رقابت خودروسازان  با غول‌های تکنولوژی

گروه ترجمه: در توانایی شرکت اپل در ساخت تجهیزات الکترونیکی که به راحتی قابل حمل هستند، تردیدی وجود ندارد. در هفته جاری گزارش‌هایی منتشر شد مبنی‌بر اینکه این شرکت قصد دارد ابزار متحرکی بسازد که کاربر خود را حمل خواهد کرد: یعنی خودرو برقی. برنامه‌های اپل برای ساخت این خودرو هنوز مشخص نیست، اما برخی می‌گویند اپل برای رقابت با شرکت تسلا چند صد نفر را مامور تولید این خودرو کرده است. تسلا دیگر شرکت سیلیکون‌ولی (سیلیکون‌ولی منطقه‌ای در آمریکا است که اکثر شرکت‌های مطرح تکنولوژی جهان در آن واقع هستند) است که خودروهای برقی لوکس و سریع تولید می‌کند، در همین حال برخی معتقدند که اپل درحال تحقیق روی خودرو بدون راننده است. این در شرایطی است که بسیاری از شرکت‌های تکنولوژی روی تولید خودرو تمرکز می‌کنند. در ماه فوریه اوبر، شرکتی که از طریق اپلیکیشن‌های گوشی‌های هوشمند برای مشتریان تاکسی فراهم می‌کند، اعلام کرد به منظور کار روی تولید تاکسی‌های بدون راننده، لابراتواری را در شهر پیتسبورگ تاسیس خواهد کرد. شرکت سونی هم به تازگی بودجه‌ای را برای بخش تولید خودروهای بدون راننده در نظر گرفته است. شرکت گوگل هم سال‌هاست که روی این نوع خودروها کار می‌کند. شرکت‌های فعال در سیلیکون‌ولی به دو دلیل به صنعت خودرو چشم دوخته‌اند. یک دلیل، تکنولوژی است؛ زیرا خودروهای برقی، سیستم‌های کمک راننده و خودروهای کاملا مستقل هم‌اکنون صنعت خودرو را دگرگون کرده است. دلیل دیگر این است که به دلیل مازاد ظرفیت، هزینه‌های سنگین نیروی کار و موج فراخوان‌ها، خودروسازان آسیب‌پذیر به‌نظر می‌رسند.

اما آینده صنعت خودرو هرچه که باشد، سرنگون کردن بازیگران اصلی در کسب‌و‌کاری که تکنولوژی هوشمند تنها بخشی از معادلات آن است، دشوار خواهد بود؛ بنابراین اکثر خودروسازان بزرگ حق دارند منابع مالی خود را به سمت تولید باتری و دیگر انواع نیروهای محرکه جایگزین و خودروهای مستقل سرازیر کنند. شرکت‌های فورد و نیسان هر دوآزمایشگاه‌های تحقیقاتی خود را در سیلیکون‌ولی افتتاح کرده‌اند. هارون حسن، از بانک میتسوبیشی یو‌اف‌جی، می‌گوید ممکن است شرکت‌های تکنولوژی تمام توجه خود را به ساخت خودرو معطوف کنند، اما خودروسازان مبتکران فوق‌العاده‌ای هستند و کسب‌و‌کارشان را بهتر می‌شناسند.

خودروهای برقی را درنظر بگیرد. شرکت‌هایی مانند اپل اطلاعات زیادی درباره پیستون و گیربکس ندارند، اما چالش اصلی برای خودروهای برقی، باتری است. خودروهایی که با نیروی باتری کار می‌کنند، مزایای زیادی دارند: در خانه قابل شارژ هستند، هزینه‌های جاری کمی دارند‌ و گازهای آلاینده از اگزوز آنها خارج نمی‌شود. با این وجود بازار خودروهای صرفا برقی کوچک است. باتری‌های گران که برای خودروهای گران‌قیمت ساخته می‌شوند، مسافت محدودی که این خودروهای برقی طی می‌کنند و فقدان زیرساخت‌های شارژ باتری‌ها رانندگان را از خرید این خودروها منصرف می‌کند. خودرو لیف نیسان که پرفروش‌ترین خودرو برقی جهان است، در سال گذشته فقط ۴۰ هزار خریدار را جذب کرده است. این در شرایطی است که نیسان انتظار داشت ۲۵۰ هزار دستگاه از این خودرو را به فروش برساند. شرکت تسلا مشتاق است دست به تولید انبوه بزند، اما با کار گذاشتن باتری‌ها در خودروهای بزرگ و گران، دچار مشکل باتری شده و در نتیجه فعالیت آن به تولید خودروهای لوکس محدود شده است. کاهش قیمت نفت هم چشم‌انداز خودروهای برقی را تیره کرده است. از سوی دیگر، خودروهای برقی در هنگام خرید گران‌قیمت هستند و خریداران به جای اهمیت دادن به پس‌انداز پول به سبز بودن این خودروها اهمیت می‌دهند؛ اما پس از خرید، مساله‌ای که این خودروها را رقابتی می‌کند، نه قیمت نفت که هزینه‌های پایین باتری آنها است؛ زیرا شارژ این خودروها بسیار ارزان‌تر از پرکردن باک بنزین تمام می‌شود. نکته مهم این است که کارآیی خودروهای برقی بهبود یابد و هزینه باتری‌ها به اندازه‌ای کاهش پیدا کند که این خودروها مقرون به‌صرفه شوند.

