وزیر صنایع و معادن در مراسم رونمایی از دو کامیون جدید سایپا دیزل عنوان کرد:
تحمل خودروسازان، صنعت کشور را نجات داد
مژگان میرزایی - در مراسم روز گذشته سایپا دیزل که به رونمایی از دو کامیون جدید آذر سان و البرز اختصاص داشت، حسین هاشمی رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به انتقاد از صنعت خودروسازی پرداخت، این در حالی است که محرابیان وزیر صنایع و معادن در واکنش به سخنان هاشمی از تحمل بار بحران جهانی بر دوش خودروسازان و موفقیت آنها تقدیر کرد.
محرابیان در این مراسم عنوان کرد که دو سال گذشته قیمت مواد اولیه در دنیا افزایش چشمگیری یافت اما وزارت صنایع خودروسازان را ملزم به عدم افزایش قیمت خودرو نمود که این امر در نهایت موجب شد تا خودروسازان بتوانند بحران را به راحتی پشت سر گذارند و صنعت خودروسازی کشور را نجات دهند.
به گفته وزیر صنایع ثبات در قیمت خودروهای داخلی موجب شده تا امکان کاهش قیمت در شرایط کنونی در کشور مهیا نشود اما وزارت صنایع سعی دارد تا با افزایش بهرهوری خودروسازان و کاهش قیمت مواد اولیه شرایط کاهش قیمت را در خودروهای داخلی به وجود آورد.
علاوه بر قیمت خودروهای داخلی چگونگی اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده که در شرایط کنونی بازار میتوانست به کمک خودروسازان آید از دیگر طرحهایی بود که با انتقاد مسوولین حاضر در این مراسم مواجه شد. به گفته هاشمی کندی در اجرای این طرح موجب شده تا در سال جاری هیچ خودرو فرسودهای از رده خارج نشود از سوی دیگر و به گفته هاشمی اجرای این طرح میتواند در رشد صنعت خودروسازی کمک بسزایی داشته باشد اما عدم اجرای درست آن موجب شده تا خودروسازان با مازاد تولید نیز مواجه شوند و به این طریق نهتنها کمکی به خودروسازان نشد بلکه بازار نیز با بی نظمی و مازاد عرضه مواجه شد. مشروح مراسم روز گذشته را در ذیل میخوانید:
علی ملک، مدیر عامل شرکت سایپا دیزل در مراسم رونمایی و افتتاح خط تولید دو کامیون جدید آذر سان و البرز از افتتاح همزمان پنج مرکز خدمات پس از فروش خودروهای سنگین در نقاط مختلف کشور، معرفی ۱۱۹ کاربری مختلف حمل بار و آغاز بهرهبرداری از سامانه هوشمند تابلوهای اطلاعرسانی الکترونیکی در نمایندگیهای فروش و خدمات پس از فروش سایپا دیزل در سراسر کشور خبر داده و اظهار داشت: سیاستهای بانک مرکزی موجب شده تا فضا برای تولید در کشور مناسب نباشد که این امر موجب شده تا بخش تولید در کشور با مشکلات بسیاری مواجه شود.
مدیرعامل شرکت خودروسازی سایپا دیزل در ادامه با اشاره به آمار سازمان گسترش که نشاندهنده کاهش ۶۰درصدی تولید در این شرکت بوده افزود: دلایل مطرح شده در رسانهها در خصوص کاهش تولید شرکت درست نبوده و یکی از دلایل اصلی، نوع آماردهی شرکت بوده است.
وی با بیان اینکه خودروسازان CBU را نیز گاهی جزو آمار تولیدی خود مطرح میکنند، اما ما این کار را انجام نمیدهیم، خاطرنشان کرد: با تلاش ۱۰ ماهه همکاران تنها محصول CBU شرکت به تولید داخل تغییر یافت و حدود ۷۰۰ شغل را نیز تثبیت کرد.
