ائتلاف جدید علیه داعش
نشست ائتلاف ضد داعش فرصتی برای تجدید تعهد جمعی اعضای ائتلاف نسبت به شکست پایدار داعش و پیشگیری از هرگونه تلاش برای احیای آن به ویژه در آفریقا محسوب میشود. وزرای امور خارجه کشورهای عضو ائتلاف ضد داعش بر اهمیت حفظ توجه ویژه بر تعهدات متخذه از جمله تعهدات مالی، بهمنظور ایجاد ثبات در مناطق آزاد شده در عراق و سوریه تاکید کردند. مبارزه با بعد جهانی داعش بهویژه اشاعه آن در آفریقا و لزوم مقابله با ریشهدار شدن این گروه در مناطق شکننده قاره سیاه نکات محوری در این گفتوگوها بود. چراکه در آفریقا، بهویژه در ساحل عاج و موزامبیک گروههای افراطی فعالیت خود را گسترش دادهاند.
در سند پایانی نشست رم پیشنهاد مشخصی که این ائتلاف چگونه میخواهد از کشورهای آفریقایی برای مقابله با جهادگرایان پشتیبانی کند، دیده نمیشود. ائتلاف بینالمللی برای مقابله با داعش در سال جاری ۵۰۷ میلیون دلار اختصاص داد و تلاش دارد این رقم به ۶۷۰ میلیون دلار برسد. این ائتلاف بر تعهد خود برای ادامه مبارزه با داعش تاکید کرده و مدعی شدند کماکان به تلاشهای خود برای ریشهکن کردن تروریسم و شکست کامل داعش ادامه خواهند داد. ائتلاف از ملحق شدن کنگو، آفریقای مرکزی، دولت یمن و موریتانی به ائتلاف جهانی علیه گروه داعش استقبال کرد.
از دیدگاه ایتالیا، این نشست فرصتی برای تجدید تعهد جمعی اعضای ائتلاف در برابر شکست نهایی تروریسم فراهم میکند. نشست وزرای خارجه ائتلاف ضد داعش به ایتالیا این امکان را میدهد تا ابزار ائتلاف علیه تروریسم را به سمت جنوب و بهویژه منطقه ساحل که بسیار موجب نگرانی این کشور است، بسط دهد. به گفته طرف ایتالیایی نشست رم، فرصتی برای تاکید بر انسجام ائتلاف، تجدید تعهد نسبت به شکست پایدار داعش و حفظ تعهدات متخذه به منظور ایجاد ثبات در مناطق آزاد شده در عراق و سوریه، تلقی میشود. هدف این اجلاس تمدید تلاشها برای مقابله با افراطگرایی است و آمریکا و کشورهای دیگر این ایده ایتالیا را تایید کردند.
به گفته وزیر خارجه ایتالیا، داعش با از دست دادن مناطق تحت کنترل خود، هنوز ریشهکن نشده است. هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد. به همین علت ایتالیا درصدد افزایش میزان مشارکت در ماموریتهای ناتو در عراق است. کشورهای آفریقایی که از ابتدا جزو ائتلاف مقابله با داعش نبودند یعنی بورکینافاسو، غنا و موزامبیک برای حضور در نشست رم دعوت شدند. ایجاد ثبات در این اراضی همچنین به ما اجازه میدهد جلوی سیل مهاجران غیرقانونی به سمت ایتالیا و همچنین بقیه اروپا را بگیریم.
بلینکن، وزیر خارجه آمریکا که همکاری با دولت ایتالیا را مورد تمجید قرار میدهد، بر این باور است که «کار مثمرثمر ایتالیا بر همگان روشن است. این کشور با برخورداری از حمایت ما، با ایفای نقش راهبردی کشورهای عضو ائتلاف ضد داعش را در اینجا گرد هم آورده، ریاست گروه ۲۰ را بر عهده داشته و در مورد سوریه و سایر موضوعات نیز کار میکند.» وزارت امور خارجه آمریکا پیش از این دیدار تاکید کرده بود: «ایتالیا متحد کلیدی ناتو، ضامن امنیت جامعه بینالمللی و شریکی قابل اعتماد بوده و نقش بسیار مهمی را در تضمین امنیت فراآتلانتیکی، از طریق مشارکت در ماموریتهای سازمان ملل و ناتو در عراق، کوزوو، لبنان و افغانستان، همچنین در جلب حمایتهای بینالمللی از روند پیشرفت در لیبی ایفا میکند.»
بلینکن نیز که از طرح ایتالیا استقبال کرد، مدعی شد: «کاملا صریح میگویم ما با قدرت از ابتکار عمل ایتالیا حمایت میکنیم تا اطمینان یابیم ائتلاف بینالمللی علیه داعش تجربیاتش را در آفریقا متمرکز کرده و از نزدیک سوریه و عراق را هم زیر نظر دارد. با تمام دلایلی که ذکر کردیم تصمیم گرفتیم به آفریقا اهمیت بیشتری دهیم و به نظرم امروز شاهد اجماع قوی از جانب شرکای ائتلاف برای عمل به آن بودیم.»
در آستانه این نشست، لورنزو گوئرینی، وزیر دفاع ایتالیا در سنای کشورش اعلام کرده بود حدود یک سوم از گروه نظامی خود در افغانستان را خارج و اکثر کارکنان افغان را با خود میبرد. ۲۸۰ نفر از مجموع ۸۰۰ سرباز ایتالیایی قبلا به کشور بازگردانده شدهاند و بیش از ۷۰ وسیله نقلیه به ایتالیا منتقل شده، اما برخی از تجهیزات لجستیکی و موادی که مفید به نظر میرسد به نیروهای مسلح و امنیتی محلی ارائه شد. ایتالیا از این بیم دارد که خروج ناتو از افغانستان موجب افزایش موج مهاجرت از این کشور شود. اتحادیه اروپا باید به شکل منسجم و هماهنگ در مدیریت موج مهاجرتها وارد عمل شود. دولت میخواهد پدیده مهاجرت را به شکلی عادلانه، مؤثر و انسانی مدیریت کند.
در سالهای اخیر ایتالیا یکی از کشورهای اروپایی بوده که از سوی داعش بارها مورد تهدید قرار گرفته است. این کشور وبسایتهایی را مسدود کرده که از آن برای برنامهریزی و انجام حملات «تروریستی» در اروپا و ساخت اسلحه برای تروریستها استفاده میشد. پلیس امنیت سایبری در ایتالیا بهعنوان بخشی از فعالیتهای ضد تروریستی در اینترنت، عملیاتی را علیه مواد آموزشی منتشر شده در اینترنت انجام داد تا کلیه مطالبی که از آن برای برنامهریزی و انجام حملات تروریستی استفاده میشود، از بین ببرد. این عملیات با مشارکت واحدهای تخصصی از مرکز اروپایی مقابله با تروریسم (ECTC) و نمایندگان ۱۸ کشور از جمله ۱۳ کشور اتحادیه اروپا و ۵ کشور خارج از آن انجام میشود و محتویات منتشر شده به صورت اینترنتی را هدف گرفته است که برای انجام حملات در بستر تروریسم و خصومت و هرج و مرج استفاده میشود. شهر رم، در تصور داعش، دشمنی به شمار میآید که باید سرنگون شود. این شهر فقط یک مکان جغرافیایی نیست، بلکه نماد مسیحیت است و هدف قرار دادن این شهر به معنای ضربه زدن به کل غرب است.