واحد مرکزی خبر- چین با اقتصادی قدرتمند درصدد است به مانند سایر محصولات تولیدی در ساخت خودرو نیز از رقبای خود پیشی بگیرد تا همچنان به‌عنوان یک قدرت اقتصادی تاثیرگذار خودنمایی کند.

چین که بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان است اکنون تلاش می‌کند که سهم بیشتری در تولیدات خودرو در جهان را به خود اختصاص دهد. مقام‌های چین می‌گویند: در سال ۱۹۷۶ میلادی، شمار سالانه تولید خودروی چین ۱۴۹ هزار دستگاه بود. پس از سی سال تلاش این تیراژ در سال ۲۰۰۸ حدود ۱۰ میلیون دستگاه رسید که پس از ژاپن در مقام دوم جهان قرار دارد. هو بوئو، مسوول بخش فروش و بازاریابی گروه خودوسازی فولکس‌واگن آلمان در چین درباره اهمیت بازار چین برای این گروه نیز می‌گوید: «بازار چین با جلو زدن از برزیل و آلمان برای خودروهای فولکس واگن بزرگ‌ترین بازار به شمار می‌رود.» در واقع با ورود موسسات خودروسازی کشورهای خارجی به چین، رقابت بازار جدی‌تر شد و دقیقا به همین دلیل گام توسعه صنعت خودروسازی چین نیز سریع‌تر شده است به‌طوری‌که چین در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ به ترتیب ۶۰۰ هزار و یک میلیون دستگاه خودرو صادر کرد. با این‌حال مقام‌های چینی پیش‌بینی می‌کنند صنعت خودروسازی چین تا سال ۲۰۲۰ پیشرفت عظیمی خواهد کرد.

شمار تولیدات خودروی این کشور در مقام نخست جهان خواهد ایستاد و از۲۰ میلیون دستگاه فراتر خواهد رفت. در آن زمان از هر ده نفر یک نفر صاحب خودروی شخصی خواهد بود.

تنگ بول، دبیر انجمن خودرو‌سازان چین گفت ما قصد داریم تا سال ۲۰۱۰ میلادی،ا۳۰ درصد از محصولات خود را صادر کنیم و علاوه بر بازار آمریکا و اروپا، بازار ایران را نیز برای توسعه صادرات مناسب می‌بینم، البته به هر حال صادرات قطعات خودرو از چین در سال آینده بیش از خودرو خواهد بود و قطعات یدکی در این بین از ارزش بالایی برخوردار است.

بازار بزرگ، هزینه پایین عوامل تولید و اخیرا نیز به‌کارگیری فناوری در تولید خودروها از مشخصه‌های تولید خودرو در چین است. این عوامل باعث شد که شرکت‌های بزرگ و بنگاه‌ها و نهادهای اقتصادی برای ورود به این عرصه در چین وسوسه شوند. این فرصت همچنین شرکت‌های تازه تاسیس چین را برای حضور در این میدان ترغیب کرد و شرکت‌های یاد شده بیشترین تلاش خود را در امور تولید و توزیع قطعات یدکی معطوف کردند. چینی‌ها در حوزه صنعت الکترونیک و نوآوری درصدد هستند با تولید خودروهای ارزان و مورد توجه نسل جوان، هرچه بیشتر بازار خودرو را به تسخیر خود در آورند.

دولت چین به اشکال مختلف از صنایع این کشور از جمله صنایع خودروسازی حمایت می‌کند که می‌توان به اجبار شرکت‌های خارجی به تاسیس شرکت‌های مشترک ۵۰/۵۰ برای تولید محصول در داخل چین اشاره کرد. از طرفی توفیق چین در کسب عنوان برترین‌های تولید خودرو در جهان در سایه عوامل مختلف از جمله وضع قوانین و مقررات در حمایت از بنگاه‌های چینی حاصل شده است. دولت با وضع این مقررات عملا به حمایت از تولیدکنندگان خودرو پرداخته و پشتیبانی‌های زیر ساختی از این بنگاه‌ها به عمل آورد.