ملک همچنین با بیان اینکه در نیمه نخست سال جاری با وجود تشدید مشکلات، میزان صادرات این شرکت از مرز ۱۲میلیون دلار گذشته نیز، تصریح کرد: طبق پیشبینیهای صورت گرفته در حالت بدبینانه تا پایان سال ۲۵میلیون دلار و در حالت خوشبینانه نیز ۳۰میلیون دلار صادرات خواهیم داشت. اظهارات ملک در حالی است که بر اساس آمار گمرک جمهور اسلامی در چهار ماه ابتدایی سال جاری صادرات خودروهای تجاری با کاهش ۹۷درصدی مواجه بوده است.
قیمت خودروهای داخلی قابل قبول نیست
حسین هاشمی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز به عنوان سخنران در این مراسم بازهم به بالا بودن قیمت خودروهای داخلی اشاره کرد و از محرابیان وزیر صنایع و معادن خواست تا نسبت به کاهش قیمت خودرو در کشور برنامهریزی صورت دهد. به گفته هاشمی قیمت خودرو در کشور بسیار بالا است و مجلس بارها از وزارت صنایع خواسته تا نسبت به کنترل قیمت خودرو در کشور اقداماتی صورت دهد اما تاکنون در این زمینه اقدامی صورت نگرفته است. هاشمی با اشاره به اینکه قیمت خودرو در کشور از سوی مردم قابل قبول نیست، در ادامه اظهار داشت: پیش از این وزارت صنایع تیراژ پایین خودرو در کشور را یکی از دلایل بالا بودن قیمت خودرو در کشور عنوان میکرد، اما در حال حاضر تیراژ تولید در کشور افزایش یافته با این حال قیمت خودرو کاهش نیافته است.
به گفته هاشمی مجلس در سال جاری حفظ تعرفه واردات را به منظور حمایت از خودروسازان ثابت نگه داشت تا به این طریق شرایط برای کاهش قیمت و افزایش کیفیت خودروهای داخلی را به وجود آورد اما این امر محقق نشد. اظهار نظر هاشمی در حالی است که علیاکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن به عنوان دیگر سخنران این مراسم در پاسخ به اظهارات هاشمی مبنی بر گران بودن نرخ خودرو در کشور اظهار داشت: طی دو سال گذشته و در شیب افزایش قیمت مواد اولیه، وزارت صنایع اجازه افزایش قیمت را به خودروسازان کشور نداد که این امر موجب شد تا صنعت خودروسازی با شدت گرفتن بحران با مشکل مواجه نشود، اما در سال جاری و با توجه به آنکه خودروسازان در بحران سال گذشته هیچ افزایش قیمتی نداشتند نمیتوان توقع کاهش قیمت را از آنها داشت. وی در ادامه افزود: قیمت فروش خودرو نسبت به چند سال گذشته ثابت مانده است.
وی در ادامه عنوان کرد: تزلزل در نرخ مواد اولیه یکی از دلایلی است که موجب میشود تا خودروسازان با مشکل مواجه شوند، اما در صورت ثابت نگه داشتن نرخ مواد اولیه خودروسازان میتوانند به راحتی بحران را پشت سر گذارند.
عدم تحقق برنامههای طرح خروج
خودرو فرسوده
طرح خروج خودروهای فرسوده یکی از طرحهایی است که طی یکسال گذشته و با شدت گرفتن بحران جهانی، بسیاری از کشورها به منظور خروج از بحران، اجرای آن را در دستور کار خود قرار دادند تا به این طریق بازار خودرو را از رکود خارج کنند. اجرای این روش از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا در حالی است که روش مذکور سالها است که در کشور ما در حال انجام است اما هنوز این طرح به سرانجام نرسیده است.
هاشمی نیز در ادامه با اشاره به اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده از سوی شرکتهای بزرگ خودروساز اظهار داشت: بحران جهانی موجب شد تا کشورهای اروپایی و آمریکایی اجرای این طرح را در دستور کار خود قرار دهند، اما در کشور ما و با وجود اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده از چند سال گذشته این طرح هنوز به توفیق چندانی دست نیافته است.
