رشد ۲۰ درصدی قیمت خودروهای وارداتی در بازار
هیوندایی و کیا در صدر صادرکنندگان خودرو به ایران
گروه خودرو - با گذشت نزدیک به دو ماه از سالجاری، کمبود خودروهای وارداتی موجب شد تا بار دیگر چکش گرانی بر سر خودروهای وارداتی فرود آید، به طوری که در حال حاضر بازار وارداتیها با رشد ۱۵ تا ۲۰ درصدی قیمت مواجه است. کمبود خودرو و افزایش نرخ دلار و درهم عمده دلایلی است که نمایشگاهداران، باعث رشد قیمت خودروهای وارداتیها میدانند.
از سوی دیگر به گفته برخی فعالان بازار خودرو پیش از اجرای قانون حمایت از مصرفکننده مدت زمان گارانتی از سوی واردکنندگان تعیین میشد و الزامی برای ارائه گارانتی وجود نداشت اما با اجرای این قانون واردکنندگان (نمایندگیها مجاز) ملزم به تعیین مدت زمان گارانتی برابر با ۵ سال شدند، الزامی که موجب شد تا واردکنندگان ناچار به افزایش ذخیره شبکه خدمات پس از فروش خود شوند که این امر افزایش هزینههای جانبی را به همراه داشت و موجب شد تا خودروهای وارداتی رشد قیمت را تجربه کنند.
همچنین به گفته برخی از فعالان بازار خودرو زلزله ۹/۸ ریشتری ژاپن که افت تولید تویوتا را طی چند ماه اخیر به همراه داشت نیز موجب شد تا عرضه محصولات تویوتا در بازار به طور چشمگیری کاهش یابد به همین دلیل در دو ماه گذشته محصولات تویوتا بیشترین رشد قیمت را در بازار تجربه کردند، پس از تویوتا محصولات هیوندایی با بیشترین رشد در بازار مواجه بود.
آنها معتقدند با توجه به محدودیت در عرضه محصولات تویوتا در کشورهای حاشیه خلیج فارس افزایش قیمت مجدد محصولات این شرکت در هفتههای آتی دور از ذهن نخواهد بود؛ چرا که هماکنون بخش اعظمی از خودروهای وارداتی از کشورهای حوزه خلیجفارس وارد کشور میشوند که کمبود خودرو و افزایش بهای درهم در این کشورها تاثیر مستقیم بر بازار وارداتیها خواهد گذاشت.
اظهار نظر مطرح شده از سوی فعالان بازار خودرو مبنی بر کمبود خودرو به رغم وجود تقاضا در شرایطی است که آمار اعلام شده از سوی گمرک از رشد چهار درصدی واردات خودرو در سال ۸۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد، با این حال ظاهرا خودروهای وارداتی به جای بازار سر از انبار واردکنندگان در آوردهاند که این امر کمبود خودرو در بازار را به همراه داشته است.
از سوی دیگر هر چند آمار واردات خودرو بیانگر رشد واردات در سال گذشته است، اما آمار اعلام شده از سوی راهور ناجا از افت یک درصدی شمارهگذاری خودروهای وارداتی حکایت دارد، آماری که بر انبار شدن برخی خودروهای وارد شده به کشور تاکید دارد که این امر را میتوان به انحصار به وجود آمده در بازار خودروهای وارداتی نسبت داد.
چراکه پیش از این علاوه بر نمایندگیهای مجاز، واردات توسط تجار نیز صورت میگرفت که این امر به تعادل در بازار وارداتیها منجر میشد، تعادلی که با ایجاد انحصار در بازار خودروهای وارداتی بر هم خورد و هماکنون نمایندگیها تعیینکننده وضعیت بازار شدهاند. به طوری که علاوه بر کمبود خودرو در بازار برخی فعالان بازار خودرو تغییر در روش ثبت سفارش و اختصاص واردات خودرو به نمایندگیهای مجاز را از دیگر دلایل افزایش قیمت در بازار وارداتیها عنوان میکنند.
از سوی دیگر و به گفته این نمایشگاهداران در حال حاضر علاوه بر خرید و فروش برگهای ثبت سفارش در بازار روش شراکتی نیز در میان واردکنندگان باب شده که در این روش نمایندگیهای مجاز اقدام به ثبت سفارش کرده و واردات توسط سرمایه گذار صورت میگیرد.
در روش مذکور سرمایه گذار علاوه بر هزینههای واردات ملزم به پرداخت سهم شرکت ثبتکننده نیز میشود که این امر در نهایت افزایش هزینههای واردات و در نهایت افزایش قیمت خودروهای وارداتی را به همراه خواهد داشت.
