توصیه قائممقام شرکت خودروسازی چری چین به ایران خودرو، در گفتوگو با دنیایاقتصاد:
هزینه کار با چری کمتر از پژو است
حمیدرضا بهداد- یکی از روزنامههای معروف آمریکایی چند سال پیش کاریکاتوری بسیار جالب را با این مضمون به چاپ رساند که در آن، فضانوردان آمریکایی موفق به کشف سیارهای جدید با امکان وجود حیات میشوند و گمان میبرند که هنوز هیچ بنیبشری به آن راه نیافته است، اما... زمانی که با غرور، ذوق و شوق خاصی قدم به سیاره مورد نظر میگذارند در کمال تعجب با چند چشمبادامی از نوع چینی روبهرو میشوند که در آنجا مشغول دستفروشی هستند!
در سفری که اخیرا به چین داشتیم، با یکی از نوادگان چشمبادامیهای مذکور؛ یعنی «جو بیرن»، قائممقام شرکت خودروسازی چری قرار مصاحبهای را گذاشتیم و با وی که دانشآموخته دانشگاههاروارد آمریکا است، درباره سرنوشت قرارداد ایرانخودرو و چری و همچنین برنامههای آینده چری برای بازار ایران به گفتوگو نشستیم.
به اعتقاد کارشناسان چینی، جناب بیرن نقشی بسیار مهم و انکارنشدنی در پیشرفت و توسعه چری طی ۱۳سالی که از عمر فعالیت این شرکت میگذرد، داشته است و از همین رو گفتوگو با وی میتوانست پاسخگوی بسیاری از پرسشهای ما باشد، هر چند که قائممقام چری سوالات مطرح شده را در کل با زیرکی خاصی جواب داد.
آن طور که بیرن عنوان میکند، چری هنوز هم با وجود گذشت نزدیک به ۳سال از عقد قرارداد همکاری مشترک این شرکت با ایرانخودرو و مخالفت وزیر صنایع ایران با اجرای این قرارداد، خواهان حضور در جاده مخصوص و همکاری مشترک با بزرگترین خودروساز کشور است.
به گفته وی، اگر همکاری مشترکی میان ایرانخودرو و چری شکل بگیرد، مشتریان ایرانی، ذینفع این ماجرا خواهند بود و ایرانخودرو نیز هزینه بسیار کمتری را از آنچه که هماکنون به شرکت پژو میپردازد، به چری خواهد پرداخت.
مشروح گفتوگوی دنیای اقتصاد با قائممقام چری را میخوانید.
-شما حدود سه سال پیش قراردادی را مبنی بر تولید محصولی مشترک با ایرانخودرو به امضا رساندید، اما وزیر صنایع ایران با اجرای آن مخالفت کرد، به نحوی که ظاهرا از نظر وی، این قرارداد، لغو شده است. میخواهم بدانم آیا از نظر شرکت چری نیز، قرارداد موردنظر منتفی است؟
ایران یکی از بازارهای بزرگ خاورمیانه در زمینه خودرو به شمار میرود و تا جایی که من باخبرم، ایران و چین روابط سیاسی و اقتصادی زیاد و خوبی با هم دارند. حتی مردم ایران نیز میزبانان خوبی برای چینیها هستند و این موضوع را من خودم بارها در سفر به این کشور مشاهده کردهام. با این شرایط خود من به شخصه و البته سایر مسوولان چری، تمایل زیادی برای همکاری مشترک با خودروسازان ایرانی داریم و دلمان میخواهد روابط مان را با آنها توسعه دهیم. ما یک شرکت خودروساز هستیم و عمیقا دلمان میخواهد با شرکتی مثل ایرانخودرو رابطه خوبی داشته باشیم. به اعتقاد من، ایرانخودرو مزیتهایی را برای ما دارد، همان طور که چری از مزیتهایی برای ایرانخودرو برخوردار است و با این حساب این دو شرکت میتوانند با توجه به مزیتهایشان، نقطه ضعفهای یکدیگر را بپوشانند.
- پس با این حساب چری هنوز هم به همکاری مشترک با ایرانخودرو علاقهمند است؟
بله، ما همچنان به همکاری با شرکتی مثل ایرانخودرو علاقهمندیم.همان طور که گفتم، رابطه ایران و چین، یک رابطه دوستانه است و دو کشور در زمینههای مختلف اقتصادی و نظامی با یکدیگر رابطه دارند و من امیدوارم که ما نیز روزی بتوانیم با ایرانخودرو یا هر شرکت ایرانی خودروساز دیگری، همکاری مشترک داشته باشیم. قرارداد چری با ایرانخودرو مربوط به چند سال پیش است؛ ولی متاسفانه تاکنون هیچ پیشرفتی به خود ندیده و ما واقعا نمیدانیم چه دلیلی پشت این قضیه وجود دارد.
