تلاش خودروسازان ایرانی برای انتخاب شریک استراتژیک
گروه خودرو - انتخاب چین به عنوان شریک استراتژیک صنعت خودروسازی کشور اگرچه نوید ورود خودروهای ارزان را به بازار خودرو ایران میدهد ولی انتقاداتی درخصوص چرایی و چگونگی انتخاب این کشور، به خودروسازها وارد شده است. کارخانههای خودروسازی کشور که سالها شرکت پژو و فرانسه با قدمتی بیش از دو دهه را در کنار خود میبیند و اکنون پس از مدتها مونتاژ محصولات این شرکت، به یک خودروساز بزرگ در منطقه تبدیل شدهاند حضور فرانسه را در کنار خود ارضاکننده نمیدانند و به دنبال پایین آوردن سهم این کشور از بازار خودرو ایران هستند.البته پروسه کاهش حضور شرکتهای فرانسوی در صنعت خودروسازی کشور در حالی دنبال میشود که با اجرایی شدن قرارداد ال-۹۰ سهم فرانسه در این بازار بزرگ گسترش مییابد چرا که در سالهای نخست، سالانه حدود ۱۵۰هزار دستگاه ال-۹۰ به تولید میرسد اما در ادامه تولید این خودرو توسط دو خودروساز بزرگ کشور به بیش از ۵۰۰هزار دستگاه در سال خواهد رسید. با این حال چگونگی شکسته شدن انحصار سیاستی است که خودروسازها بدون توجه به موقعیت فعلی خودروسازهای فرانسوی و تازهنفس بودن خودروسازان چینی اتخاذ کردهاند.
مذاکره با خودروسازهای چین که در راستای تولید خودروهایی با قیمت زیر ۴میلیون تومان صورت گرفت در نهایت منجر به تولید خودرویی موسوم به «خودروی ارزان» با قیمت ۶میلیون تومان شد.حمیدرضا کاتوزیان، در این رابطه میگوید، روزی که دکتر احمدینژاد رییسجمهوری، دستور تولید خودروی ارزان قیمت را صادر کرد نظرش بر این بود که خودرویی کاملا ایرانی از مرحله طراحی تا خدمات پس از فروش تولید شود، اما چه شد که تولید خودروی ارزان به چینیها واگذار و این کشور به عنوان تولیدکننده خودروی ارزان برای ایرانیان مطرح شد؟ وی میافزاید، انتخاب چین به عنوان شریک استراتژیک ایرانخودرو تاملبرانگیز است چرا که این کشور در خصوص ساخت خودرو از سابقه کمتری نسبت به ایران و سایر کشورهای مطرح برخوردار است.
نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اضافه میکند، حضور فرانسه در صنعت خودروسازی ایران به تنهایی آینده خوبی را برای صنعت خودروی کشور به ارمغان نخواهد آورد. به همین دلیل خودروسازها باید به دنبال شرکای استراتژیک معتبرتری بروند.
فرانسه، چین و...
اما اینکه چه کشورهایی به جز چین و فرانسه میتوانند در صنعت خودرو ایران حضور جدی داشته باشند موضوعی است که دستاندرکاران صنعت خودروی کشور در خصوص آن به اجماع نرسیدهاند.
در بخش خودروهای سنگین و فوق سنگین این موضوع تقریبا حل شده است به طوری که سازندگان معتبری همچون ولوو، اسکانیا، لیبهر، کوماتسو، مان، بنز و... سالها است در این بخش حضور دارند و هیچگاه بازار ایران را از دست ندادهاند و تنها سازندگان آمریکایی بهرغم میل خود نمیتوانند وارد این بازار شوند. اما در بخش خودروهای سواری اگرچه سازندگان بزرگ و معتبر خودرو بسیار علاقهمندند تا در ایران حضور داشته باشند اما چون پیشنهاد جدی از ایران دریافت نکردهاند همواره از این بازار دور ماندهاند.
به اعتقاد برخی از کارشناسان، از آسیا خودروسازهای ژاپنی مانند تویوتا و میتسوبیشی و از اروپا خودروسازهای آلمانی گزینههای خوبی برای خودروسازهای کشور هستند تا به عنوان شریک استراتژیک از آنها بهره ببرند.
ارسال نظر