تخصیص ۳۰ درصد از تولید خودروسازان هم گره کور فرسودهها را باز نکرد
گروه خودرو - کندی در روند نوسازی خودروهای فرسوده موجب شد تا سال گذشته ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت خودروسازان را ملزم به اختصاص ۳۰ درصد از تولیدات خود به طرح نوسازی خودروهای فرسوده کند. طرحی که در صورت عدم اجرای آن ممنوعیت شمارهگذاری، انتظار خودروسازان را میکشید. اما تدوین و تصویب طرح مذکور نیز نتوانست گره کورنوسازی خودروهای فرسوده را باز کند؛ چرا که نامشخص بودن چگونگی تخصیص تسهیلات به طرح مذکور، تاخیر در اجرای طرحنوسازی خودروهای فرسوده سال ۸۸ را به همراه داشت که این امر موجب شد تا این مصوبه سال گذشته اجرایی نشود.
عدم اجرای مصوبه ذکر شده در حالی است که مسوولان ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت معتقدند که نامشخص بودن چگونگی تخصیص تسهیلات یا طولانی بودن بوروکراسی اسقاط فرسودهها به عنوان بهانهای برای اختصاص ۳۰ درصد از تولیدات خودروسازان به طرح نوسازی پذیرفته نیست و خودروسازان در هر صورت ملزم به اجرایی کردن این مصوبه هستند، با این حال سال گذشته شمارهگذاری هیچ خودرویی به بهانه عدم اجرای این مصوبه متوقف نشد و در سال جاری نیز با توجه به نامشخص بودن چگونگی پرداخت تسهیلات به خودروهای فرسوده شرکت سایپا، اجرایی شدن این طرح همچنان نامشخص است. با توجه به طرح مذکور میتوان گفت که سال گذشته از مجموع
یک میلیون و ۳۰۰ هزار خودرو تولیدی از سوی خودروسازان، باید ۴۰۰ هزار خودرو به طرح نوسازی اختصاص مییافت، اما تاخیر در آغاز طرح نوسازی موجب شد تا براساس آمار اعلام شده از سوی مسوولان ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت تنها ۱۰۰ هزار خودرو فرسوده آن هم به صورت خرید نقدی از رده خارج شوند که تعداد خودروهای از رده خارج شده کمتر از ۱۰ درصد از تولید خودروسازان در سال گذشته را شامل میشود. تعداد خودروهای از رده خارج شده در حالی است که نصیری مجری سابق نوسازی خودروهای فرسوده ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت سال گذشته به جدیت از توقف شمارهگذاری خودروسازان در صورت عدم تخصیص ۳۰ درصد از تولیدات خود به طرح نوسازی خبر داده و عنوان کرده بود که خودروسازان به منظور اجرایی کردن این طرح میتوانند برگهای اسقاط موجود در بازار را خریداری کرده و به ستاد ارائه کنند تا ممنوعیت شمارهگذاری شامل حال آنها نشود. اظهارنظر نصیری در حالی است که سال گذشته در مجموع ۱۰۰ هزار برگه اسقاط صادر شد که تعداد برگههای صادره کمتر از میزان تولید خودروسازان بود که ظاهرا این امر موجب شد تا توقف شمارهگذاری شامل حال خودروسازان نشود.
توقف شمارهگذاری اعمال نشد
عدم اجرای مصوبه مذکور در حالی است که به گفته حسینهاشمی رییس کمیته خودرو ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت خودروسازان سال گذشته در مجموع کمتر از ۱۰ درصد از تولیدات خود را به طرح نوسازی اختصاص دادند و در سال جاری نیز تاکنون تنها توانسته اند ۱۰ درصد از میزان تولیدات خود را به طرح نوسازی اختصاص دهند.
