پیش‌بینی وضعیت بازار خودرو در سال‌جاری

ممنوعیت واردات اکثر خودروهای خارجی

دنیای اقتصاد- پیش‌بینی بازار خودرو در سال ۸۶ کار مشکل و پیچیده‌ای است، چرا که امسال مجلسی‌ها بنا بر آن دارند که نرخ بنزین را افزایش دهند و سهمیه‌بندی آن را اجرایی کنند.

هر چند تصمیم نمایندگان مجلس با مخالفت‌هایی از جانب دولتمردان روبه‌رو است، اما ظاهرا امسال سال شکستن سد تثبیت قیمت بنزین است.

بسیاری از کارشناسان معتقدند که این امر منجر به افزایش تقاضا برای خودروهای کم‌مصرف خواهد شد. خودروهایی که تولید آن در کشور اندک است و خودروسازان نیز طی چندین دهه گذشته به دلیل سوخت یارانه‌ای اقدام جدی برای تولید این نوع خودروها صورت ندادند. در همین حال خبرها حاکی از آن است ثبت سفارش واردات انواع خودروهای سواری خارجی به جز دو مدل ون و یک مدل پاژرو از ابتدای سال جاری ممنوع شده است. پیش‌بینی بازار خودرو طی سال ۸۶

گروه خودرو - پیش‌بینی بازار خودرو در سال ۸۶ کار مشکل و پیچیده‌ای است چرا که امسال مجلسی‌ها بنا بر آن دارند که نرخ بنزین را افزایش دهند و سهمیه‌بندی آن را اجرایی کنند.

هر چند تصمیم نمایندگان مجلس با مخالفت‌هایی از جانب دولتمردان روبه‌رو است اما ظاهرا امسال سال شکستن سد تثبیت قیمت بنزین است.

حال دولت ضمن تاکید بر ثابت ماندن قیمت ۸۰ تومانی بنزین در سال جاری اشاره بر آن دارد که تحقق ایده‌های مجلس مبنی بر افزایش قیمت بنزین به ۱۰۰ تومان به میزانی نیست که منابع مالی دولت در بخش تامین سوخت را جبران کند، لذا افزایش قیمت تنها اثرات روانی خواهد داشت.

اثرات روانی که دولت بر آن تاکید دارد تا حدودی بازار خودروی کشور را تحت تاثیر قرار داده است.

به طوری که بسیار از کارشناسان معتقدند که این امر منجر به افزایش تقاضا برای خودروهای کم‌مصرف خواهد شد. خودروهایی که تولید آن در کشور اندک است و خودروسازان نیز طی چندین دهه گذشته به دلیل سوخت یارانه‌ای اقدام جدی برای تولید این نوع خودروها صورت ندادند.

در‌حال‌حاضر خودروهای تولیدی در کشور از نوع پرمصرف است که به احتمال زیاد با سهمیه‌بندی بنزین تقاضا برای آنها به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر خودروهای گازسوز نیز گزینه دیگری است که جایگزین مناسبی برای خودروهای پرمصرف خواهد بود.

هم‌اکنون خودروهای فولکس گل، پژو ۲۰۶، لوگان،‌ مگان، MVM، پراید نسیم و پی‌.کی ساژم کارخانه پارس خودرو از کم‌مصرف‌ترین خودروهای ساخت داخل محسوب می‌شوند که تعداد خودروهای تولیدی از این دست، به میزانی نیست که بتواند جوابگوی متقاضیان پس از سهمیه‌بندی بنزین باشد حال می‌بایست خودروهای گازسوز را نیز به انتخاب دیگر اضافه کنیم، خودروهایی که دولت از سال گذشته عزم جدی برای اجرایی شدن طرح آن به کار بست، هر چند مشکلاتی که بر سر راه گازسوز کردن خودروها وجود داشت امسال نیز گریبانگیر خودروسازان کشور شده اما دولت گزینه گازسوز کردن خودروها را برای صرفه‌جو‌یی در سوخت، جلوگیری از آلودگی هوای شهرهای بزرگ و ... انتخاب کرده و خودروسازان را نیز ملزم به اجرای آن کرده است به طوری که از امسال هیچ خودروسازی نمی‌تواند خودروی بنزین سوز تولید کند.

