گره تولید خودرو باز نشد

گروه خودرو- مرداد ماه نیز به پایان رسید و گره تولید صنعت خودرو باز نشد.

طبق جدیدترین آماری که انجمن خودروسازان روی سایت خود قرار داده، سه خودروساز بزرگ کشور در پنج ماه امسال ۳۲۹ هزار و ۴۰۱ دستگاه انواع محصولات سواری را به تولید رسانده‌اند و این تیراژ سبب شده در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدود ۴۰ درصد افت را تجربه کنند. بر این اساس، ایران خودرو با تیراژی ۱۶۸ هزار و ۷۱۴ دستگاهی، ۳/۳۰ درصد افت را به خود می بیند و سایپا نیز با توجه به تولید ۸۶ هزار و ۸۶۶ دستگاهی خود، حدود ۴۹ درصد کاهش تولید داشته است. همچنین پارس خودرو نیز که ۷۳ هزار و ۸۲۱ دستگاه محصول را در پنج ماه اول امسال به تولید رسانده، ۲/۴۲ درصد افت را تجربه کرده است.

کاهش تولید خودروسازان از ابتدای امسال آغاز شده و با وجود گذشت پنج ماه از سال هنوز صنعت خودرو نتوانسته به شرایط عادی خود برگردد. خودروسازان می‌گویند دلیل اصلی افت تولید، مشکلات مالی است که سبب شده قطعه‌سازان نتوانند قطعات موردنیاز را تامین کنند. افت تولید، کاهش عرضه به بازار را به همراه داشته و هم اکنون حبابی بسیار بزرگ در بازار خودرو به چشم می‌آید. قرار شده دولت هزار میلیارد تومان وام به صنعت خودرو تزریق کند تا این صنعت روند عادی تولید خود را از سر بگیرد، اما تا به امروز خبری مبنی بر پرداخت این پول به گوش نرسیده و مشخص نیست در نهایت خودروسازان موفق به دریافت وام خواهند شد یا نه؛ خودروسازان بر این باورند که اگر تسهیلات مالی در اختیارشان قرار نگیرد، تولید نه تنها عادی نخواهد شد بلکه صنعت خودرو با خطر رکود روبه‌رو می‌شود. این البته در حالی است که مسوولان وزارت «صنعت، معدن و تجارت» وعده داده‌اند تولید خودروسازان از پاییز به حالت عادی باز خواهد گشت.

آمار تولید ایران خودرو

به سراغ آمار برویم و ببینیم سه خودروساز بزرگ کشور طی پنج ماه امسال چه عملکردی در تولید داشته‌اند.

طبق آمار، ایران خودرو به عنوان خودروساز اول کشور در پنج ماه امسال ۳/۳۰ درصد افت تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده و بیشتر محصولاتش با کاهش تیراژ روبه‌رو بوده‌اند. بیشتر محصولات ایران خودرو را پژویی‌ها تشکیل می‌دهند و این در حالی است که آمار همه آنها منفی شده و در این بین پژو ۲۰۶ رکورددار به حساب می آید. این خودرو در مقایسه با پنج ماه سال گذشته ۷/۶۳ درصد افت را به خود می‌بیند. پژو ۲۰۷ نیز که قطعات مشترک زیادی با پژو ۲۰۶ دارد، افتی ۸/۶۰ درصدی را تجربه کرده است. این دو خودرو با توجه به کاهش تولیدی که داشته‌اند، هم اکنون قیمت‌های بسیار بالایی در بازار دارند و در برخی مدل‌های خود مرز ۳۵ میلیون تومان را هم رد کرده‌اند. ۲۰۶ قرار بود اصلی‌ترین محصول ایران خودرو باشد، اما شرایط به شکلی پیش رفت که این محصول هم اکنون تیراژی بسیار اندک دارد. در بین دیگر پژویی‌های ایران خودرو، پژو ۴۰۵ نیز که سه چهار سال دیگر میهمان جاده مخصوص است، افتی ۸/۴ درصدی را به خود می‌بیند. این محصول علاوه بر تهران، در سایت خراسان نیز به تولید می‌رسد و جزو قدیمی‌ترین و پرمصرف‌ترین خودروهای تولید داخل محسوب می‌شود. همچنین پژوپارس نیز که جزو چهار محصول سواری اول ایران خودرو به حساب می‌آید، از کاهش تولید در امان نمانده و ۹/۵ درصد افت تیراژ در پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.پارس اگرچه در همه سایت‌های ایران خودرو به تولید می‌رسد، اما جاده مخصوصی‌ها در پنج ماه امسال حتی یک دستگاه نیز از این خودرو تولید نکرده‌اند. ۴۰۵ و پارس با وجود آنکه به اندازه ۲۰۶ و ۲۰۷ افت تیراژ نداشته‌اند، اما قیمت آنها نیز در بازار رشد کرده و این نشان می‌دهد عرضه و تقاضای این دو محصول هم متعادل نیست. از پژویی‌ها که بگذریم، ایران خودرو در تولید سمند نیز افت تیراژ را به خود می‌بیند و تولید این محصول نسبت به پنج ماه ابتدایی سال گذشته ۸/۱۵ درصد افت کرده است. سمند که برند ملی ایران خودرو به شمار می‌رود، علاوه بر تهران در سایت مازندران ایران خودرو نیز تولید می‌شود، هرچند که این سایت فقط یک دستگاه سمند را در پنج ماه امسال به تولید رسانده است. از سایت خراسان نیز خبر می‌رسد سوزوکی گرندویتارا تک شاسی بلند ژاپنی و مونتاژی ایران خودرو در پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش تولید روبه‌رو شده است. ویتارا که مدت‌ها است به دلیل کمبود عرضه و به هم ریختن بازار، قیمتی بالا و کاذب را تجربه می‌کند، در بازه زمانی موردنظر یک هزار و ۲۹۶ دستگاه تیراژ داشته و تولید آن در مقایسه با پنج ماه ابتدایی سال گذشته ۴۴۶ دستگاه افت کرده است. ایران خودرویی‌ها در پنج ماه امسال توانسته‌اند ۴۳۲ دستگاه رانا را نیز به تولید برسانند، این در حالی است که آنها یک هفته دیگر باید پروسه تحویل ۲۶ هزار دستگاه رانای پیش فروش شده را آغاز کنند. اگر به طور متوسط میانگین بگیریم، ایران خودرو برای اتمام تعهدات خود باید هر ماه بیش از چهار هزار رانا را تحویل مشتریان بدهد باید دید این شرکت برای پاسخ به ثبت‌نام‌کنندگان خود چه راهکاری را در پیش خواهد گرفت.

