدید امنیتی برگزار میشود، قصد دارد طی ۲روز کاری علاوه بر اصلاح ساختارهای صندوق بینالمللی پول، چشمانداز آینده اقتصادی جهان را نیز ترسیم کند. اجلاس دیروز با سخنان رودریگوراتو، رییس صندوق بینالمللی پول کار خود را آغاز کرد. به گزارش پایگاه اینترنتی این کنفرانس، راتو در ابتدای سخنان خود یک بار دیگر به سراغ بحث کاهش رشد اقتصادی جهان رفت و آن را برای همه کشورهای جهان خطرناک عنوان کرد. راتو با اشاره به مذاکرات تجارت آزاد در سازمان تجارت جهانی گفت: اکنون وضعیت رشد اقتصادی جهان چشمانداز خوبی ندارد و میانگین آن از ۱/۵ درصد در سال جاری به ۹/۴درصد در سال آینده خواهد رسید. جدای از عوامل فعلی، شکست مذاکرات تجارت آزاد نیز میتواند یکی از دلایل سقوط رشد اقتصادی جهان باشد. رییس صندوق بینالمللی پول با اشاره به این نکته که تمامی طرفهای درگیر در مذاکرات تجارت آزاد باید نسبت به موفقیت آن احساس مسوولیت کنند، گفت: در این میان سهم کشورهای توسعهیافته و ثروتمند بیش از دیگران است و آنها باید راه را برای ادامه مذاکرات با مشارکت بیشتر هموار کنند. راتو افزود: رشد اقتصادی جهان ممکن است دوباره شدت بگیرد اما این امر لازمه ایجاد تغییراتی در اقتصادهای بزرگ و دیگر اقتصادها است که همکاری تمامی کشورها را نیاز دارد. راتو در بخش دیگری از سخنانش به تغییرات مدنظر صندوق بینالمللی پول اشاره کرد و گفت: چهار اقتصاد نوظهور چین، مکزیک، کرهجنوبی و ترکیه از این پس سهم بیشتری در رایگیریهای صندوق بینالمللی پول خواهند داشت. این وضعیت نشان میدهد که صندوق بینالمللی پول آماده افزایش سطح مشارکت اعضای خود در تصمیمگیریها است و آنها باید خود را آماده کنند و اصلاحات اقتصادی را به وجود آورند. به گزارش منابع خبری، ۱۸۴ عضو صندوق بینالمللی پول موافقت کردند که افزایش حق رای این چهار کشور به آنها داده شود. به این ترتیب سهم چین از ۹۳/۲درصد به ۶۵/۳درصد رسید و چین از هشتمین رای بزرگ به ششمین رای موثر تبدیل شد. سهم رای کرهجنوبی از ۷۶/۰درصد به ۳۳/۱درصد رسید و مکزیک نیز حق رایی به میزان ۴۳/۱درصد به دست آورد. میزان سهم رای این کشور پیش از اصلاحات دیروز ۱۹/۱درصد بود. ترکیه نیز توانست با ایجاد اصلاحات اقتصادی مدنظر صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، میزان سهم رای خود را از ۴۵/۰ به ۵۴/۰ برساند. راتو در آخرین بخش از سخنانش به عدم موازنه تجاری در جهان، کسری تجاری آمریکا، خطر تروریسم و افزایش بهای انرژی اشاره کرد و آنها را از دیگر عوامل کاهش رشد اقتصادی جهان دانست.
