میزان جریمه خواب خودرو در تعمیرگاهها
یکی از مواردی که در قانون مذکور مورد تاکید قرار گرفته و خودروسازان نیز به انجام آن مقید شدهاند جریمه خواب خودرو در تعمیرگاهها است.
گروه خودرو - قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو پنج سال پیش در شرایطی به خودروسازان ابلاغ شد که هنوز تعداد زیادی از مشتریان خودرو، آگاهی لازم از حقوق قانونی خود در برابر خودروسازان ندارند.
یکی از مواردی که در قانون مذکور مورد تاکید قرار گرفته و خودروسازان نیز به انجام آن مقید شدهاند جریمه خواب خودرو در تعمیرگاهها است. هر چند برخی از مشتریان نسبت به ارائه حقوقی که خودروسازان در دوران گارانتی برای آنها در نظر گرفتند، نیز انتقاد دارند اما باید بدانند که قانون حمایت از مصرفکنندگان خودرو در دوران گارانتی حقوق ویژهای برای آنها در نظر گرفته است. در این زمینه نمایندگیها طبق قانون مذکور موظفند که حقوق تعریف شده مشتری را به گونهای که مقابل دید مشتری باشد نصب کنند.
اما روز گذشته ایسنا باردیگر نحوه محاسبه جریمه خواب (توقف) خودرو تحت گارانتی در تعمیرگاههای خدمات پس از فروش خودروسازان را به مشتریان یادآوری کرد.
بر این اساس طبق آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو، در صورتیکه خودرو تحت گارانتی در نمایندگی خدمات پس از فروش خودروساز بیش از استاندارد زمانی مربوطه برای تامین و تعویض قطعه یا تعمیر متوقف شود، خودروساز ملزم به پرداخت جریمه خواب خودرو به مالک آن خواهد بود.
همچینن مدت زمان استاندارد برای تامین و تعویض قطعه خودرو ۴۸ ساعت بوده و در بخش تعمیرات نیز استاندارد زمانی تعمیر خودرو در اجزای مختلف آن مشخص شده است؛ بهگونهای که به عنوان مثال اگر استاندارد زمانی تعمیر موتور چهار روز باشد، در صورت توقف خودرو بیش از این مدت در تعمیرگاه، خودروساز موظف به پرداخت جریمه خواب به مالک خودرو به ازای روزهای اضافی خواهد بود.
طبق آییننامه مربوطه، میزان جریمه خواب خودرو سواری به ازای هر روز به مقدار ۱۵ ده هزارم قیمت خودرو و در خودروهای عمومی مانند تاکسی و وانت نیز ۲۰ ده هزارم قیمت آن تعیین شده است.
همچنین در قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو این نکته مورد تاکید قرار گرفته که چنانچه نقص یا عیب قطعات ایمنی خودرو در طول دوره ضمانت پس از سه بارتعمیر همچنان باقی باشد و یا در صورتی که نقص یا عیب قطعاتی که موجب احتمال صدمه جسمی یا جانی اشخاص شود و با یک بار تعمیر برطرف نشده باشد و یا خودرو بیش ازسیروز به دلیل تعمیرات غیرقابل استفاده بماند، عرضهکننده مکلف است حسب درخواست مصرفکننده خودروی معیوب را با خودروی نو تعویض یا با توافق، بهای آن را به مصرفکننده مسترد دارد.
ارسال نظر