تولید سایپا

به سایپا برویم، جایی که تولید در آن با ضرب آهنگی آهسته ادامه دارد. هم اکنون پراید و تیبا به عنوان دو محصول اصلی این شرکت با کاهش تولید مواجه شده‌اند.

پراید خودرویی داخلی و بی‌نیاز به قطعات خارجی است و همواره با رشد تیراژ طی سال‌های گذشته روبه‌رو بوده، اما این محصول نیز نتوانسته تیراژ خود را حفظ کند و آمار می‌گوید در پنج ماه امسال تولید پراید نصف شده است. افت تولید پراید نه فقط در خود سایپا بلکه در پارس خودرو نیز رخ داده و این دو در مجموع حدود ۱۲۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه پراید را در پنج ماه امسال تولید کرده‌اند.

سایپایی‌ها البته در تیبا نیز که محصول ملی آنها است، کاهش تولید داشته‌اند، و این خودرو با افتی ۶/۴۷ درصدی روبه‌رواست.

این خودرو که در سایپای کاشان به تولید می‌رسد، تنها شش هزار و ۲۳ دستگاه تا پایان مرداد ماه امسال تولید داشته است و هم اکنون به دلیل کاهش عرضه به بازار، تیبا قیمتی بالای ۱۵ میلیون تومان را به خود می‌بیند.

اما از ایران خودرو و سایپا فاصله بگیریم و سری به پارس خودرو بزنیم، شرکتی که در پنج ماه امسال ۷۳ هزار و ۸۲۱ دستگاه تولید داشته و بیشتر محصولات آن با افت تیراژ روبه‌رو شده‌اند. طبق آمار، پارس خودرو طی پنج ماه ابتدایی امسال ۱۹ هزار و ۸۰ دستگاه تندر-۹۰ را تولید کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۷/۱۵ درصد افت تیراژ را به خود می‌بیند. این در حالی است که تندر-۹۰ ایران خودرو تیراژی ۱۳ هزار و ۹۱۳ دستگاهی را تجربه کرده و با این حساب تولید آن بیش از ۵۱ درصد رشد کرده است. در مجموع ۳۲ هزار و ۹۹۳ دستگاه تندر-۹۰ طی پنج ماه ابتدایی امسال به تولید رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶/۳ درصد رشد نصیب این محصول شده است. اما دیگر محصول رنویی پارس خودرو یعنی مگان توانسته در پنج ماه امسال رشد تولید را تجربه کند. طبق آمار، پارس خودرو هفت هزار و ۲۱۸ دستگاه مگان را تولید کرده و به رشدی سه هزار و ۱۷۴ دستگاهی دست یافته است. در عوض این رشد، پارس خودرو نتوانسته توفیقی در تولید ماکسیما داشته باشد، به نحوی که تنها ۴۱۸ دستگاه از این محصول به تولید رسیده و این آمار یعنی تیراژ ماکسیما ۵۵۸ دستگاه کم شده است. ماکسیما نیز در حال حاضر قیمتی بسیار بالا در بازار دارد و این موضوع از عدم تعادل عرضه و تقاضای آن ناشی می‌شود. در بین دیگر محصولات پارس خودرو، نیسان قشقایی حتی یک دستگاه تولید نیز نداشته و ظاهرا پارس خودرو کلا قید این محصول شاسی‌بلند را زده است. با این حال نیسان تیانا توانسته ۱۵۶ دستگاه رشد کرده و آمار تولید خود را در پنج ماه نخست امسال به ۵۲۶ دستگاه برساند. تیانا نیز جزو خودروهایی به شمار می‌رود که قیمت آن در بازار رشد قابل‌توجهی کرده و به اصطلاح حبابی شده است.