وزیرصنایعومعادن تاکید کرد:
استاندارد یورو۳ از ابتدای ۸۹ اجرا میشود
در حالی که طی هفتههای گذشته رییس سازمان حفاظت از محیطزیست بر اجرای استاندارد آلایندگی یورو ۳ از ابتدای سال آینده تاکید کرده وخودروسازان بر تعویق آن تا سال ۹۱ اصرار دارند، وزیر صنایع و معادن اعلام کرد، هر آنچه محیطزیست بگوید، این وزارتخانه با تمام زیرمجموعههایش، خود را ملزم به اجرای آن میدانند.
حمیدرضا بهداد
در حالی که طی هفتههای گذشته رییس سازمان حفاظت از محیطزیست بر اجرای استاندارد آلایندگی یورو ۳ از ابتدای سال آینده تاکید کرده وخودروسازان بر تعویق آن تا سال ۹۱ اصرار دارند، وزیر صنایع و معادن اعلام کرد، هر آنچه محیطزیست بگوید، این وزارتخانه با تمام زیرمجموعههایش، خود را ملزم به اجرای آن میدانند. علیاکبر محرابیان که بعدازظهر سه شنبه گذشته به همراه تنی چند از مسوولان کشور به زامیاد آمده بود تا خط تولید اولین خودرو سبک دیزلی را افتتاح کند، ضمن اشاره به تعامل بالای وزارت صنایع وسازمان محیطزیست، گفت: سختگیریهای درستسازمان محیطزیست سبب شده تا مردم از حق طبیعی خود یعنی استفاده از هوای پاک بیشتر بهره ببرند.
وی تاکید کرد: وزارت صنایع در هر دو بخش صنعتی و معدنی، خود را ملزم به اجرای ابلاغیههایسازمان محیطزیست میداند.
وزیر صنایع با اشاره به تاکیدسازمان محیطزیست بر اعمال استاندارد یورو ۳ در خودروسازی کشور، افزود: مجموعه وزارت صنایع، هر آنچه را که محیطزیست بگوید و ابلاغ کند، اجرا خواهد کرد و ما در این زمینه با یکدیگر تعامل بالایی داریم.
اظهارات محرابیان در شرایطی است که در حال حاضر خودروسازان به عنوان یکی از زیرمجموعههای مهم وزارت صنایع، بر سر مقطع زمانی اعمال استاندارد یورو ۳، باسازمان محیطزیست اختلاف نظر دارند. سازمان محیطزیست معتقد است، خودروسازان باید بنا به مصوبه سال ۸۴ دولت، محصولات خود را از ابتدای سال ۸۹ بر اساس استاندارد یورو ۳، به تولید برسانند و از آن سو خودروسازان نیز با این استدلال که، یکی از بندهای این مصوبه، یعنی تامین بنزین استاندارد، توسط وزارت نفت، محقق نشده، خود را ملزم به اجرای استاندارد یورو۳ نمی دانند.
در این زمینه حتی انجمن خودروسازان، نامهای را نیز به کمیسیون زیربنایی دولت، ارسال و طی آن درخواست کرده است که استاندارد فعلی یعنی یورو۲، تا دو سال دیگر تمدید و خودروسازان به یکباره از سال ۹۱، استاندارد یورو۴ را در تولید محصولات خود اعمال کنند، این درخواست انجمن البته با واکنش منفی وزارت نفت روبهرو شده و نفتیها اعلام کردهاند که خودروسازها نباید برای بهینهسازی مصرف سوخت محصولات خود، منتظر بنزین استاندارد بمانند.
این اختلاف نظر خودروسازان و وزارت نفت در شرایطی است که سازمان محیطزیست نیز همراه با مسوولان نفتی کشور، طی روزهای اخیر همواره بر اجرای استاندارد یورو ۳ از ابتدای سال آینده تاکید کردهاند، به نحوی که محمدجواد محمدیزاده رییس اینسازمان بعدازظهر سه شنبه در مراسم افتتاح خط تولید اولین خودرو سبک دیزلی کشور، باز هم بر اعمال استاندارد یورو۳، طی سال آینده تاکید و آن را برای خودروسازان الزامی دانست.
