شاید نامی از پژو باقی نماند

گروه خودرو- بحران در صنعت خودرو فرانسه ابعاد تازه‌ای به خود گرفته و نگرانی‌های شدیدی را در مورد آینده این صنعت به وجود آورده است.

در روزهای گذشته اخباری مبنی بر کاهش فروش خودرو در فرانسه و کاهش سطح تقاضا در میان مصرف‌کنندگان این کشور به گوش رسیده که نشان می‌دهد این صنعت اوضاع بسیار نامناسبی دارد و به نوعی در حال فروپاشی است. اوضاع به حدی وخیم شده که صدای رییس‌جمهور جدید فرانسه را نیز درآورده و فرانسوا اولاند از وضع موجود ابراز نارضایتی و نگرانی کرده است. همچنین وزیر صنعت فرانسه نیز در روز هفدهم جولای سال جاری اعلام کرد خانواده پژو باید در برابر مشکلاتی که برای این صنعت ایجاد شده پاسخگو باشد.

او تایید کرده که شرکت پژو در نظر دارد هشت هزار نفر از کارگران فعال در کارخانه‌های فرانسه را اخراج کند. وی همچنین عنوان کرده پژو قصد دارد یکی کارخانه‌های داخلی خود را تعطیل کند که این تعطیلی ۲۰۰ میلیون یورو زیان به اقتصاد فرانسه وارد خواهد کرد.

این اتفاق اما در شرایطی رخ داده که پژو سوددهی به سهامدارانش را ادامه می‌دهد و هیچ وقفه‌ای ای در این روند ایجاد نشده است. مدیرعامل شرکت خودروسازی پژو در جلسه دو روز پیش که تصمیم تعطیلی کارخانه موردنظر در آن اتخاذ شده، گفت: در نیمه اول سال‌جاری میلادی پژو ۷۰۰ میلیون یورو زیان دید.

وی تاکید کرده که انتظار می‌رود روند زیان‌دهی تا انتهای سال‌جاری میلادی نیز ادامه داشته باشد و متوقف نشود.

همچنین آن طور که خبر می‌رسد، تقاضا برای خودروهای پژو در کشور فرانسه هفت درصد افت را به خود می‌بیند و در دیگر کشورهای اروپایی نیز مجموعا ۶/۷ درصد تنزل یافته است.

این آمارها نشان دهنده اوضاع نامناسب پژو در فروش است. افت تولید چند درصدی برای پژو به عنوان شرکتی که خود با مشکلات مالی درگیر است و وضع نامناسبی به لحاظ نقدینگی دارد، می‌تواند بسیار آسیب رسان و مخرب باشد.

کارشناسان معتقدند با تعطیلی کارخانه فعال پژو در شمال پاریس و به تبع آن اخراج هشت هزار نفر کارگر، این شرکت یک هزار میلیارد دلار در سال جاری صرفه جویی خواهد کرد.

این رقم برای پژو که اوضاع مالی نامناسبی دارد و درگیر بحران یورو و افت فروش شده است، کمک بزرگی به حساب می‌آید.

حذف ۱۴۰۰ فرصت شغلی

اما طرح بازسازی شرکت پژو که در جلسه اخیر عنوان شده است، شامل حذف یک هزار و ۴۰۰ فرصت شغلی در کارخانه واقع در شهر رن و همچنین حذف سه هزار و ۶۰۰ فرصت شغلی در دیگر کارخانه‌های پژو خواهد شد.

هم‌اکنون این شرکت برای ۱۰۰ هزار نفر از شهروندان فرانسوی فرصت شغلی ایجاد کرده است و در مجموع ۲۰۹ هزار کارمند در سطح دنیا دارد. «فیلیپ وارین» مدیرعامل این شرکت خودروسازی در سخنرانی روز گذشته خود اعلام کرد پژو هر سال ۱۰۰ میلیون یورو از دست می‌دهد.

