یادداشت
مصرف بنزین خودروهای ما و دیگر کشورها
شنبه گذشته خبرگزاریایسنا در گزارشی به متوسط مصرف روزانه بنزین خودروها درایران و دیگر کشورها از جمله انگلیس و فرانسه و همچنین مقایسه مصرف روزانه دراین کشورها پرداخته بود،بر همین اساس روز گذشته دبیر پیشین انجمن خودروسازها طی یادداشتی به تحلیل آنچه مقایسه مصرف بنزین درایران و دیگر کشورها خوانده میشود پرداخته است. از سوی دیگر چهارشنبه گذشته نیز سازمان
بهینه سازی مصرف سوخت جدول میزان مصرف سوخت خودروها را جهت اطلاع به روزنامه دنیای اقتصاد ارسال کرد که دبیر پیشین انجمن در واکنش بهاین جدول توضیحاتی ارائه کرده است که در ذیل میآید:
اینکه مصرف خودروها درایران ۲ یا ۳ برابر خودروهای در حال تردد در انگلستان یا فرانسه است، شاید درست باشد، اما این، تمام واقعیت نیست.
اول- حدود ۵۰-۳۰درصد خودروهای در حال تردد در کشورهای اروپایی دیزلی هستند، بنابراین هر چند در محاسبه مصرف بنزین محاسبه نمیشوند، اما هنگام محاسبه تعداد خودروها در آمارگیری تعدادشان محاسبه میشود.
دوم- در اروپا بنا به آمار مستند، ناوگان حمل و نقل عمومیاعم از قطارهای ریلی رو زمینی یا زیرزمینی (مترو) یا شبکههای گسترده اتوبوسرانی بیش از ۷۰درصد سفرهای شهری را پوشش میدهند. یعنی نه تنها شهرهای اصلی بلکه حومه شهرها را تا لااقل ۵۰-۴۰ کیلومتری به طور فعال و کارآمدی پوشش میدهند. به نحوی که شهروندان نیازی به استفاده از وسیله نقلیه شخصی خود ندارند. هر چند ضریب مالکیت خودرو در آن کشور چند برابر ایران باشد.
خوشبختانه جانشین رییس پلیس راهور ناجا در آبان ماه ۸۷ بهاین امر توجه کرده و اظهار داشتهاند «میزان تردد خودروها درایران ۷ برابر کشورهای دیگر است». بدیهی است پیمایش بیشتر به معنی مصرف بیشتر است.
سوم- حجم ترافیک در کلان شهرهایایران بر کسی پوشیده نیست. وقتی مسیری چند کیلومتری را در یک ساعت طی کنیم هر چند از نظر مسافت رقمیاندک پیموده شده است، اما موتور ماشین، یک ساعت کار کرده و میزان مصرف بنزین اش بیش از دو برابر مصرفی است که همان خودرو برای طی کردن یکصد کیلومتر در جاده داشت.
چهارم- میزان متوسط عمر خودرو در اروپا بین ۸ تا ۱۰ سال است و متوسط عمر خودروهای در حال تردد ما بیش از ۲۰ سال است.این امر به معنی آن است که:
اولا- خودروهای در حال تردد اروپا از نسلهای جدید و با تکنولوژی روز هستند در حالیکه خودروهای در حال تردد ما عمدتا با تکنولوژی حداقل ۵۰-۴۰سال پیش است که به شدت پر مصرف هستند. خوشبختانه در سالهای اخیر هم پیکان ( با مصرف ۱۶ لیتر) و هم پاترول( با مصرف ۲۰ لیتر) را از رده خارج کردهایم و به جایشان موتورهای با تکنولوژی روز و کم مصرف مانند EF۷، TU۵،TU۳ را وارد کردهایم.
ثانیا- با علم بهاینکه هر قدر عمر خودرو بیشتر باشد مصرف آن نیز بیشتر میشود، باید اذعان کرد چون عمر خودروهای در حال تردد ما حداقل ۲ تا ۳ برابرعمر خودروهای آنها است طبیعتا میزان مصرفشان نیز بالاتر است.
۳ - در هیچ کجای دنیا برای مصرف سوخت خودروها، ارقام استانداردی مشخص نشده است. بلکه ارقام استاندارد برای سنجش میزان آلایندگی هر خودرو اعلام شده است.
درایران اما، ما چرخ را اختراع کردهایم و ارقامیبه نام معیار مصرف سوخت داریم کهاین ارقام را از طریقاندازه گیری میزان آلایندگی هر نوع خودرو به دست میآوریم. البتهاین ارقام برای خودروهای نو تولیدی هستند نه برای خودروهای در حال تردد و قدیمیو فرسوده. بنابراین وقتی مقایسهای انجام میشود باید بین خودروهای نو تولیدی درایران و اروپا باشد و نه خودروهای در حال تردد.
۵ - طبق مصوبه هیات دولت و بر اساس مصوبه شورایعالی محیط زیست ارقام میزان آلایندگی خودروها، در هر طبقه، بر اساس معدل ارقام آلایندگی یورو ۲ اتحادیه اروپا است.
برهمین اساس هم میزان آلایندگی خودروهای تولید داخل و هم میزان مصرف سوخت آنها بر اساس مقایسه با معدل ارقام استاندارد یورو ۲ اروپا سنجیده میشود.
۶ - سازمان حفاظت از محیط زیست تولید خودروهایی که بیشتر از حد مجاز استاندارد یورو ۲ اروپا، آلایندگیایجاد کنند، قانونا متوقف میکند. به همین سیاق، سازمان استاندارد نیز تولید خودروهایی را که استانداردهایایمنی و کیفی ۵۱ گانه اتحادیه اروپا را رعایت ننمایند متوقف مینماید. خودروهای تولیدی که طراحی آنها مربوط به دهههای پیش است نیز از اول سال ۱۳۸۹ مشمول این مقررات میشوند.
۷ - سازمان بهینه سازی مصرف سوخت نیز میتواند توقف شماره گذاری خودروهایی را که۲۵درصد بیش از مقادیر معدل استاندارد یورو۲ اروپا مصرف میکنند از سازمان استاندارد تقاضا نماید.
۸ - با عنایت به موارد پیش گفته، انجمن خودروسازان ادعا میکند که هیچ یک از خودروهای تولیدی درایران به دلیل نظارت مستمر سه سازمان یاد شده، نه چند برابر ارقام استاندارد، مصرف سوخت دارند، نه برخلاف استانداردهایایمنی که مشمول آنها میشود، غیر استاندارد یا غیرایمن هستند.
۹ - متاسفانه برخی از عزیزان مسوول در چند سال گذشته بدون توجه به ارقام استاندارد، بطور مداوم از اشتهای سیریناپذیر، مصرف چند برابری، پر مصرف بودن خودروهای تولید داخل صحبت میکنند، در حالیکه انجمن ادعا میکند مصرف سوخت پر مصرفترین خودروی کشور، از مقدار مجاز تعیین شده یعنی(۲۵+درصدبیشتر از معدل مصرف یورو۲) تجاوز نمیکند. یعنی شاید چند خودرو، در بدترین حالت تا ۲۵درصد بیشتر از ارقام معدل یورو ۲اروپا مصرف سوخت داشته باشند.
ارسال نظر