گروه خودرو- پس از سهمیه‌بندی بنزین تولید خودروهای دوگانه‌سوز در برنامه کاری شرکت‌های خودروساز قرار گرفت و اولویت گازسوز کردن به خودروهای عمومی واگذار شد. در‌حال‌حاضر دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا وظیفه تامین خودروهای عمومی کشور را برعهده دارند و سازمان تاکسیرانی با توجه به نیاز ناوگان تاکسیرانی با این دو شرکت وارد مذاکره می‌شود.طی سال گذشته شرکت ایران‌خودرو، خودروهای پژو ۴۰۵، سمند و «روا» را وارد ناوگان تاکسیرانی کشور کرد و شرکت سایپا نیز خودروی پراید را به عنوان تاکسی ارزان‌قیمت در اختیار سازمان تاکسیرانی قرار داد.

واگذاری تاکسی از سوی دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا سال گذشته به کندی صورت می‌پذیرفت که امر موجب تاخیر در واگذاری تاکسی‌های جدید به متقاضیان می‌شد.

ضامنی، مدیر روابط عمومی سازمان تاکسیرانی روز گذشته در گفت‌وگو با خبرنگار ما در مورد میزان رضایت‌مندی سازمان تاکسیرانی‌ از شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا در زمینه عمل به تعهداتشان گفت: هر دو شرکت در زمینه تولید و عرضه خودروهای دوگانه‌سوز در قالب تعهدی که با سازمان تاکسیرانی دارند، عملکرد نسبتا خوب و رو به رشدی داشته‌اند. اما اگر در مقام مقایسه برآییم، باید گفت که سایپا عملکرد بهتری داشته است. وی با اشاره به این مطلب که شرکت ایران‌خودرو روند نسبتا کندی را در این زمینه طی کرده است افزود: البته این شرکت نیز عملکرد خوبی داشته است ولی سازمان تاکسیرانی انتظار بیشتری از ایران خودرو داشته است. وی نیز مانند سایر مراجع، مشکل اصلی ایران‌خودرو و سایپا را در زمینه تولید خودروهای دوگانه‌سوز مشکل کمبود کیت و مخزن دانسته و تاکید کرد: با توجه به همزمانی سهمیه‌بندی بنزین، الزام خودروسازان به تولید محصولات دوگانه‌سوز و کمبود کیت و مخزن در دنیا می‌توان تا حدی به خودروسازان نیز حق داد ولی به هر حال آنها باید به تعهداتشان به طور جامع و کامل عمل کرده و کوتاهی نکنند. ضامنی در مورد نوسازی ناوگان تاکسیرانی کشور نیز تصریح کرد: در حال حاضر تمامی تاکسی‌های با عمر زیر ۱۰سال در حال دوگانه‌سوز شدن هستند و طبق هماهنگی صورت گرفته با سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت، این سازمان باید طرح دوگانه‌سوز کردن خودروهای عمومی را در اولویت قرار داده و به سرانجام مطلوبی برساند.

وی تاکید کرد: هدف اصلی ما نوسازی کامل ناوگان تاکسیرانی کشور تا پایان سال است. که در صورت همکاری هر چه بیشتر خودروسازان، سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و سایر مراجع مرتبط، به این هدف نائل خواهیم شد. ضامنی همچنین با اشاره به نقش نظارتی تاکسیرانی بر آژانس‌ها و اتومبیل‌های کرایه‌ای گفت: رسالت سازمان تاکسیرانی در قبال موسسات اتومبیل‌هایی کرایه‌ای و آژانس‌ها، شناسایی مسافربرهای شخصی و معرفی آنها به این موسسات است که توسط ستاد شناسایی مسافربرهای شخصی صورت می‌گیرد ولی دوگانه‌سور کردن آنها از حیطه وظایف سازمان خارج است.