این روزها غول‌های خودروسازی در آمریکا شرایط دشواری را می‌گذرانند. تاکنون چنین تصور می‌شد که این شرایط دشوار فقط منحصر به شرکت‌های آمریکایی است اما گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد شرکت‌های خودروسازی در اروپا هم‌اکنون به دردسر افتاده‌اند.

از یک دهه پیش که شرکت‌های بزرگ خودروسازی اروپا روند بهبود اوضاع را شروع کردند و دوران سود و رونق را تجربه کردند، بزرگ‌ترین نگرانی آنها افول تقاضا و قوانین محدودکننده محیط‌زیستی بود.

اکنون هر دوی این نگرانی‌ها به واقعیت پیوسته است.

هفته گذشته اتحادیه اروپا تهدید به سختگیری در برابر صنایع خودروسازی کرد که کاهش داوطلبانه ۲۵درصدی تولید دی‌اکسیدکربن در تولیدات‌شان را که قرار بود تا سال ۲۰۰۸ اجرا شود، اجرا نکرده‌اند. این در حالی است که بازار تقاضا هم وخیم‌تر شده است.

فقط شرکت فیات بعد از یک دوره کوتاه ناگوار اکنون روند بهبود نسبی اوضاع را تجربه می‌کند که این هم مدیون موفقیت خودروهای «پونتو» است. اما در دیگر کشورهای اروپایی خودروسازان بزرگ دچار دردسر شده‌اند.

ارزش بالای یورو صادرات آلمان به آمریکا را دچار لطمه کرده و هزینه کارگر در کارخانه‌های فولکس واگن هم شرایط را وخیم‌تر کرده است.

شرکت‌های فرانسوی پژو و رنو هم در اثر کاهش فروش خطوط تولید کهنه و افزایش قیمت مواد خام لطمه دیدند.

روبه‌رو شدن با رقیبی چون تویوتای ژاپن در این بازار، شرایط را وخیم‌تر از گذشته کرده است. بیلان‌کاری رنو در نیمه‌ اول سال‌جاری میلادی به شدت افت نشان داده است. اگرچه خودرو‌ی لوگان بازار خوبی داشته، اما دیگر محصولات این کارخانه افت کرده‌اند. «کارلوس گوسن»، رییس شرکت رنو طرحی برای بهبود شرایط کارخانه دارد که شامل مدل‌های جدید و تولید خودرو‌های لوکس می‌شود، اما اگر مشکلات رنو وخیم‌تر شود باید ظرفیت خود را کاهش دهد. این کار سختی است. دولت فرانسه ۱۵درصد سهام رنو را در اختیار دارد و به همین دلیل از قدرت گرفتن اتحادیه‌های کارگری وحشت دارد. اعتبار و سابقه کاری «گوسن» در نیسان حاکی از آن است که او می‌تواند رنو را از این شرایط برون آورد.

شرایط شرکت پژو هم مشابه این است. اما تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که پژو در چند سال آینده از این شرایط خارج شود.

این شرکت قصد دارد نیمی از مدل‌های خود را باز تولید کند و برای تولید خود به سراغ کشور‌های کم‌هزینه شرق اروپا رفته است.

شرایط فولکس واگن از همه بدتر است، چنین به نظر می‌رسد که این شرکت پیشروی صنایع و بازار اروپا این روز‌ها شرایط بسیار متفاوتی را تجربه می‌کند. این شرکت سهم خود را از بازار خودرو به ۲/۱۹درصد افزایش داده که این رقم نیمی از سهم شرکت پژو است. به دلیل شرایط دشوار، فولکس‌واگن تلاش می‌کند کارمندان و کارگرانش را وادار کند با همان دستمزد قبلی ساعات بیشتری کار کنند تا به این ترتیب هزینه‌ها را کاهش دهد.گفت‌وگو با اتحادیه‌های کارگری در این‌باره شروع شده است. در اوایل سال جاری میلادی این شرکت اعلام کرد که نیازمند کاهش ۲۰هزار شغل در کارخانه‌های خود در آلمان است تا بهره‌وری را افزایش دهد.

آثار و پیامدهای هزینه‌های بالای نیروی کار بیشتر از هر جای دیگری در آمریکا محسوس است، جایی که فولکس‌واگن سال گذشته بیش از یک میلیارد دلار از دست داد. خودروهایی که این شرکت در آمریکا به فروش می‌رساند یا در آلمان تولید می‌شود، هزینه‌های بسیار بالا دارد.

با این حال سودی که از محل فروش فولکس واگن حاصل می‌شود رقم قابل توجهی است و با ۵۶درصد افزایش به ۲میلیارد یورو در نیمه اول سال‌جاری رسیده است.

منبع: اکونومیست

ترجمه: نیلوفر قدیری