شرکت‌هایی که قصد ورود به صنعت خودروسازی را دارند، امیدوارند خودروسازان بزرگ که مبالغ هنگفتی را روی ساخت موتورهای احتراق داخلی سرمایه‌گذاری کرده‌اند، نتوانند روی خودروهای برقی سرمایه‌گذاری کنند. این تصور بیش از حد خوش‌بینانه است. حتی اگر پیشرفت غیرمنتظره در تکنولوژی ساخت باتری، خودروهای برقی را با خودروهای بنزینی قابل رقابت کند، خودروسازان بزرگ به سرعت قادر خواهند بود خط مشی خود را تغییر دهند. اکثر آنها هم‌اکنون در تولید خودروهای صرفا برقی پیشرفت‌هایی کرده‌اند. برای مثال خودرو شورولت بولت که در ماه ژانویه از آن رونمایی شد، قرار است در سال ۲۰۱۷ با قیمت ۳۰‌هزار دلار و برد حرکتی ۲۰۰ مایل به بازار عرضه شود.

اگر هدف نهایی شرکت اپل ساخت خودرو بدون راننده باشد، پس ساخت خودرو برقی برای این شرکت مزیت خاصی نخواهد داشت. خودروهای بدون راننده می‌توانند هم با باتری و هم با بنزین کار کنند، اما توسعه و آزمایش نرم‌افزارهای پیچیده‌ای که برای کنترل خودروهای بدون راننده لازم است، به تخصص شرکت‌های تکنولوژی نزدیک‌تر است.

با این وجود، در این مورد هم شرکت‌های تکنولوژی عقب‌تر از خودروسازان باسابقه هستند. این خودروسازان هم‌اینک درحال استخدام کارشناسان نرم‌افزار هستند و همچنین از سیستم‌های پیشرفته‌تر کمک راننده در مدل‌هایشان استفاده کرده‌اند. این سیستم‌ها قادر به پارک خودرو هستند.

شرکت اپل همچنین باید بتواند از شرکت گوگل پیشی بگیرد. آزمایش خودروهای بدون راننده گوگل در جاده‌های عمومی موفقیت‌آمیز بوده است، اما این شرکت هنوز نمی‌تواند خودروهای خود را به بازار عرضه کند، چون این خودروها باید قادر باشند هم برف و یخبندان میشیگان را تحمل کنند و هم در خیابان‌های آفتابی کالیفرنیا تردد کنند. شرکت گوگل که پیش‌تر اعلام کرده بود تا سال ۲۰۱۷ خودروهای خود را به بازار عرضه می‌کند، درحال حاضر زمانی برای عرضه آنها تعیین نکرده است.

احتمالا شرکت‌های تکنولوژی می‌توانند به حرکت صنعت خودرو به سمت آینده سرعت بخشند، اما به هر حال ورود به صنعت خودروسازی برای این شرکت‌ها دشوار خواهد بود. احتمالا گوگل درنهایت از خودروسازان خواهد خواست با عقد قرار داد خودروهای گوگل را تولید کنند. سرمایه ۱۷۸ میلیارد دلاری شرکت اپل برای تاسیس و تجهیز کارخانه‌های خودروسازی کافی است، اما این شرکت تکنولوژی فاقد فرهنگ تولیدی است و مهارت‌های مورد نیاز برای بازاریابی، توزیع و ارائه خدمات پس از فروش با تجربیات این شرکت، بسیار متفاوت است.

به طور کلی، بهتر است شرکت‌های تکنولوژی در زمینه توسعه نرم‌افزارهای خودروهای بدون راننده و همچنین بهبود برد و هزینه باتری‌های خودروهای برقی با خودروسازان همکاری کنند. شرکت‌های تکنولوژی باید به این مساله توجه کنند که در صنعت خودرو، تامین قطعات اصلی سودآورتر از تولید خودرو است. خودروهای آینده با خودروهای کنونی فرق خواهند داشت، اما برند آن خودروها همین برندهای فعلی خواهد بود.