با نزدیک شدن به پایان سال مالی ۸۸ قائممقام ستاد مدیریت مصرف سوخت خبر داد:
جایگزینی دو هزار خودرو فرسوده از میان ۱۰۰ هزار تقاضا
اولین نشست خبری قائممقام جدید نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت روز گذشته در حالی برگزار شد که کمتر از دو ماه به سال مالی ۸۸ (پایان تیر ماه) باقی است و این ستاد تاکنون تنها موفق به اسقاط ۱۹۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده شده و از مجموع خودروهای اسقاطی نیز تنها ۳۲ هزار متقاضی به منظور دریافت تسهیلات به بانکهای عامل معرفی شدهاند.
مژگان میرزایی
اولین نشست خبری قائممقام جدید نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت روز گذشته در حالی برگزار شد که کمتر از دو ماه به سال مالی ۸۸ (پایان تیر ماه) باقی است و این ستاد تاکنون تنها موفق به اسقاط ۱۹۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده شده و از مجموع خودروهای اسقاطی نیز تنها ۳۲ هزار متقاضی به منظور دریافت تسهیلات به بانکهای عامل معرفی شدهاند. نکته قابل تامل در آمار اعلام شده از سوی ستاد را میتوان در تحویل تنها دوهزار دستگاه خودروی جایگزین به مالکان خودروهای فرسوده دانست که این امر حکایت از کندی در روند طرح نوسازی خودروهای فرسوده سواری دارد.
کندی در روند طرح نوسازی خودروهای فرسوده سال ۸۸ در حالی است که بر اساس آمار اعلام شده از سوی مسوولان ستاد هماکنون نزدیک به یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو فرسوده در کشور در حال تردد هستند که این تعداد خودرو فرسوده باید طی مدت سه سال یعنی تا پایان سال ۹۰ از رده خارج شوند،
به همین منظور نوسازی سالانه ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده در دستور کار ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت قرار گرفت که با نزدیک شدن به پایان سال مالی ۸۸ آمارهای ارائه شده از سوی مسوولان این ستاد حکایت از عدم تحقق وعده داده شده دارد.
از سوی دیگر زمان برای تحقق وعده داده شده به منظور نوسازی ۵۰۰ هزار خودرو فرسوده به صورت خرید نقدی و جایگزین در حال پایان است، اما هنوز وضعیت سایپا برای شرکت در طرح نوسازی نامشخص است، به طوریکه هماکنون طرح نوسازی تنها با ۱۶۰ هزار تعهد شرکت ایرانخودرو در حال پیگیری است.
نامشخص بودن وضعیت سایپا در حالی است که پراید به دلیل قیمت مناسب سال گذشته توانسته بود بیشترین تقاضا را به خود اختصاص دهد، اما در سال جاری متقاضیان این خودرو ناچار هستند تا از طرح نقد و اقساط برای دریافت این خودرو به عنوان خودرو جایگزین اقدام کنند.
تحویل دوهزار خودرو جایگزین
بر اساس توافق صورت گرفته با شرکت ایرانخودرو و بانک مرکزی نوسازی ۱۶۰ هزار خودرو فرسوده به عهده شرکت ایرانخودرو سپرده شده و بانکهای عامل موظف به تامین تسهیلات برای نوسازی خودروهای مذکور شدند.
به گفته امیر رجبی، قائممقام نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت کشور، تاکنون ۱۰۹ هزار متقاضی برای شرکت در این طرح نوسازی شرکت ایرانخودرو ثبتنام کردهاند که از این تعداد تاکنون ۳۲ هزار متقاضی موفق به دریافت تایید نهایی ناجا و ۲۱ هزار نفر نیز موفق به دریافت پیش فاکتور شدهاند.
به گفته قائممقام نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت کشور از مجموع متقاضیانی که موفق به دریافت پیش فاکتور شدهاند تاکنون دو هزار خودرو جایگزین به متقاضیان واگذار شده است.
تحویل تنها دو هزار دستگاه خودرو جایگزین به متقاضیان طرح نوسازی در حالی است که بر اساس برنامه اعلام شده تا پایان سال مالی ۸۸ باید در حدود ۲۵۰ هزار خودرو به صورت جایگزین از رده خارج شود که ظاهرا طولانی شدن مذاکرات میان بانک مرکزی، خودروسازان و ستاد و نامشخص بودن سهم شرکتهای خودروساز موجب شد تا طرح با کندی بسیار پیش برود.
از سوی دیگر نامشخص بودن وضعیت سایپا نیز مزید بر علت شده؛ چراکه از مجموع خودروهای جایگزین سال جاری ۱۴۰ هزار سهم برای شرکت سایپا در نظر گرفته شده، اما همچنان وضعیت این شرکت برای حضور در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده نامشخص است.
به گفته رجبی مذاکرات با بانک مرکزی در خصوص سایپا ادامه دارد و این شرکت به زودی به طرح جایگزینی ملحق خواهد شد.
افزون بر طرح جایگزینی، خروج ۲۵۰ هزار خودرو فرسوده به روش خرید نقدی نیز در دستور کار ستاد قرار گرفته که به گفته رجبی تاکنون ۴۵ هزار نفر برای شرکت در این طرح ثبتنام کردهاند و متقاضیانی که موفق به دریافت تایید ناجا شدهاند، تسهیلات نقدی را دریافت کردهاند.
وی با بیان اینکه اجرای طرح نقد و اقساط جایگزینی خودروهای فرسوده نیز همچنان ادامه دارد، تصریح کرد: از مجموع ثبتنامکنندگان در این طرح ۱۲ هزار نفر تا مراحل نهایی اقدام کردهاند.
