مدیر پروژه سودان ایران خودرو گفت: پیکان ایران احتمالا با نام «غزال» و با قیمت حدود ۷‌هزار دلار در سودان تولید و به فروش خواهد رسید. به گزارش خبرگزاری فارس، سید امیر موسوی، با بیان این که پیکان ارزان‌‌ترین خودروی سودان خواهد بود، اظهارداشت: یکی از اسامی پیشنهادی طرف سودانی برای پیکان، غزال به معنای آهو است، اما این نام باید از سوی آن کشور تصویب و نهایی شود.

وی با بیان این که خط تولید پیکان ایران از سوی بانک ملی امدورمان، به عنوان قوی‌ترین بانک شبه دولتی سودان خریداری شده است، افزود: قیمت پیکان در سودان حدود ۵/۶ تا ۷‌هزار دلار خواهد بود. وی اضافه کرد: در حال حاضر کمترین قیمت خودرو در سودان مربوط به یک خودروی کره‌ای با مقاومت کم به میزان ۹‌هزار دلار است و بنابراین پیکان خودروی بسیار باصرفه‌ای در این کشور خواهد بود.

موسوی گفت: در مورد صدور خط تولید پیکان با سه کشور آفریقایی و یک کشور آسیایی در حال مذاکره بودیم که در نهایت کشور سودان به چند دلیل از جمله روابط ویژه ایران و سودان، برنامه گسترش صنعتی بین دو کشور و وضعیت نزدیک سیاسی ایران و سودان و علاقه‌مندی مردم سودان به ایران برای این منظور، انتخاب شد.

وی با اشاره به این که خودروی پیکان با نام هنتر (Henter) از ۵۰ سال قبل در سودان وجود داشته است، یادآور شد: این خودرو طی سال‌های دور توسط انگلیسی‌ها وارد سودان شده است، اما هیچ‌گاه در این کشور تولید نشده و اکنون حدود ۴۰‌هزار دستگاه خودروی پیکان با مدل‌های قدیمی حدود ۵۰سال قبل در این کشور وجود دارد.

موسوی اضافه کرد: اکنون مدل‌های قدیمی خودروی پیکان در آژانس‌های تلفنی و تاکسی‌های ویژه هتل هیلتون سودان مورد استفاده قرار می‌گیرد. وی با بیان این که در سال ۷۶ نیز حدود ۴۰ دستگاه خودروی پیکان از سوی ایران به سودان صادر شد، اظهارداشت: مردم سودان خودروی پیکان را بسیار بیشتر از خودروهای دیگر در این کشور قبول دارند و مخصوصا این که سودانی‌ها اخیرا خودروی فیات را از ترکیه وارد کرده‌اند که هم قیمت آن بسیار بالا است و هم چندان از این خودرو راضی نیستند.

مدیر پروژه سودان ایران‌خودرو با اشاره به این که مردم سودان، پیکان را خودرویی آهنین می‌دانند، یادآور شد: داشتن کمک‌فنر‌های قوی و مقاوم، سازگاری با آب و هوا و خاک سودان، مقاومت پیکان در خیابان‌های سودان که هنوز آسفالت نشده‌اند، جادار بودن این خودرو و صندوق عقب بزرگ آن از دلایل اصلی رغبت مردم سودان به خودروی پیکان است.

موسوی با بیان این که محل احداث کارخانه تولید پیکان سودان در شهر بندری، پورت‌سودان، در ساحل دریای سرخ قطعی شده است، افزود: در این محل قبلا کامیون‌های انگلیسی پورت تولید می‌شده و هم‌اکنون حدود پنج سالن بزرگ در آنجا وجود دارد که به تولید پیکان اختصاص می‌یابد. وی ظرفیت تولید خودروی پیکان در سودان را در سال نخست ۱۰‌هزار دستگاه عنوان کرد و افزود: این میزان به تدریج به ۲۰‌هزار دستگاه افزایش می‌یابد.

مدیر پروژه سودان ایران خودرو خاطرنشان کرد: در سه سال نخست تولید‌ پیکان در سودان، تمام قطعات مورد نیاز از ایران ارسال می‌شود، اما پس از سه سال، حدود ۳۵‌درصد این خودرو در سودان تولید خواهد شد تا بتواند این خودرو را طبق قوانین اتحادیه‌ آفریقا، بدون گمرکی به کشورهای همسایه خود صادر کند. وی با اشاره به برنامه ایران خودرو برای ایجاد شرکت‌های قطعه‌سازی پیکان در کشور سودان، تصریح کرد: هم‌اکنون جلسات مفصلی با شرکت‌های قطعه‌سازی ایران به ویژه شرکت‌هایی که پس از توقف تولید پیکان، بیکار شده‌اند، برگزار می‌کنیم و صنعتگران از این حرکت بسیار خوشحال هستند و اعلام آمادگی کرده‌اند که در سودان فعالیت کنند.

موسوی گفت: دستگاه‌های پرس در سودان وجود دارد و شرکت‌های قطعه‌سازی داخلی می‌توانند قالب‌ها را به سودان ببرند و قطعات را تولید کنند.

وی میزان جمعیت سودان را حدود ۳۵‌میلیون نفر ذکر کرد و گفت: فروش پیکان در سودان برای ۲۰‌میلیون نفر هدف‌گذاری شده است و از هم‌اکنون کشور اریتره با ما وارد مذاکره شده و سفارش ۲‌هزار دستگاه از این خودرو را داده است و کشورهای چاد و اتیوپی نیز سفارش‌هایی به همین منظور داشته‌اند.

مدیر پروژه سودان ایران خودرو گفت: کشور سودان دارای ۱۰ کشور همسایه است و همه آنها نیز از سودان خرید می‌کنند و ما در نظر داریم خودروهای دیگری نیز علاوه بر پیکان در سودان تولید کنیم.

موسوی یادآور شد: ایران‌خودرو همچنین برنامه تولید خودروی ملی سودان را برای ۱۰ سال آینده در پیش دارد. وی در مورد زمان راه‌اندازی کارخانه تولید پیکان در سودان نیز یادآور شد: با ساختمان‌هایی که در محل احداث کارخانه تولید پیکان در سودان وجود دارد، هزینه کل راه‌اندازی این خط حدود ۲۴‌میلیون دلار خواهد بود.

موسوی اظهارداشت: مدیرعامل ایران خودرو تاکید کرده‌است که خط تولید پیکان در سودان باید ظرف ۹ ماه تا یک سال راه‌اندازی شود و با راه‌اندازی این خط ما سالانه ۴۰‌میلیون دلار صادرات قطعه از ایران به سودان خواهیم داشت و این یک حرکت بزرگ صنعتی به ویژه برای کارگاه‌های کوچک است. وی با بیان این که در کارخانه تولید پیکان در سودان، پیکان وانت نیز تولید می‌شود، گفت: ظرفیت تولید پیکان۱۰‌هزار دستگاه در مرحله نخست خواهد بود، زیرا باید آموزش‌های لازم داده شود و سیستم‌های توزیع و فروش محصول ایجاد شود، اما حتی با خط فعلی می‌توان تا ۱۹‌هزار دستگاه نیز خودرو تولید کرد.