نمایشگاه خودروی پکن در میان رنگ و نور خودروساز‌های جهان برگزار شد

خبرنگار اعزامی به پکن- با وجود هوای سرد و مه گرفته پایتخت چین، استقبال از نمایشگاه خودروی ۲۰۰۶ پکن به شکل بی‌سابقه‌ای داغ و پرحرارت بود. نمایشگاه بین‌المللی خودروی پکن دوشنبه هفته گذشته در حالی فعالیت خود را به طور رسمی آغاز و روز گذشته نیز خاتمه داد که خودروسازهای وطنی چین حضوری پررنگ‌تر از همیشه در آن داشتند.

فضای برگزاری نمایشگاه در مرکز پکن برخلاف عظمتی که این شهر به گردشگران و کسانی که برای اولین بار به آن سفر می‌کنند، القا می‌کند، به نسبت کوچک بود اما در همین سالن‌های به نسبت کوچک بود که خودروسازهای بزرگ و معتبر جهان آخرین دستاوردهای خود را به نمایش گذاشته بودند.

نمایشگاه خودروی پکن برخلاف نمایشگاه‌های مشابه در ایران جایی برای خوردن و آشامیدن یا به عبارتی ساده‌تر جایی برای وقت‌گذرانی صرف نبود بلکه علاقه چینی‌ها به خودرو و رقابت سرسختانه خودروسازها در بازار این کشور به وضوح در این نمایشگاه تجلی یافته بود.

خودروسازهای حاضر در نمایشگاه پکن تمامی‌ توان خود را به کار گرفته بودند تا همگام با در معرض دید قرار دادن جدیدترین تولیدات و دستاوردهای فنی خود با به کار گرفتن جاذبه‌های مختلف حداکثر بیننده را به سوی غرفه‌های خود جذب کنند.

این جذابیت‌ها از به خدمت گرفتن مجریان شناخته شده شبکه‌های تلویزیونی چین گرفته تا دعوت از گروه‌های حرکات موزون و خوانندگان معتبر و محبوب چینی را شامل می‌شد.

برای اولین بار در تاریخ برگزاری نمایشگاه پکن، شرکت‌های وطنی چیزی در حدود ۳۰درصد کل فضای نمایشگاهی را به خود اختصاص داده بودند و با عرضه محصولات جدید، ایده‌ها و دستاوردهای فنی خود سعی کرده بودند رقبایی قابل برای همتایان غربی و جوینت ونچرهای داخلی باشند.

در میان آن همه جذابیت و رنگ و نور و غرفه‌هایی که سعی کرده بودند با به خدمت گرفتن پرسنلی که به لحاظ ظاهری و پوششی با محصولات به نمایش درآمده تناسب داشته باشند، تنها غرفه ایرانی با کله اسب سمند در فضای باز نمایشگاهی و کمی آن‌سوتر از غرفه شرکت لاستیک‌سازی میشلن فرانسه خودنمایی می‌کرد.

اگرچه دیدن محصولات ایران‌خودرو در جایی که حدود ۶هزار کیلومتر با ایران فاصله دارد، امیدبخش به نظر می‌رسید اما ناهماهنگی‌های مشهود این غرفه و سوت‌و‌کور بودن آن در‌عین‌حال نوعی ناامیدی و تاثر را به انسان القا می‌کرد.

با این حال شرکت ایران‌خودرو تنها خودروساز خاورمیانه بود که در این نمایشگاه با عرضه دو خودروی «سمند‌ال‌ایکس» و پژو ۲۰۶ صندوقدار شرکت کرده بود.

هرچند شهروندان چینی تا دو سال آینده شاهد حضور خودروی سمند LX در بزرگراه و خیابان‌های خود خواهند بود، اما غرفه ایران‌خودرو در این نمایشگاه نه تنها جذابیتی برای بازدیدکنندگان ایجاد نمی‌کرد، بلکه نحوه قرار گرفتن خودرو‌های به نمایش درآمده خصوصا پژو ۲۰۶ سدان نیز به گونه‌ای بود که بی‌رغبتی برای بازدید از غرفه ایران‌خودرو به وجود آورده بود.

