کامیونهای «مان» جایگزین کامیونهای فرسوده کشور
تاخیر در تحویل کامیونهای نو موجب بیرغبتی متقاضیان شده است مژگان میرزایی- تاثیر تردد ۱۸۰هزار کامیون بالای ۲۵سال در سطح جادههای کشور بهدلیل اینکه خارج از محدوده شهری هستند، زیاد به چشم نمیآید. چنین به نظر میرسد که تردد این خودروها بهرغم آلودگی بالایی که در جادهها ایجاد میکنند تاکنون از چشم مسوولان پنهان مانده، خودروهایی که بهدلیل فرسودگی بیش از حد، بیشترین حوادث جادهای را به وجود میآورند.
کامیونهای فرسوده علاوه بر به وجود آوردن حوادث جادهای موجب اشباع بازار داخلی نیز شدهاند. از سوی دیگر این تعداد کامیونها بیش از ۷/۲میلیارد لیتر گازوئیل در سال مصرف میکنند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، با تعویض خودروهای فرسوده و جایگزینی آنها هم بازار داخلی نفس میکشد و هم جادههای کشور تا حدی ایمن میشود.
پس از طرح خروج سواریهای فرسوده که تاکنون با موفقیت زیادی همراه نبوده این بار مسوولان به فکر خروج کامیونهای بالای ۴۰سال افتادهاند. چندی پیش اعلام شد که تا پایان سالجاری حدود ۲هزار کامیون فرسوده از رده خرج و مالکان آنها میتوانند کامیونهای نو تحویل بگیرند، اما باید دید که این طرح نیز مانند طرح خروج خودروهای سواری تا چه حد موفق خواهد شد.
در حال حاضر ۴هزار کامیون بالای ۴۰سال در کشور وجود دارد که این تعداد در طرح نوسازی ناوگان حملونقل جادهای کشور طبق تبصره ۱۳ طی دورهای ۵ساله از رده خارج خواهند شد.براساس این طرح مبلغی به عنوان یارانه از سوی کارخانههای خودروساز و سازمان راهداری کشور به دارندگان کامیون اختصاص مییابد و مابقی قیمت کامیون نیز توسط شرکتهای لیزینگ و با سود ۱۷درصد تامین خواهد شد.
براساس نوع ماشین که کشنده باشد و یا تک، وامی تا سقف ۳۵میلیون تومان با بهره ۱۶ الی ۱۵درصد به مالکان کامیونهای فرسوده اختصاص مییابد و مالکان پس از دریافت برگ اسقاط، کامیون را به مرکز اسقاط تحویل و کامیون نو خود را تحویل خواهند گرفت. طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل شهری از سال ۸۴ آغاز و در سال ۸۵ وارد مرحله عملیاتی شد.
بسیاری از خودروسازان امیدوارند که با خروج کامیونهای فرسوده و نوسازی ناوگان حملونقل عمومی، بازار راکد کامیون در کشور از رکود خارج شود. اما بعد از اعلام خبر خروج کامیونهای فرسوده مسوولان از ورود کامیونهای وارداتی به کشور خبر میدهند تا به وسیله این کامیونها بتوانند ناوگان کهنه و فرسوده کشور را نوسازی کنند.
حسین زندی، رییس حمل و نقل کالای شهری تهران در خصوص آخرین برنامه خروج کامیونهای فرسوده به خبرنگار ما میگوید: در ابتدا از طرح خروج کامیونهای فرسوده استقبال خوبی شد ولی مالکان کامیونهای فرسوده به دلیل اینکه میدانستند تحویل کامیون نو به آنها زمان بسیاری خواهد برد، کامیونهای فرسوده خود را از رده خارج نمیکنند.
طبق گفته مسوولان تا پایان سال، دوهزار کامیون فرسوده باید از رده خارج شود. زندی در پاسخ به این سوال که تاکنون چه تعداد کامیون فرسوده باید از رده خارج شده است، اظهار داشت: به دلیل اینکه تمام شرایط برای خروج کامیونهای فرسوده به صورت کامل مهیا نیست تاکنون تنها صدکامیون فرسوده از رده خارج شده است و با تسهیل شرایط، متقاضیان بیشتری برای خروج کامیونهای خود اقدام خواهند کرد. وی در ادامه افزود: اگر وام در نظر گرفته شده به مالکان را به موقع تحویل دهند تا پایان سال وعدههای داده شده صورت خواهد پذیرفت.
رییس حملونقل کالای شهری تهران در رابطه با اینکه از چه کامیونهایی برای جایگزینی کامیونهای فرسوده استفاده خواهد شد، گفت: کامیونهایمان که به صورت C.B.U وارد کشور شد به عنوان کامیونهای جایگزین تحویل مالکان کامیونهای فرسوده خواهد شد.
استفاده از کامیونهای وارداتی در حالی که خودروسازان داخلی با مشکلات اشباع بازار روبهرو شدهاند مساله قابل تاملی است، چرا که بهتر بود مسوولان برای خروج کامیونهای فرسوده و جایگزینی آنها از کامیونهای داخلی استفاده میکردند تا به این وسیله بازار داخلی نیز رونق بگیرد. زندی در مورد اینکه به چه دلیل از کامیونهای وارداتی برای طرح خروج کامیونهای فرسوده استفاده میکنند، عنوان کرد: کامیونهای مان از کامیونهای داخلی ۱۲ الی ۲۰میلیون تومان ارزانتر هستند و متقاضیان به دلیل اینکه این کامیونها هم از نظر کیفی و هم از نظر خدمات پس از فروش از کیفیت و خدمات بهتری برخوردار هستند، بیشتر تمایل دارند که از این نوع کامیونها استفاده کنند.
وی در رابطه با تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده برای کامیونهای جایگزین گفت: برای کامیونهای جایگزین تسهیلات ۱۷درصد در نظر گرفته شده به دلیل اینکه بهره بانکی در نظر گرفته شده رقم بالایی بوده، از رییسجمهور درخواست کردیم نرخ سود بهره بانکی را کاهش دهد که احمدینژاد نیز به وزیر اقتصاد نامهای نوشته و از وی خواست که نرخ سود بهره بانکی را کاهش دهند که این امر هنوز در مرحله انجام امور اداری است.
زندی در مورد ورود کامیونهای چینی و روسی به کشور اظهار داشت: کامیونهای چینی به دلیل اینکه از کیفیت پایینی برخوردار هستند مورد استقبال قرار نگرفتند اما کامیونهای روسی به دلیل اینکه از قیمت مناسبتری برخوردار هستند بیشتر مورد استقبال متقاضیان قرار گرفتند.
وی در خصوص برنامه خروج کامیونهای فرسوده برای سال آینده گفت: حدود چهارهزار کامیون فرسوده بالای ۴۰سال در کشور در حال تردد است که از این تعداد دو هزار کامیون تا پایان امسال باید از رده خارج شوند و مابقی تا پایان سال آینده و پس از آن کامیونهای ۳۰ساله در اولویت قرار میگیرند و در نهایت کامیونهای ۱۵ و ۲۰ساله از رده خارج میشوند.
ارسال نظر