هاشمی در ادامه با اشاره به اینکه درصد اختصاص یافته از سوی خودروسازان بسیار کمتر از رقم ذکر شده در طرح نوسازی است، عنوان کرد: نامشخص بودن چگونگی تخصیص تسهیلات از سویی و انحصاری بودن بازار از سوی دیگر موجب شد تا خودروسازان نتوانند سال گذشته و در سالجاری کارنامه موفقی در طرح نوسازی داشته باشند. به گفته هاشمی حمایتهای صورت گرفته از خودروسازان داخلی موجب شده تا خودروسازان با توجه به بازار تضمین شده که در اختیار دارند تمایل چندانی برای حضور در نوسازی از خود نشان ندهند. عدم تمایل خودروسازان برای حضور در طرح نوسازی در حالی است که بازار خودروهای فرسوده در سایر کشورها فرصتی بزرگ به شمار میرود و خودروسازان از بازار فرسودهها بهره بسیار میبرند. هاشمی در ادامه میگوید: در سایر کشورها با توجه به بازار آزاد و تعرفه پایین، بازار فرسودهها بازار بسیار مناسبی برای خودروسازان محسوب میشود به همین دلیل خودروهای فرسوده از جایگاه بسیار خوبی در این کشورها برخوردار هستند، اما در کشور ما انحصار در بازار موجب شده تا فرسودهها در اولویت خودروسازان قرار نگیرند.رییس کمیته خودرو ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت در پاسخ بهاین پرسش که با توجه به عدم تحقق برنامههای نوسازی از سوی خودروسازان چرا سال گذشته طرح ممنوعیت شماره گذاری شامل حال خودروسازان نشد اظهار داشت: سال گذشته ستاد طی نامهای به راهور ناجا خواستار ممنوعیت شمارهگذاری خودروسازان به دلیل عدم تخصیص ۳۰ درصد از تولیدات خود به طرح نوسازی شد، هرچند مصوبه دولت لازم الاجرا است و نیاز به ارائه نامه نیز نبود، اما راهور هنوز دراین خصوص اقدامی صورت نداده است. هاشمی در پاسخ به این پرسش که آیا عدم توقف شمارهگذاری به دلیل حصول توافق جدید میان خودروسازان بوده اظهار داشت: در خصوص مصوبه مذکور توافق جدیدی حاصل نشده و مصوبه مذکور لازمالاجرا است، اما توقف شمارهگذاری باید از سوی راهور ناجا صورت گیرد. به گفته رییس کمیته خودرو ستاد مدیریت حملو نقل و مصرف سوخت، براساس مصوبه ذکر شده خودروسازان مجری این مصوبه هستند و راهور ناجا نیز به عنوان ناظر در این خصوص در نظر گرفته شده با این حال تاکنون در خصوص توقف شمارهگذاری اقدام اساسی صورت نگرفته است.
ارائه تسهیلات با تاخیر
با تمام این اوصاف به گفته برخی از کارشناسان هنوز زیر ساختها برای اجرای طرح نوسازی سال ۸۸ فراهم نشده به طوری که طرح نوسازی سال ۸۸ که باید تا پایان سال مالی ۸۹ (تیر ماه) به اتمام میرسید همچنان به دلیل نامشخص بودن چگونگی پرداخت تسهیلات به پایان نرسیده و زمان اتمام آن نیز نامشخص است. بر اساس برنامهریزی صورت گرفته از سوی ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت شرکتایران خودرو برای طرح نوسازی سال ۸۸ ملزم به نوسازی ۱۶۰ هزار خودرو فرسوده و سایپا نیز ملزم به نوسازی ۱۴۰ خودرو فرسوده شد، الزامی که به دلیل فراهم نبودن تسهیلات با تاخیر از سوی شرکت ایران خودرو به مرحله اجرا در آمد و همچنان زمان ورود سایپا به طرح نوسازی نیز نامشخص است.
علی اصغر سرائینیا مدیر فروش شرکت ایرانخودرو در پاسخ بهاین پرسش که ایران خودرو تاکنون موفق به نوسازی چه تعداد خودرو فرسوده شده اظهار داشت: از مجموع تعهدات در نظر گرفته شده برای ایران خودرو تاکنون ۵۰ هزار خودرو فرسوده نوسازی شده که تا پایان آذر ماه رقم مذکور به ۷۰ هزار دستگاه خواهد رسید. به گفته سرائی نیا نوسازی ۷۰ هزار خودرو فرسوده تا پایان آذر ماه در حالی است که طبق برنامه باید تمام تعهدات شرکت به اتمام میرسید که طولانی شدن روند اسقاط موجب شد تا در موعد مقرر طرح به اتمام نرسد. وی همچنین در خصوص دلایل تاخیر در طرح نوسازی عنوان کرد: در صورت ارائه تسهیلات مشکلی برای نوسازی وجود ندارد اما تسهیلات با تاخیر بسیار در اختیار مالکان خودروهای فرسوده قرارمیگیرد که این امر کندی در روند نوسازی را به همراه دارد. یکی از مسوولان شرکت سایپا نیز ضمن تایید اظهارات مدیر فروش شرکت ایرانخودرو در خصوص مشکلات تاخیر در اجرای طرح نوسازی میگوید: با گذشت بیش از یک سال از آغاز طرح نوسازی همچنان زمان ورود سایپا به طرح نامشخص است که این امر موجب شده تا سایپا نتواند به تعهدات خود در قبال طرح نوسازی عمل کند.این مقام مسوول در ادامه میگوید: در سال جاری سایپا تعداد محدودی خودرو را با تسهیلات خود از رده خارج کرده اما از تعهدات در نظر گرفته شده فاصله بسیار داریم.
ارسال نظر