وی که بنا به گفته برخی مسوولان صنعتی کشور، خود طی مهر ماه امسال نامه ای را به کمیسیون زیربنایی دولت ارسال و طی آن بر تمدید استاندارد یورو۲ تاکید کرده است، ضمن تکذیب ارسال چنین نامهای، گفت: نظر سازمان محیطزیست در زمینه اجرای استاندارد
یورو ۳، هیچگونه تغییری نکرده و ما همچنان بر اعمال این استاندارد از ابتدای سال آینده، تاکید داریم. محمدیزاده در پاسخ به این پرسش که اگر خودروسازان با توجه به عدم تامین بنزین استاندارد، یورو ۳ را در تولید محصولات خود در نظر نگیرند،سازمان محیطزیست چه برخوردی در این زمینه خواهد داشت، تاکید کرد: بیشتر خودروسازان برای اجرای این استاندارد، اعلام آمادگی کردهاند و انشاءالله در این زمینه به تفاهم لازم خواهیم رسید.
تعامل سازمان حفاظت از محیط زیست با وزارت صنایع
وزیر صنایع و رییس سازمان محیطزیست اگرچه بعدازظهر سهشنبه در روز هوای پاک، سراسر از تعامل با هم یکدیگرسخن میگفتند و اقدامات یکدیگر را در راستای کاهش آلودگی هوا ستودند، اما آنچه که هماکنون در زمینه همکاری و تعامل وزارت صنایع وسازمان محیطزیست، به چشم میآید، اختلاف نظر خودروسازان به عنوان زیرمجموعه این وزارت با محیطزیست است، اختلاف نظری که هنوز هم پابرجا است و هر دو طرف بر مواضع خود در جنجال اجرای «استاندارد یورو ۳» اصرار دارند.
این در شرایطی است که به اعتقاد محرابیان، «تعامل»، چندان ربطی به این مسائل نداشته و «تعامل» را باید در عمل دید و عمل هم یعنی کاهش روزهای ناسالم هوای پایتخت از ۱۶۹ روز در سال ۸۱ به ۳۴ روز در سال جاری.
وزیر صنایع در این زمینه گفت: ممکن است ما در برخی آییننامهها جداول زمانبندی، باسازمان محیطزیست، اختلافنظرهایی داشته باشیم، که این به معنای عدم تعامل طرفین نیست.
محرابیان تاکید کرد: تعداد خودروهای تهران طی چند سال گذشته (از سال ۱۳۸۱ به بعد) چهار برابر شده، در حالی که با این وجود، تعداد روزهای ناسالم هوای پایتخت از ۱۶۹ روز در سال ۸۱، به ۳۴ روز طی امسال کاهش یافته است و تعامل وزارت صنایع با محیطزیست را باید در این زمینه دید.
نیسان بنزینی، گازوئیلی شد
در این مراسم که افتتاح اولین خودرو سبک دیزلی بود، مدیرعامل شرکت زامیاد با اشاره به نقش بالای سوخت دیزل در کاهش مصرف سوخت و آلایندگی، گفت: با تولید خودرو سبک دیزلی، به ازای هر ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو، ۲۸۴ میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفهجویی خواهد شد.
همایون ریاحی افزود: اگر تمام ۶۰۰ هزار دستگاه وانت موجود در کشور را به نوع دیزلی تبدیل کنیم یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیتر مابهالتفاوت مصرف سوخت ایجاد میشود.
مدیرعامل زامیاد با اشاره به پیمایش ۴۰۰ کیلومتر به ازای یک باک ۶۵ لیتری بنزین توسط وانت نیسان گفت: در صورتی که از سوخت گازوئیل در این خودرو استفاده شود امکان پیمایش ۶۰۰ کیلومتر فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینکه راندمان حرارتی موتور دیزل ۳۵ درصد بالاتر از موتور بنزینی و عمر این موتور ۵۰ درصد بیشتر از نوع بنزینی است، ادامه داد: در تبدیل وانت نیسان بنزینی به مزدا گازوئیلی، ۱۳ عنوان اصلاحات بر روی محصول انجام و در مجموع ۱۰۴ قطعه مختلف اصلاح و بر روی خودرو نصب شده است.