حذف یک ضامن برای دریافت وام
قائممقام نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت کشور در ادامه با اشاره به مشکل ارائه ضامن برای دریافت تسهیلات اظهار داشت: ۳۰ درصد متقاضیان خروج خودروهای فرسوده که برای شرکت در این طرح ثبتنام کردهاند، جهت ادامه کار مراجعه نکردهاند که با بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که متقاضیان مذکور در ارائه ضامن معتبر به بانک با مشکل مواجه هستند.
وی ادامه داد: در جلسهای که با نمایندگان بانک مرکزی داشتیم، مقرر شد متقاضیان دریافت وام ۵ تا ۷ میلیون تومانی فقط یک ضامن معتبر و متقاضیان دریافت وام ۱۰ میلیون تومانی حداکثر دو ضامن معتبر به بانک معرفی کنند که این ضامنها لزوما نباید کارمند رسمی باشند، ولی از نظر شعبه مورد نظر باید قابل قبول باشد.
به گفته وی طرح مذکور به محض ابلاغ به بانکهای عامل قابل پیگیری است که این امر روند دریافت تسهیلات را تسریع میکند.
اسقاط ۱۹۰ هزار خودرو فرسوده
رجبی در ادامه، در پاسخ به این پرسش که طی سال گذشته و سال جاری در مجموع چه تعداد خودرو فرسوده اسقاط شدهاند اظهار داشت: سال گذشته در مجموع ۱۵۸ هزار دستگاه خودرو فرسوده با دریافت تایید ناجا اسقاط شدهاند که به آمار مذکور باید ۳۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه خودرو فرسوده ای که در سال جاری اسقاط شده است را افزود.
وی با بیان اینکه تمام خودروهای فرسوده کشور تا پایان سال ۹۰ امکان تردد دارند، اظهار داشت: پیشبینی میشود طی ۲ تا ۳ سال آینده همه خودروهای فرسوده کشور از رده خارج شوند که البته اجرای این طرح نیازمند همکاری دستگاههای مرتبط است.
اما کامیون های فرسوده
علاوه بر طرح نوسازی خودروهای سواری، طرح نوسازی ناوگان حملونقل باری نیز در دستور کار ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت قرار گرفته، اما طرح مذکور به دلیل عدم تخصیص بودجه مورد نیاز با کندی بسیار در حال اجرا است که این امر موجب شده تا طرح نوسازی ناوگان حملونقل باری کشور تاکنون براساس برنامه در نظر گرفته پیش نرود.
رجبی در مورد نوسازی ناوگان خودروهای سنگین کشور نیز گفت: در زمینه تامین منابع مالی، استفاده از فاینانس و استفاده از ارزش گواهی اسقاط خودروها جلساتی برگزار شده تا اسقاط خودروهای سنگین فرسوده کشور با سرعت اجرایی شود.
به گفته وی هماکنون ۳ مالک خودروی فرسوده میتوانند به طور شراکتی و بدون پرداخت هیچ وجهی یک خودروی جایگزین دریافت کنند.
قائممقام نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حملونقل در واکنش به این مساله که با توجه به توقف ثبت سفارش خودروهای سنگین در ۶ ماهه ابتدایی سال گذشته و کاهش تولید این خودرو در داخل، اجرای طرح نوسازی خودروهای سنگین چطور ادامه خواهد یافت؟ نیز گفت: خودروسازان داخلی در صورت افزایش تقاضا بالطبع تولید خود را افزایش خواهند داد، به همین منظور نیز مذاکراتی با خودروسازان صورت گرفته است.
وی در پاسخ به این پرسش که هماکنون ثبت سفارش خودروهای تجاری متوقف شده آیا این امر طرح را با کمبود خودرو مواجه نخواهد کرد، افزود: برنامه ستاد استفاده از حداکثر توان داخلی است که به همین منظور نیز جلساتی را با وزارت صنایع داشتهایم تا با حداکثر توان داخلی بتوانیم طرح نوسازی را پیش ببریم.
وی در ادامه افزود: بخشی از قطعات خودروهای سنگین تولید داخل به طور کامل از خارج وارد میشود که امیدواریم شرایط لازم برای برخورداری از فاینانس در خرید این قطعات ایجاد شود.
قائممقام نوسازی ناوگان ستاد مدیریت مصرف سوخت در مورد اجرای طرح اسقاط مینیبوسهای فرسوده نیز گفت: طرح خروج دو هزار و ۵۰۰ دستگاه مینیبوس برونشهری با همکاری سازمان راهداری و بانک صادرات، مراحل نهایی خود را طی میکند و این طرح به زودی با کمک بلاعوض سازمان راهداری اجرایی خواهد شد.
نوسازی ۲۰ هزار تاکسی فرسوده
رجبی در مورد اسقاط تاکسیهای فرسوده نیز گفت: براساس مذاکراتی که با بانکها و شرکت ایرانخودرو انجام شده ۲۰ هزار دستگاه از سهم ۱۶۰ هزار دستگاهی ایرانخودرو در طرح اسقاط خودروهای فرسوده به تاکسیها اختصاص یافت و اسقاط تاکسیهای فرسوده در سال جاری آغاز خواهد شد.
وی با بیان اینکه تعدادی از صاحبان تاکسی و مسافربر شخصی که خودرو آنها در سال گذشته اسقاط شده، تاکنون موفق به تحویل خودروی جایگزین نشدهاند، افزود: مقرر شد حدود ۷ هزار دستگاه خودرو با شرایط و قیمت سال ۸۸ به صاحبان تاکسیهای فرسوده تحویل داده شود.
به گفته وی تاکسیهای با سن بالای ۱۰ سال جزو خودروهای فرسوده محسوب میشوند.
ارسال نظر