قیمت برخی خودروها در بازار
در حال حاضر قیمت تویوتا کرولا GLI در بازار به دلیل توقف واردات و کمبود این خودرو در بازار با رشد هفت میلیونی به ۵۰ میلون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده، کمری نیز رشد چهار میلیون تومانی را تجربه کرد به طوری که بهای آن از ۵۳ میلیون به ۵۷ میلیون تومان رسید.
تویوتا لندکروز نیز طی یک ماه و نیم گذشته افزایش هشت میلیونی را به خود دید قیمت آن از ۱۱۲ میلیون به ۱۲۰ میلیون تومان در بازار رسید، اما در مقابل تویوتا پرادو بدون هیچ افزایشی در یک ماه و نیم گذشته با قیمت ۱۱۲ میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود.
در میان محصولات هیوندایی نیز ix۵۵ طی یک ماه و نیم اخیر بیشترین رشد قیمت را نسبت به سایر محصولات این شرکت تجربه کرده است به طوری که به گفته فعالان بازار خودرو بهای ix۵۵ در حال حاضر با ۱۴ میلیون تومان افزایش در بازار به ۶۶ میلیون تومان رسیده است.
فعالان بازار خودرو رشد قیمت سایر محصولات این شرکت را در حدود سه الی پنج میلیون اعلام میکنند. به طوری که هماکنون سوناتا در بازار ۵۴ میلیون تومان، سانتافه ۵۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و جنسیس نیز ۸۱ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
به گفته نمایشگاهداران در حال حاضر i۳۰ تنها محصول شرکت هیوندا است که به دلیل مشکلات به وجود آمده در ثبت سفارش عرضه آن در بازار کاهش چشمگیری یافته است.
محصولات سراتو نیز همانند هیونداییها رشدی در حدود ۳ تا ۵ میلیون را از ابتدای سالجاری تاکنون تجربه کردند، به طوری که هماکنون کیا سراتو پس از تجربه افزایش سه میلیون تومانی قیمت در بازار ۴۵ میلیون تومان خرید و فروش میشود، سراتو کوپه نیز رشد چهار میلیونی را در کارنامه خود ثبت کرده و بهای آن در بازار به ۴۵ میلیون تومان رسیده است.
در خصوص سورنتو میتوان گفت این خودرو کمترین افزایش قیمت را در میان محصولات کیا داشته به طوری که با رشد دو میلیون تومانی هماکنون بهای این خودرو در بازار به ۶۹ میلیون تومان رسیده است.
اما بیشترین افزایش قیمت در میان محصولات کیا به اسپورتیج ۲۰۱۱ مربوط میشود به گفته فعالان بازار خودرو اسپورتیج که در مرحله اول با قیمت ۵۳ میلیون تومان از سوی نمایندگی ثبتنام شد در حال حاضر در بازار ۶۷ میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود.
در میان خودروهای اروپایی نیز میتوان به رشد ۱۰ میلیونی C۲۰۰ و رشد ۱۵ میلیون تومانی بیامو ۵۲۳ اشاره کرد به طوری که هماکنون خودروهای مذکور به ترتیب با قیمت ۱۲۵ و ۱۷۵ میلیون تومان در بازار معامله میشوند.
هیوندایی و کیا صدرنشین صادرکنندگان
از سوی دیگر و براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک سال گذشته هیوندایی با ۴۷ درصد، کیا و تویوتا هر کدام ۲۰ درصد بیشترین سهم از بازار خودروهای وارداتی را به خود اختصاص دادند.
اختصاص بیشترین سهم از بازار به هیوندایی بیانگر آن است که در سال گذشته کره صدرنشین کشورهای صادرکننده خودرو به ایران بوده است. بر اساس این آمار سال گذشته ۶۷ درصد از خودروهای وارداتی از کره، ۲۳ درصد از تایوان و ۱۷ درصد از ژاپن وارد کشور شده که خودروهای وارداتی از تایوان به محصولات شرکت تویوتا اختصاص داشته است.
علاوه بر آسیاییها در سال گذشته دو هزار دستگاه خودرو بنز، بیامو و پورشه نیز وارد کشور شد که آمار مذکور بیانگر سهم اندک خودروهای اروپایی در بازار داخلی است. سهم پورشه از بازار وارداتیها در سال گذشته تنها ۷۱صدم درصد بوده است.
از سوی دیگر آمار مذکور بیانگر آن است که سال گذشته سه خودرویی که بیشترین سهم از بازار خودروهای وارداتی را به خود اختصاص دادهاند نیز به محصولات هیوندایی و کیا اختصاص یافته است. به طوری که در این لیست سوناتا و وراکروز (ix۵۵)محصولات هیوندایی و کیا سراتو دیده میشوند. به طوری که سوناتا ۱۱ درصد، وراکروز ۹ درصد و سراتو نیز ۵/۷ درصد از سهم بازار وارداتیها را در اختیار داشتند.
ارسال نظر