دغدغه کشورهای فقیر
پل ولفوویتز، رییس بانک جهانی دیگر سخنران مراسم افتتاحیه اجلاس مشترک بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در سنگاپور بود. ولفوویتز در آغاز سخنانش با ابراز خرسندی از آغاز اصلاحات ساختاری در صندوق بینالمللی پول، این اصلاحات را برای ایفای نقش موثرتر صندوق بینالمللی پول ضروری دانست.اما پل ولفوویتز، بیدرنگ به سراغ دغدغه همیشگی این روزهایش یعنی کشورهای فقیر و قاره آفریقا رفت. رییس بانک جهانی گفت: بسیاری از کشورهای ثروتمند پیش از این قول داده بودند که به کشورهای آفریقای در مسیر توسعه کمک کنند. اما آنها اکنون بدقولی میکنند. باید توهم توطئه را کنار گذاشت. تاخیر کشورهای ثروتمند باید در مواضع خود نسبت به کشورهای فقیر تجدیدنظر کنند.ولفوویتز با اشاره به این مساله که بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول دو موسسه خواهر هستند، گفت: همکاری نزدیک این دو سازمان جهانی میتواند روند رشد اقتصادی در آفریقا را تسریع کند.رییس بانک جهانی در آخرین بخش از گفتههایش به مذاکرات تجارت آزاد اشاره کرد و گفت: اکنون همه اقتصاد جهان در انتظار پایان مذاکرات اجرایی شدن معاهده تجارت آزاد است. در این میان نقش آمریکا بسیار موثر است. آمریکا باید با قطع حمایتها از بخش کشاورزی موافقت کند و از سوی دیگر اتحادیه اروپا باید موانع دسترسی به بازارهایش را از پیش روی آمریکا بردارد.
حمله به حمایتگرایی
هنری پاولسون، وزیر خزانهداری آمریکا یکی از سخنرانان مراسم افتتاحیه بود. او با اشاره به عدم موازنه اقتصادی و تجاری در جهان، حمایتگرایی را یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن این وضعیت در بازرگانی بینالمللی عنوان کرد.
وزیر خزانهداری ایالات متحده آمریکا که در آستانه سفر به چین قرار دارد، گفت: یکی از اثرات زیانبار سیاست حمایتگرایی دولتی به وجود آمدن ریسک اقتصادی بالا در بخشهای زیربنایی به خصوص سرمایهگذاری خارجی است.تحلیلگران عقیده دارند که روی سخن وزیر خزانهداری آمریکا بیشتر با چین و سیاستهای حمایتگرایی این کشور است.
آمریکا همواره چین را به حمایت بیش از معمول از تولیدکنندگان و صادرکنندگانش متهم میکند.اما مقامات چینی میگویند که این کار را برای حفظ بازار محصولاتشان در جهان انجام میدهند و به هیچعنوان از مقررات جهانی تجارت عبور نکردهاند.مساله چین و آمریکا در بحث موازنه تجاری اکنون به اصلیترین بحث بازرگانی جهان تبدیل شده است و در حالی که سازمان تجارت جهانی علاقه دارد نقش چین در مذاکرات، پررنگتر شود، آمریکا همچنان از این کار جلوگیری میکند و تمایل چندانی بر ورود بیشتر چین به مذاکرات نشان نمیدهد.
مخالفت هند
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش میدهد که در دور اول مذاکرات، بیشتر به تشریح اصلاحات ساختاری صندوق بینالمللی پول اختصاص یافت.این اصلاحات از سال ۲۰۰۸ کلید میخورد و پس از آن سهمیه رای کشورها براساس تولید ناخالص داخلی، شاخص توسعه انسانی و مواردی از این دست تعیین خواهد شد.کارشناسان صندوق بینالمللی پول عقیده دارند که این روش جدید بهتر عمل کرده و سهمیه رای را عادلانهتر تقسیم میکند.اما در میان کشورهای عضو صندوق بینالمللی پول اکنون هندوستان یکی از مخالفان اصلاحات در جریان است.
این کشور میگوید اصلاحات ناقص، به کاهش اثرگذاری کشورهای فقیر منجر میشود. هند سامانه رایگیری در صندوق بینالمللی پول را ناکارآمد میداند و عقیده دارد زودتر از سال ۲۰۰۸ باید این اصلاحات انجام گیرد.با توجه به اصلاحات صندوق بینالمللی پول سهمیه رای هند کاهش یافته و از ۹۵/۱درصد به ۹۱/۱درصد میرسد.همین مساله است که پالانیاپان چیدامباران، وزیر دارایی هند را در اجلاس دیروز عصبانی کرد.او گفت: ما ممکن است حق رای خود را از دست داده باشیم، اما مشاجره همچنان ادامه دارد.
ارسال نظر