-به نظر میرسد، این قرارداد در گیرودار مسائل سیاسی، به پیشرفتی دست نیافت.
من اصلا نمیخواهم دنبال دلیل اصلی این موضوع بگردم. چری شرکت بسیار منعطفی است و همان طور که تاکید کردم، ایرانخودرو اگر باز هم تمایل به همکاری با چری داشته باشد، راه برای این شرکت باز است و میتوان درباره آن فکر کرد. در واقع ما آمادهایم، اما تصمیم با ایرانخودرو است.
-اتفاقا موضوع این است که تصمیم با ایرانخودرو نبوده و وزیر صنایع در این زمینه تصمیم گیرنده به حساب میآید که وی نیز مخالف همکاری شما با ایرانخودرو است.
همان طور که گفتم من واقعا نمیدانم وزیر صنایع ایران چرا مخالف همکاری ما با ایرانخودرو است، اما به نظرم اگر رابطهای بین ما دو خودروساز شکل بگیرد، ذینفع نهایی، مشتریان ایرانی هستند. منتها این موضوع از کنترل ما خارج است و همه چیز بستگی به ایرانخودرو و وزارت صنایع ایران دارد. ما چندین سال پیش که هیچ دستی در خودروسازی نداشتیم، مجبور بودیم برای طراحی محصولات خود، پول بسیار زیادی (در حد ۱۰ میلیون دلار برای هر طراحی) به طراحان و مهندسان خارجی بابت انتقال فن آوری بدهیم و این موضوع هزینههای گزافی را روی دست چری میگذاشت، در حالی که هماکنون، مهندسان چینی با هزینههایی بسیار پایینتر و در حد یک صدم حقوقی که به خارجیها پرداخت میکردیم، طراحیهای موردنظر انجام میدهند و پول اضافه نمیگیرند و ما توانستهایم هزینه ۱۰ میلیون دلاری را به ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار برسانیم. الان ۱۳ سال از شروع فعالیت چری میگذرد ما با سرمایهگذاری در تربیت نیروی کار متخصص و کسب دانش
فنآوری و تکنولوژی، توانستهایم هماکنون نام «چری» را در کشورهای مختلف، بر سر زبانها بیندازیم، هرچند که هنوز تیراژ تولید چندان بالایی نداریم. مدیران جوانی که ما هماکنون در چری داریم، چند سال دیگر به مهندسانی کارکشته و طراح برای شرکت تبدیل خواهند شد و این موضوع جایگاه چری را در خودروسازی دنیا تثبیت میکند. یک زمانی در آمریکا چندین خودروساز فعالیت میکردند، اما با گذشت زمان، بیشتر آنها از بین رفتند و الان تنها سه شرکت فورد، کرایسلر و جنرالموتورز، باقی مانده است. من معتقدم چین نیز چنین سرنوشتی را دارد. مطمئن هستم که ۱۰ سال دیگر از جمع بیش از ۱۰۰ خودروساز حال حاضر چین، تعداد کمی از آنها در عرصه رقابت باقی خواهند ماند و با این حال شک ندارم که «چری» یکی از آنها خواهد بود. من نمیدانم رابطه مالی پژو و ایرانخودرو دقیقا به چه شکل است، اما تا جایی که خبر دارم و مطمئنم، میدانم که ایرانخودرو بعد از این همه سال همکاری با پژو، هنوز هم هزینههای زیادی را به مهندسان این شرکت فرانسوی میدهد، حال آنکه مطمئن باشید هزینه کار با چری، بسیار پایینتر از کار با پژو است.
-شما قبل از ایرانخودرو، با دیگر خودروساز ایران؛ یعنی سایپا نیز وارد مذاکره شدید، اما مذاکرات نتیجه نداد و آقای قلعهبانی، مدیرعامل وقت سایپا، چندی بعد اعلام کرد که این شرکت به دلیل کیفیت پایین محصولات چری، همکاری با شما را نپذیرفته است. آیا دلیل نتیجه ندادن مذاکرات، همین موضوع بود.