وی ادامه داده که اگر این روند ادامه پیدا کند تا چندین ماه دیگر از شرکت پژو که یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین شرکت‌های خودروسازی در قاره اروپا به شمار می‌رود، نامی باقی نخواهد ماند.

پژو از سال ۱۸۹۱ میلادی کار خود را آغاز کرده است و هم اکنون دو سوم از بازار خودروی کشور فرانسه و ۱۰ درصد از بازار خودروی کل اروپا در اختیار این برند خودروسازی قرار دارد.

در همین حال، مدیرعامل پژو تاکید کرده که ادامه کار کارخانه‌های پژو با نیمی از ظرفیت به معنای افزایش هزینه است و فشار مالی زیادی به این خودروساز وارد می‌کند. ظاهرا از همین رو است که در جلسه اخیر مسوولان پژو، تصمیم گرفته شد یک کارخانه کشور فرانسه تعطیل شود. تازه این یک سوی ماجرا است و داستان ممکن است ابعاد بدتری نیز پیدا کند، به نحوی که گفته می‌شود اگر شرایط اقتصادی بهبود پیدا نکند، پژو مجبور به تعطیل کردن یک کارخانه دیگر هم خواهد شد.

در این شرایط، مدیرعامل پژو از طرح این شرکت برای انتقال کارخانه‌های تولیدی خود به خارج از اروپا خبر داده و گفته که خروج این کارخانه‌ها سبب می‌شود تا از نیروی کار و مواد اولیه ارزان تر استفاده شود و پژو به بازارهای هدف نزدیک‌تر باشد.

«وارین» معتقد است که این طرح برای پژو درآمدزایی دارد و می‌تواند سبب افزایش توان مالی پژو برای کارهای مطالعاتی و فعالیت‌های بخش تحقیق و توسعه شود.

به هر حال تصمیمات اخیر پژو مبنی بر تعطیلی کارخانه شهر رن، سبب شده تا کارگران کارخانه‌ای که به زودی تعطیل خواهد شد، اعتراضاتی را در مقابل کارخانه موردنظر آغاز کنند. در این اعتصاب که تمامی کارگران حضور پیدا کردند، عنوان شد که فشار اقتصادی ناشی از بحران مالی دنیا نباید بر دوش کارگران باشد. آنها در این اعتصاب از دولت خواستند تا با مداخله در عملکرد شرکت پژو و تزریق منابع مالی به آن، از تعطیلی کارخانه شهر رن جلوگیری کنند.

مشکلات اقتصادی پژو به دنبال مشکلات صنعت خودروسازی اروپا از سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز شد و در آن زمان دولت طرح اسقاط خودروهای فرسوده به منظور تشویق مردم برای خرید خودروهای تازه را اجرا کرد.

این طرح اگرچه به طور موقت سبب پر‌رونق شدن بازار خودرو شد و اثراتی مثبت از خود به جا گذاشت، اما روند آن چندان طول نکشید. اوضاع به شکلی است که هم‌اکنون با گذشت مدت کوتاهی از اجرای آن طرح، شرکت‌های خودروسازی اروپایی با مشکلات جدی مواجه شده اند. طرح تعطیلی کارخانه‌های خودروسازی نه تنها در شرکت پژو بلکه در دیگر شرکت‌ها از قبیل فولکس واگن و رنو نیز مطرح شده است. به هر حال دولت فرانسه اعلام کرده است که با ارائه کمک مالی به پژو موافق است، به شرطی که این برند خودروسازی اقدام به تعطیلی کارخانه‌اش نکند.

با وجود اینکه این طرح به معنای مداخله دولت در ساختار اقتصادی بوده و بر خلاف اصول اقتصاد بازار است، اما در شرایط بحرانی کنونی که بیکاری یک معضل جدی در اقتصاد اروپا محسوب می‌شود، از هر ابزاری برای مقابله با افزایش بیکاری باید استفاده کرد.