شکاف اروپا و آمریکا عمیقتر میشود
پیام تبریک ترامپ به اردوغان
آسوشیتدپرس: کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد: دونالد ترامپ در تماس تلفنی با رجب طیب اردوغان رای مثبت مردم ترکیه به تغییر قانون اساسی این کشور را به او تبریک گفته است. به گزارش آسوشیتدپرس، کاخ سفید همچنین اعلام کرده است که در این تماس تلفنی روسای جمهوری دو کشور درخصوص حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی حکومت سوریه صحبت کرده و ترامپ از حمایت ترکیه از حمله موشکی آمریکا به سوریه تمجید کرده است. در حالی خبر تماس تلفنی رئیس جمهوی آمریکا با رئیسجمهوری ترکیه منتشر شده است که ساعاتی پیش از آن سخنگوی کاخ سفید گفته بود، آمریکا تا زمان انتشار گزارش کمیسیون بینالمللی، در مورد همهپرسی ترکیه اظهارنظر نمیکند.
آسوشیتدپرس: کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد: دونالد ترامپ در تماس تلفنی با رجب طیب اردوغان رای مثبت مردم ترکیه به تغییر قانون اساسی این کشور را به او تبریک گفته است. به گزارش آسوشیتدپرس، کاخ سفید همچنین اعلام کرده است که در این تماس تلفنی روسای جمهوری دو کشور درخصوص حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی حکومت سوریه صحبت کرده و ترامپ از حمایت ترکیه از حمله موشکی آمریکا به سوریه تمجید کرده است. در حالی خبر تماس تلفنی رئیس جمهوی آمریکا با رئیسجمهوری ترکیه منتشر شده است که ساعاتی پیش از آن سخنگوی کاخ سفید گفته بود، آمریکا تا زمان انتشار گزارش کمیسیون بینالمللی، در مورد همهپرسی ترکیه اظهارنظر نمیکند. در کنفرانس خبری روز دوشنبه ۲۸ فروردین، شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که «کمیسیونی بینالمللی سرگرم بررسی همهپرسی قانون اساسی ترکیه است و این کمیسیون گزارش خود را بین ۱۰ تا ۱۲ روز آینده منتشر خواهد کرد.» اسپایسر اضافه کرد که «ما منتظر میمانیم و میگذاریم آنها کار خود را انجام دهند.»
با این حال ساعتی بعد رویترز به نقل از منابعی در کاخ ریاستجمهوری ترکیه نوشت که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در تماس تلفنی با رجب طیب اردوغان، پیروزی در همهپرسی را به او تبریک گفته است. این موضعگیری در تضاد با موضع رهبران اروپایی است که تاکنون از تبریک موفقیت اردوغان و طرفدارانش در همهپرسی خودداری کردهاند. برخی میگویند شاید یکی از علتهای تماس تلفنی ترامپ با اردوغان همین موضع رهبران اروپا باشد. به همین دلیل، گفته میشود این اقدام برای دهن کجی به رهبران اروپا صورت گرفته است. در موضعگیری روز دوشنبه فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، در مورد همهپرسی ترکیه تاکید شده که نتایج همهپرسی نشانگر «کشوری دوپاره» است و به مقامهای ترکیه توصیه شده، به ارزشهای اروپایی و صدای مخالفان خود احترام بگذارند. برخی نهادها و سازمانهای اروپایی ناظر هم گفتهاند که کارزار تبلیغاتی بسیار ناعادلانه بوده و شمارش آرا نیز بهخاطر تصمیمهای دیرهنگام نهادهای مسوول در تغییر روند رایگیری و حذف مقرراتی که ضامن سلامت رایگیری است، مخدوش شده است. در این زمینه سازمان امنیت و همکاری اروپا یادآور شد که همهپرسی ترکیه با معیارهای بینالمللی مطابقت نداشته است. مجمع پارلمانی شورای اروپا نیز تاکید کرد که «چارچوپ قانونی، برای برگزاری یک همهپرسی دموکراتیک کافی نبوده است.»
این در حالی است که اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در پاسخ به منتقدان خود که وی را دیکتاتور خواندهاند، گفت که وی موجودی است فانی و قرار نیست تا ابد زنده بماند و هر لحظه ممکن است بمیرد. او با این استدلال تاکید کرد که این تغییرات بهدلیل ریاستجمهوری وی نبوده و موضوعی ملی به حساب میآید.
همچنین اظهارنظرهای منفی اروپا با واکنش تند رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه مواجه شد. او شامگاه دوشنبه از سازمان امنیت و همکاری اروپا خواست که جایگاه خود را بشناسد و تاکید کرده که کشورش دموکراتیکترین انتخابات را که نمونه آن در کشورهای غربی دیده نمیشود، برگزار کرده است. پیام دونالدترامپ به رئیسجمهوری ترکیه نشانه تغییر سیاست خارجی آمریکا در مورد حمایت از دموکراسی و مساله حقوق بشر در منطقه است. ترامپ بهدنبال رابطه گرم با ترکیه است. پیام تلفنی دیشب نشان داد که سیاستهای آمریکای ترامپ با اروپاییها در حال فاصله گرفتن است. ترامپ تنها رئیسجمهور یک کشور غربی بود که این پیروزی را به رئیسجمهوری ترکیه تبریک گفت.
ارسال نظر