الزام خودروسازان و تاکید دولت بر تولید خودروی گازسوز طی سال گذشته تا حدودی اثربخش بوده، اما هنوز برای بسیاری از مردم استفاده از این نوع خودرو جا نیفتاده و متاسفانه دولت نیز در این زمینه فرهنگ‌سازی‌های لازم را انجام نداده است.

حال به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سهمیه‌بندی بنزین و افزایش قیمت آن بازتاب‌های مختلفی بر بازار خودرو خواهد داشت که تقاضا برای خودروهای کم مصرف و گازسوز به طبع آن افزایش خواهد یافت.

تحریم اقتصادی و تاثیر آن بر بازار خودرو

یکی از چالش‌های خودروساز‌ها طی سال‌جاری، تحریم اقتصادی است، گزینه‌ای که بر بازار و قیمت خودرو تاثیر بسزایی خواهد داشت. این سوال که اگر تحریمی صورت گیرد پس تکلیف خودروهایی همچون گل، ریو، ماکسیما و زانتیا که میزان ارزبری بالایی دارند، چه خواهد شد؟ سوالی است که اذهان بسیاری از دست‌اندرکاران خودرو را به خود مشغول کرده و هنوز پاسخی برای آن شنیده نشده است. اگر فرض بر تحریم کنیم تولید خودروهای مذکور به احتمال زیاد منتفی است و می‌بایست در انتظار افزایش تیراژ خودروهایی همچون سمند، پژو ۴۰۵ و روآ طی سال‌جاری بود، خودروهایی که میزان ساخت آنها بالای ۸۰درصد است. حال نمی‌توان در مورد افزایش و یا قیمت خودروهای مذکور اظهارنظری کرد چرا که تجربه در صنعت خودروسازی کشورمان نشان داده که افزایش تیراژ و یا حتی کاهش آن تاثیری در قیمت نداشته و اگر خودرویی تحت شرایطی خاص با افزایش قیمت مواجه شود تحت هیچ شرایطی قیمت آن کاهش پیدا نمی‌کند.

یکی از کارشناسان صنعت خودرو معتقد است که تحریم اقتصادی برخودروهایی که درصد ساخت بالایی دارند تاثیرگذار نخواهد بود، اما خودروهایی که وابستگی بیشتری دارند با مشکل مواجه خواهند بود. این کارشناس خودرو همچنین تاکید دارد که طی سال‌های گذشته تکیه بر توان داخلی گسترش یافته و این امر تاحدودی خودروسازان را از تحریم‌های احتمالی مصون نگه داشته است.

واردات خودرو

طی سال گذشته تعداد ۳۰هزار و ۳۱۹ دستگاه خودروی سواری وارد کشور شد که ۳۰هزار دستگاه از این تعداد عمدتا متعلق به بی‌‌.ام‌.و‌، تویوتا و بنز بوده است. تعداد خودرو‌های وارداتی طی سال گذشته نتیجه کاهش ۱۰درصدی تعرفه واردات خودرو است. این در حالی است که طی سال‌جاری نه تنها تعرفه واردات خودرو افزایش نیافته بلکه محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری بر تولید خودرو ملی و عدم مونتاژ خودرو‌های خارجی تاکید کرده است. بنابراین سال ۸۶ بایستی در انتظار خودرو‌هایی بود که میزان ارزبری کمتری داشته و از درصد ساخت داخل بالایی برخوردار باشند.

حال برخی از کارشناسان صنعت خودرو پیش‌بینی می‌کنند که به دلیل بی‌رغبتی دولت احمد‌ی‌نژاد نسبت به واردات و مونتاژ خودرو‌های خارجی، این بازار طی سال‌جاری رونق نداشته و بازار تحت‌تاثیر خودروهای داخلی خواهد بود.

در همین حال رییس اتحادیه صنف دارندگان نمایشگاه‌ها و فروشندگان اتومبیل نیز پیش‌بینی کرده است که بازار خودروی کشور از خودروی داخلی اشباع شده و عدم واردات خودروی خارجی هیچ تاثیری در قیمت خودروی داخلی نخواهد داشت. از سویی دیگر، دو خودروساز بزرگ کشور تولید بیش از یک‌میلیون دستگاه خودرو را طی سال‌جاری پیش‌بینی کرده‌اند که به اعتقاد رییس اتحادیه صنف دارندگان نمایشگاه‌ها این امر منجر به تثبیت قیمت و یا حتی کاهش قیمت خودرو طی سال‌جاری خواهد شد.