ظاهر وانتنیسان را تغییر دهید
هیبت و ظاهر وانت نیسان، انتقاد رییسسازمان محیطزیست را نیز برانگیخت و وی در مراسم افتتاح خط تولید مدل دیزلی این محصول، به مسوولان زامیاد توصیه کرد، فکری به حال قیافه این خودرو کنند.
محمدیزاده در این زمینه گفت: وانت نیسان نزدیک به ۴۰ سال است که با این ظاهر به تولید میرسد و حال که زامیاد موتور آن را بهینه کرده، ظاهر آن را هم جراحی و زیباتر کند. اظهارات رییسسازمان محیطزیست در شرایطی بود که در میانههای سخنرانی وی، مسوولان زامیاد طی یادداشتی به وی اطلاع دادند که ظاهر وانت نیسان نیز تغییر کرده است، تغییری که البته زیاد به چشم نمی آمد و چندان از ظاهر خشن این محصول نکاسته است.
ممنوعیت ورود خودروهای زیر استاندارد یورو۴
رییس سازمان محیطزیست در ادامه مراسم سهشنبه زامیاد، با تاکید بر لزوم کاهش آلایندگی موجود در محیط زیست گفت: با اصلاح کیفیت گازوئیل تولید داخل میتوان آلایندگی حاصل از این سوخت را نیز کاهش داد.
وی در پایان از تصمیمگیری انجام شده برای جلوگیری از واردات خودروهایی که استاندارد یورو ۴ را پاس نمیکنند از سال آینده خبر داد و گفت: به این ترتیب از سال ۸۹ خودروهایی که استاندارد آلایندگی آنها پایینتر از یورو ۴ است به کشور وارد نخواهد شد.
در حاشیه مراسم افتتاح خط تولید وانت زامیاد تفاهمنامهای نیز بین وزیر صنایع و رییس سازمان حفاظت محیطزیست به منظور افزایش همکاری بخش صنعت و محیطزیست به امضا رسید.
صادرات خودروهای تجاری
اما دیگر میهمان مراسم سه شنبه بعدازظهر زامیاد، رییسسازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بود.
مجید هدایت با اشاره به ایجاد ۸۰ میلیارد دلار ارزش افزوده توسط زنجیره صنعت خودرو در کشور اظهار داشت: هماکنون ۱۱ میلیون و ۴۴۵ هزار و ۷۴۱ خودرو در کشور در حال تردد است که ۷۷ درصد آن سواری و وانت و ۲۳ درصد بقیه خودروها تجاری هستند.
وی ادامه داد: ۵۱۳ هزار دستگاه کامیون و کامیونت، ۱۲۷ هزار دستگاه مینیبوس و ۸۵ هزار و ۱۶۲ دستگاه اتوبوس در کشور در حال تردد است. به گفته وی براساس برنامهریزی انجام شده در افق ۱۴۰۴ حدود ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو تجاری حامل کالا و مسافر بدون احتساب وانت و حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو غیرتجاری در کشور تولید خواهد شد.
هدایت با اشاره به برنامه صادرات یک میلیون دستگاه خودرو سواری و ۳۰ هزار دستگاه خودرو تجاری در افق ۱۴۰۴ افزود: به این ترتیب از هر ۳ خودرو سواری یک دستگاه و از هر ۴ خودروی تجاری یک دستگاه صادر خواهد شد.
هدایت افزود: هماکنون ۶۰۰ هزار نفر به طور مستقیم در این صنعت فعال هستند و فروش این بخش به ۱۹ هزار میلیارد تومان میرسد. رییسسازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به رشد حمل بار و مسافر و افزایش تولید خودروهای تجاری در کشور گفت: چرخش بازار از خودروهای تجاری پرمصرف به سمت محصولات کممصرف و دیزل و همچنین اقبال حملونقل عمومی به استفاده از محصولات کممصرف، خودروسازان را به تولید خودروهای با مصرف سوخت پایین تشویق میکند.
ارسال نظر