رویداد
سورن و ناگفتههایی از مدل تغییر شکلیافته سمند
مدل تغییر شکل یافته سمند با نام سورن سال آینده وارد بازار میشود، حال این سوال مطرح است این مدل چه خصوصیات فنی دارد و چگونه طراحی شده و آیا میتوان آن را گامیبه سوی خودروساز شدن ایرانیان دانست؟ به گزارش ایسنا، مدل جدید سمند پس از پنج سال از ورود نخستین محصول این خودرو به زودی وارد بازار ایران میشود و با اینکه برخی مدیران صنعت خودرو، این مدل را کاملا جدید میدانند، اما ظاهرا این خودرو تنها در فاز اول مدل تغییر شکل یافته سمند است، خودرویی که جلو آن تا حدود زیادی از آئودی و قسمت عقب آن نیز از بی.ام.و اقتباس شده است. ایرانخودرو سه سال پیش و پس از گذشت بیش از دو سال از طراحی نخستین مدل سمند تصمیم به طراحی مدل جدید آن گرفت و برای همین از مراکز مختلف طراحی خودرو در دنیا طرحهایی را فراخوان کرد که طرح یک شرکت انگلیسی با سرپرستی «راس هیوارد» برگزیده شد. جالب آنکه مدل ابتدایی سمند نیز به کمک شرکتهای اروپایی طراحی شده بود که از اصلیترین آن میتوان به شرکت «فرست اتومیتو» انگلستان اشاره کرد که «جف ماتیوس» وظیفه طراحی اصلی آن را برعهده داشت.
دراینباره علیرضا محمدزادگان، از طراحان سابق مرکز تحقیقات ایرانخودرو، میگوید: طرح جدید از طرف شرکت انگلیسی پیشنهاد شد، اما ایرانخودرو بعدها با توجه به پیچیدگی طرح آن را کنار گذاشت و طراحان مستقر در مرکز تحقیقات این شرکت شروع به طراحی خودرو کردند. جلو خودرو اقتباس شده از آئودی و قسمت عقب نیز اقتباس شده از بی.ام.و است و در فاز اول فقط طراحی بدنه خودرو در ایران تغییر کرد، ولی در فاز دوم تغییر طراحی داخلی خودرو مطرح شد که دوباره از راس هیوارد انگلیسی کمک گرفته شد.
درباره چگونگی عرضه سمند جدید نیز کامجو، مدیر مرکز تحقیقات ایرانخودرو، میگوید: مدل تغییر شکل یافته سمند با بدنه جدید در فاز اول عرضه و در فاز دوم که از ابتدای شهریور سال آینده آغاز میشود، مدل سورن با تغییرات تزئینات داخلی وارد بازار میشود.
وی میافزاید: در طراحی بدنه خودرو به صورت کلی تغییراتی دادهایم. در ترمزها نیز پروژه جداگانهای برای بهبود تعریف کردهایم. این خودرو با دو موتور کنونی سمند و موتور ملی تست شده و موتور ملی نیز که به صورت مشترک با شرکتهای آلمانی طراحی شده، بر روی خودرو قرار گرفته است. همچنین در پروژههای جداگانه که به نیمه دوم سال آینده مربوط میشود، در حال طراحی و قرار دادن یک سیستم اکسل جدید برای خودرو هستیم.
منوچهر منطقی، مدیرعامل ایرانخودرو، نیز چندی پیش، مهمترین تجهیزات ایمنی نصب شده بر روی سورن را کیسه هوا، سیستم جدید فرمان تاشو و کمربند مدرن پیشکشنده و محدودکننده نیرو اعلام و اظهار کرده بود: ازجمله آپشنهای سمند سورن میتوان به جی.پی.اس (سیستم تعیین موقعیت جغرافیایی از طریق ماهواره) و سیستم مالتی مدیا (چندرسانهای) اشاره کرد.
او با بیان اینکه سمند سورن از نظر شکل ظاهری با سمندهای معمولی تفاوتهای زیادی دارد، عنوان کرد که این خودرو قابلیت قرارگیری موتورهای مختلف از جمله موتور ملی و موتور TU۵ را دارد.
حال با توجه به گفته مدیران ایران خودرو به نظر میرسد که در پلات فرم سمند جدید که مجموعه گیربکس، موتور، شاسی، فنربندی و سیستم فرمان و ترمز را شامل میشود تنها موتور تغییر کرده است.
محمدزاده در این باره میگوید: تفاوت سورن با مدلهای قبلی سمند مانند تفاوت پژو پرشیا نسبت به پژو ۴۰۵ است. البته مدل جدید سمند از کیسه هوا بهره میبرد که طراحی آن در ایران و به کمک شرکتهای اروپایی انجام شده است، ولی بر روی بخشهایی از آن نیز در چین کار شده و تستهای آن نیز در آن کشور انجام شده است.
طبق گفته برخی از کارشناسان، طراحی بدنه از مهمترین تغییرات انجام شده بر روی این خودرو است، ولی سیستمهای تهویه مطبوع و چگونگی پخش هوای خودرو و همچنین نوع مکانیزم آن تا حدودی برای افزایش راندمان تغییر کرده است، اما با این وجود حداقل در فازهای ابتدایی، پلتفرم تغییری نکرده است.
مشکلی به نام طراحی پلتفرم
با اینکه طراحی پلتفرم از اصول خودروساز شدن است، حتی با وجود ایجاد تحول در زمینه طراحی بدنه مدل جدید سمند، اما هنوز در ایران، خودرو داخلی با طراحی کاملا بومی ساخته نشده است و این کار (طراحی بدنه و تزئینات و موتور) با کمک شرکتهای اروپایی انجام می شود که سبب شده است خودروهای در بازه زمانی طولانی و با تکنولوژی قدیمی در ایران تولید شوند.
با این وجود با عرضه مدل جدید سمند، حال این سوال مطرح است که شرکتهای ایرانی با توجه به اینکه طبق آمارهای ارائه شده، جزو ۲۰ خودروساز بزرگ جهان در زمینه تولید محسوب میشوند، اما آیا از این منظر، واقعا آنها را خودروساز میتوان دانست؟
ارسال نظر