اکونومیست در ویژهنامه سال نو تحلیل کرد
خودروهای برقی شتاب میگیرند
گروه اقتصاد بینالملل: دلایل بسیاری برای نخریدن خودروی برقی وجود دارد. خودروهای برقی حتی با وجود مشوقهای سخاوتمندانه دولت گران هستند؛ زیرا رانندگان باید برای خودروهایی با برد مسافتی محدود پول بیشتری بپردازند واین در شرایطی است که زیرساختهای عمومی برای شارژ این خودروها اندک است. همچنین، ظاهر عجیب و غریب خودروهای برقی خودروسازان جهان برای همه خوشایند نیست. با این وجود قرار است تسلا در ماه مارس از خودروی«مدل۳» رونمایی کند.
این خودرو یک خودروی برقی سالنی کوچک و شبیه به خودروهای متعارف است که شارژ کردن آن به اندازه بنزین زدن خوشایند است.
گروه اقتصاد بینالملل: دلایل بسیاری برای نخریدن خودروی برقی وجود دارد. خودروهای برقی حتی با وجود مشوقهای سخاوتمندانه دولت گران هستند؛ زیرا رانندگان باید برای خودروهایی با برد مسافتی محدود پول بیشتری بپردازند واین در شرایطی است که زیرساختهای عمومی برای شارژ این خودروها اندک است. همچنین، ظاهر عجیب و غریب خودروهای برقی خودروسازان جهان برای همه خوشایند نیست. با این وجود قرار است تسلا در ماه مارس از خودروی«مدل۳» رونمایی کند.
این خودرو یک خودروی برقی سالنی کوچک و شبیه به خودروهای متعارف است که شارژ کردن آن به اندازه بنزین زدن خوشایند است. ایلان ماسک، مدیرعامل جسور این شرکت که بیشتر خود را یک شرکت تکنولوژی میداند، بسیاری از قواعد صنعت خودرو را بازنویسی کرده است. شرکت تسلا که در سال ۲۰۰۳ تاسیس شد بدون بودجه کلان بازاریابی و تبلیغاتی فعالیت کرده است. تبلیغات برای خودروی«مدل اس»، خودروی لوکس سالنی که در سال ۲۰۱۲ عرضه شد، و خودروی«مدل اکس»، شاسیبلندی که در سپتامبر ۲۰۱۵ راهی جادهها شد، توسط رسانههای اجتماعی و مالکانی که شیفته این خودروها شدند، انجام گرفت. این خودروها به جای داشبوردهای متعارف، صفحهنمایشهای لمسی دارند. سفارش و پرداخت پول این خودروها کاملا بهصورت آنلاین انجام میشود. نمایشگاههای تسلا به جای آنکه در انبارهای تاریک در جادههای متروک باشد، در مراکز خرید شلوغ واقع شده و شبیه به فروشگاههای اپل هستند. تسلا به جای آنکه خودروهایش را از طریق شبکه نمایندگیها به فروش برساند بهصورت مستقیم به مشتریان میفروشد.
تسلا به این دلیل موفق شده که دو نقص اساسی را برطرف کرده است، این دو نقص موجب شدهاند خودروهای برقی رقبای تسلا چندان جذاب نباشند. نخست، باتریهای لیتیم-یون بسیار گران هستند، تاحدی به این دلیل که خودروسازان پیلهای بزرگ خودشان را توسعه میدهند، اما تسلا صدها باتری از نوعی را که در اکثر لپتاپها یافت میشوند، در کنار هم قرار میدهد و با خرید عمده، هزینهها را پایین نگه میدارد. دوم، تسلا به جای این که این باتریها را در خودروهای کوچک شهری قرار دهد، آنها را در خودروهای بزرگ سالنی نصب میکند.
نصب این باتریها در خودروهای کوچک موجب افزایش قیمت و برد کم مسافتی این خودروها میشود، اما قرار دادن آنها در خودروهای بزرگ به سادگی باعث میشود وزن این باتریها تاثیر منفی چندانی بر عملکرد خودرو نداشته باشد و قیمت هم سرشکن میشود. درنتیجه خودروی«مدل اس» تسلا خودرویی سریع، لوکس و با قیمت مناسب است که با هر بار شارژ بیش از ۳۰۰ مایل(۴۸۰ کیلومتر) را طی میکند.
تسلا باید این ترفند را برای خودروهای بسیار ارزانتر هم به کار برد. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا میگوید قیمت خودروی«مدل۳» پیش از ارائه مشوق حدود ۳۵ هزار دلار است. قیمت این خودرو نزدیک به گرانقیمتترین خودروی برقی نیسان یعنی لیف است. در حال حاضر لیف پرفروشترین خودروی برقی جهان است. این در شرایطی است که قیمت پایه خودروی لوکس آی۳ بیامو بیش از ۴۰ هزار دلار است. این قیمت نسبتا پایین خودروی«مدل۳» تسلا به موفقیت کارخانه باتریسازی«گیگافکتوری» این شرکت متکی است. این کارخانه هماکنون در ایالت نوادا آمریکا در دست ساخت است. ماسک امیدوار است با تولید انبوه باتری هزینهها تا ۳۰ درصد کاهش یابد و این شرکت را قادر کند تا سال ۲۰۲۰، تعداد ۵۰۰ هزار خودرو تولید کند. هدف تسلا برای سال ۲۰۱۵ تولید ۵۵ هزار خودرو بوده است.
به طور معمول برد مسافتی خودروهای برقی بین ۸۰ تا ۱۰۰ مایل است، البته اعلام شده است که نسخه جدید لیف دارای برد مسافتی بیش از ۱۵۰ مایل است. اما تسلا اعلام کرده است خودروی«مدل۳» در هر بار شارژ ۲۵۰ مایل را طی خواهد کرد. اگر «مدل۳» قرار است جدیدتر از «مدل اس» باشد، پس ظاهر آن شیک و موقر خواهد بود و رانندگانی را جذب خواهد کرد که از مدلهای لیف، مدل آی۳بیامو یا کیا سول خسته شدهاند. این خودرو همچنین بازتاب روندی برای خودروهای برقی مدلهایی مانند ایی-گلف فولکسواگن است.
البته با عرضه «مدل۳» همه مشکلات رانندگی با خودروهای برقی حل نخواهد شد. شارژ کردن یک خودروی «مدل اس» که نسخه ویژه آن بیش از ۱۰۰ هزار دلار قیمت دارد، برای مالکان ثروتمند آن مشکلی ایجاد نمیکند؛ زیرا مالکان این خودروها پارکینگهای شخصی و جایگاه شارژ مخصوص به خود دارند. اما خریداران بالقوه خودروهای ارزانتر ممکن است درباره متکی بودن به جایگاههای عمومی شارژ و«سوپرشارژرهای» تسلا تردید داشته باشند. اما تسلا تمام تلاش خود را خواهد کرد تا بسیاری از خریداران معمولی را راضی کند. این خریداران میخواهند خودروی جدیدشان دارای ویژگیهای متعارفی باشد که خودروی قبلیشان داشته است. همزمان این خودروساز هرچه در توان دارد به کار میبرد تا رضایت متخصصان تکنولوژی را که خواهان یک محصول تکنولوژیک جدید هستند، جلب کند.
ارسال نظر