اینکه مذاکرات از طرف ما کنسل نشد را تایید میکنم، اما به نظرم آقای قلعه بانی نظر شخصی خود را دادهاند و ما در مورد نظر یک شخص، ابراز عقیده نمیکنیم. البته این را بگویم که اگر نظر ایشان درست بود، قطعا چری طی این چند سال پیشرفت نمیکرد.
-شما در اظهاراتتان به «مشتریان ایرانی» و ذینفع بودن آنها در صورت همکاری مشترک چری و ایرانخودرو اشاره کردید، در حالی که اتفاقا غالب مشتریان ایرانی، دید مثبتی روی کالاهای چینی و به طور خاص، خودروهای چینی ندارند.
این موضوع را قبول دارم، اما معتقدم این ذهنیت منفی در مورد کالاهای چینی به خصوص خودرو درست نیست. به اعتقاد من، همین حالا کیفیت محصولات چری نسبت به خیلی دیگر از خودروهای حاضر در بازار ایران بالاتر است.
-حال که قبول دارید، چه فکری برای تعدیل این دید منفی ایرانیها کردهاید؟
به اعتقاد من نمیتوان با حرف زدن و تبلیغ، این ذهنیت ایرانیها را از بین برد و باید در عمل کیفیت محصول را به مشتری ثابت کرد. ما الان خودرو «ام وی ام» را در بازار ایران داریم و واکنش ایرانیها نیز به این محصول، خوب بوده است و ما برای عرضه محصولاتی دیگر به این بازار نیز برنامه داریم. من معتقدم بهترین راه برای تغییر دیدگاه مشتریان ایرانی درباره خودرو چینی این است که خودروهای جدید با خدمات مناسب عرضه کنیم تا آنها امتحان کنند و متقاعد شوند که حق با ما است.
- در حال حاضر دو فاکتور اساسی در زمینه خرید خودرو، برای مشتریان ایرانی مطرح است، یکی قیمت و دیگری نیز سوخت. آیا چری میتواند در صورت همکاری مشترک با خودروسازان ایرانی، رضایت مشتریان را در این دو زمینه تامین کند؟
موضوع مصرف سوخت و آلایندگی، برای همه مشتریان خودرو در دنیا مهم است. در چین قیمت بنزین شش برابر ایران است و چینیها نیز حساسیت زیادی روی مصرف سوخت خودروها دارند و با این حساب این فاکتور همواره مدنظر ما است. در مورد قیمت نیز باید بگویم که ما میدانیم قیمت برای مشتریان خیلی حساس است؛ اما در عین حال به این معتقد نیستیم که محصولات چری باید کمترین قیمت را داشته باشند. از نظر چری، قیمت خودرو باید مناسب در نظر گرفته شود و در عوض با کیفیت مناسبی به تولید برسد.
-شما «پراید» را میشناسید؟
بله، اتفاقا ۱۰ سال پیش تولید آن در چین متوقف شد. پراید در لغت به معنی «افتخار» است؛ اما به نظر من مانند نامش صاحب افتخار نیست.
-لابد میدانید که این خودرو هنوز در ایران با تیراژی بالا به تولید میرسد؟
بله خبر دارم.
- خب حال اگر روزی همکاری مشترک شما با خودروسازی ایران محقق شود، آیا میتوانید رقیبی را برای این محصول پرتیراژ و پرفروش در ایران، طراحی و تولید کنید؟
الان برای پاسخ دادن به این پرسش، چراکه هنوز همکاری ما با خودروسازان ایرانی شکل نگرفته و اول باید این موضوع حل شود.از طرفی من دقیقا نمیدانم که ما در این زمینه چه مدل خودرویی را میخواهیم و شاید نتوان محصولی را تولید کرد که به اندازه پراید برای ایرانیها جالب باشد.به نظرم فعلا باید منتظر بمانیم تا ببینیم در آینده چه میشود.
- شما آن طور که عنوان کردید هنوز هم به همکاری مشترک با خودروسازی ایران علاقهمندید، میخواهم نظر شخصی شما را درباره خودروسازی ایران بدانم.
ایران دو خودروساز بزرگ دارد به نام ایرانخودرو و سایپا، که در هر دو آنها مهندسان کارکشته و خوبی به چشم میآیند.
-اگر روزی از شما بخواهند مدیرعامل ایرانخودرو یا سایپا شوید، آیا میپذیرید؟
نه، چون توانایی آن را ندارم!
ارسال نظر