گروه خودرو - بر اساس آخرین توافق صورت گرفته میان بانک مرکزی و ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت، مقرر گردید تا منابع مالی طرح نوسازی خودروهای سواری فرسوده از سوی بانک مرکزی و بانک‌های عامل تامین شود. پیش از این مقرر گردیده بود تا خودروسازان از محل بدهی خود به بانک‌ها منابع مالی طرح را تامین کنند،، اما مشکلات مالی خودروسازان موجب شد تا باردیگر تامین منابع به بانک‌ها سپرده شود.

حسین‌هاشمی، قائم‌مقام ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت روز گذشته ضمن تایید تغییر دوباره پرداخت تسهیلات به خبرنگار ما گفت: منبع پرداخت‌کننده وام در آخرین تصمیم‌گیری‌ها به بانک مرکزی و بانک‌های عامل واگذار شد، اما در حال حاضر، در خصوص چگونگی پرداخت تسهیلات اختلافاتی وجود دارد که هم اکنون در حال برطرف کردن اختلافات موجود هستیم که پس از رسیدن به اجماع نظر چگونگی پرداخت تسهیلات به بانک‌ها ابلاغ خواهد شد.

اظهارات‌ هاشمی درخصوص واگذاری پرداخت تسهیلات به بانک مرکزی و بانک‌های عامل در حالی است که در تصمیم‌گیری‌هایی که به منظور تعیین چگونگی پرداخت تسهیلات و با حضور ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت، بانک مرکزی و خودروساران برگزار شد، پرداخت تسهیلات به خودروسازان واگذار شده بود و بر اساس این توافقات خودروسازان مکلف شده بودند تا از محل بدهی خود به بانک مرکزی و بانک‌های عامل، منابع مورد نیاز برای طرح نوسازی خودروهای فرسوده را تامین کنند، به طوری که محسن نصیری، مجری طرح خروج خودروهای فرسوده ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت نیز پیش از این عنوان کرده بود که پرداخت وام بانکی برای طرح نوسازی خودروهای سواری به طور کامل متوقف شده و از این پس تسهیلات در قالب عقد فروش اقساطی و از سوی خودروسازان پرداخت خواهد شد.

هاشمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به تغییر تامین‌کننده منابع مالی طرح نوسازی پرداخت تسهیلات از چه زمانی آغاز می‌شود می‌گوید: هفته آینده آیین‌نامه چگونگی پرداخت تسهیلات ابلاغ می‌شود و پس از ابلاغ پرداخت تسهیلات طرح نوسازی از سوی بانک‌ها آغاز خواهد شد.

به گفته ‌هاشمی، بر اساس طرح جدید شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا هر کدام به ترتیب موظف به خروج ۱۶۰ و ۱۵۰ هزار خودور فرسوده شدند.