نحوه قرار گرفتن ۲۰۶ سدان به گونه‌ای بود که تنها تفاوت آن با ۲۰۶ معمولی یعنی صندوق عقب آن رو به دیوار پشتی قرار داشت و هیچ‌کس آن را نمی‌دید!

جالب‌تر آنکه مسوولیت پاسخگویی به سوالات بازدیدکنندگان را دو بانویی برعهده داشتند که یکی به ظاهر ایرانی و دیگری چینی به نظر می‌رسید.

نمایندگان ایران‌خودرو هم فارغ از آن همه هیاهو داخل اتاقک شیشه‌ای که در قسمت انتهایی غرفه کوچک و دلتاشکل ایران‌خودرو و پشت خودروهای موجود قرار داشت، مشغول صرف چای و تنقلات بودند و گویی هیچ اتفاقی در آن فضای پرهیجان نبود که برای آنها جالب باشد.

هرچند حضور مدیرعامل ایران‌خودرو به همراه چند تن از نمایندگان مجلس که برخی از آنان از چهره‌های شاخص در مخالفت با قرارداد ال-۹۰ هستند، را در نمایشگاه پکن بایستی به فال نیک‌ گرفت، چرا که رشد و توسعه خودروساز‌های مطرح یا حتی خودروساز‌هایی که بیش از ۸-۷سال از عمر آنان نمی‌گذرد می‌بایست الگویی باشد برای صنعت خودروی ما با نیم قرن تجربه.

نمایندگان اژدها

شرکت FAW کـــه از جملـــــه خودروسازهای دولتی چین است با ۲۹ خودرو در نمایشگاه پکن حضور یافته بود که ده مدل کامل وطنی بودند. این شرکت برای فروش دو میلیون دستگاه خودرو به ارزش ۲۵میلیارد دلار تا سال ۲۰۱۰ میلادی برنامه‌ریزی کرده است.شرکت صنایع خودروسازی شانگهای (SAIC) با سه خودروی جدید آمده بود که خودرو ROEWE که بر پایه پلت‌فرم روور ۷۵ تولید شده توجه زیادی را به خود جلب کرده بود.این شرکت هم در‌ حال برنامه‌ریزی برای تولید سالانه ۲میلیون دستگاه خودرو تا سال ۲۰۱۰‌میلادی است.چری از سه ایده خودروی جدید، پنج‌نوع قوای محرکه و نوعی جعبه دنده نوآورانه پرده برداشت.چری که ۳۰درصد بازار فروش محصولات چنین را در اختیار دارد در حال مذاکره با کرایسلر برای تولید نوعی خودروی کامپکت برای این شرکت است که تحت برند دوج عرضه خواهد شد.GWM که متعلق به بخش خصوصی است و بیشتر به تولید SUV اشتغال دارد با سه مدل خودرو با نام‌های پری، فلورید و کول بیر در نمایشگاه پکن حضور یافته بود.در‌حال‌حاضر سهم خودروسازهای چینی از بازار خودروی این کشور در حدود ۲۶درصد است.این در حالی است که سهم آنها از بازار چین در سال ۲۰۰۴‌میلادی از ۵/۱۰درصد فراتر نمی‌رفت.این رشد ناشی از گسترش سریع بازار خودروی چین است. ضریب تملک خودرو در چین امروز ۳۰‌برابر میزان مشابه در سال ۱۹۸۵ است و دولت چین مترصد توسعه راه‌های ارتباطی به ۸۵هزار کیلومتر طی ۳۰ سال آینده است.چین دومین بازار بزرگ خودروی جهان پس از ایالات‌متحده است که سالانه ۷میلیون دستگاه خودروی جدید در آن به فروش می‌رسد.