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه اظهار داشت: در سال جاری مسوولین ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت وعده خروج ۶۰۰هزار خودرو فرسوده را دادند اما تا کنون و با گذشت نزدیک به شش ماه از سال هنوز هیچ خودرو فرسودهای از رده خارج نشده است. علاوه بر طرح خروج خودروهای سواری طرح نوسازی ناوگان باری نیز از سال ۸۱ در کشور به مرحله اجرا گذاشته شد، اما این طرح نیز تاکنون موفقیت چندانی به دست نیاورده به طوریکه تاکنون کمتر از ۱۰درصد طرح اجرایی شده است، نبود خودرو تجاری مناسب و عدم ارائه تسهیلات را میتوان از جمله دلایل ناکارآمد شدن اجرای طرح دانست؛ هرچند ملک در این مراسم اظهار داشت که سال گذشته این شرکت به منظور اجرای طرح نوسازی ناوگان باری کشور افزایش تیراژ را در دستور کار خود قرار داده بود اما عدم اجرای این طرح موجب شد تا این شرکت با مازاد تولید مواجه شود و در نهایت برای حفظ بازار در سال جاری کاهش تیراژ را در دستور کار خود قرار دهد.هاشمی نیز در این خصوص میگوید: ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت در کنار طرح خروج خودروهای فرسوده که در دستور کار قرار داده بود طرح نوسازی ناوگان باری را نیز در برنامه خود داشت اما این طرح نیز همانند خودروهای سواری در سال جاری هنوز اجرایی نشده است.به گفته وی اجرای این طرح میتواند کمک موثری به شرکتهای تولیدکننده خودروهای تجاری کند و به این طریق تیراژ را در این شرکتها افزایش دهد.
محرابیان نیز در خصوص چگونگی اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده اظهار داشت: خودروسازان در سال جاری برای اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده ظرفیت خوبی را پیشبینی کردند و تسهیلات خوبی نیز برای اجرای طرح در نظر گرفته شده و در صورتیکه بانکها تسهیلات مورد نیاز را اختصاص دهند میتوان امیدوار بود که طرح شتاب گیرد.
کمیسیون خواستار ادغام وزارت صنایع و بازرگانی
علاوه بر مسائل مطرح شده هاشمی در ادامه این مراسم با اشاره به طرح ادغام وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی عنوان کرد: در روز صنعت و معدن، کمیسیون صنایع و معادن مجلس پیشنهاد طرح ادغام وزارت بازرگانی و صنایع و معادن را با احمدی نژاد رییس دولت دهم مطرح کرد که این طرح مورد موافقت وی نیز قرار گرفت.
وی در ادامه عنوان کرد: امیدواریم این ادغام براساس اصل ۴۴ قانون اساسی صورت گیرد تا بتوانیم به این طریق فروش، تولید و صادرات را در یک جا متمرکز کنیم.
تولید خودرو کم مصرف در آستانه هدفمند کردن یارانهها
محرابیان نیز در ادامه این مراسم با اشاره به اهداف لایحه هدفمند کردن یارانهها، افزود: لایحه هدفمند کردن یارانهها طی هفته جاری در مجلس مطرح خواهد شد که با اجرای این لایحه، شاهد رشد و توسعه حملونقل، نوسازی ناوگان جادهای و کاهش مصرف سوخت در این بخش خواهیم بود.
وزیر صنایع و معادن در ادامه گفت: تولید خودروهای کم مصرف در آستانه هدفمند کردن یارانهها با رویکرد بهرهروی بیشتر و مصرف کمتر یکی از برنامههای پیشروی این بخش در سالهای آتی است. محرابیان سپس خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی حاضر در این مراسم گفت: در صورتی که بخواهیم لایحه هدفمند کردن یارانهها به خوبی در کشور اجرا شود باید اعتبارات مورد نیاز اجرای این قانون بصورت مجزا پیشبینی شود تا شاهد اجرای دقیق این قانون در بخشهای مختلف اقتصادی باشیم.
به گفته وی با اجرای این لایحه شاهد جهش قابل توجهی در تمام ابعاد حملونقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی کشور طی پنج سال آینده خواهیم بود. به گفته وزیر صنایع و معادن امروز در جادههای کشور کامیونهایی تردد میکنند که مصرف سوخت آنها ۷۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است در حالی که خودروسازان جهان برای ایجاد جذابیت در مشتریان با هزینه کرد زیاد دنبال کاهش دو تا سه لیتری مصرف سوخت هستند اما پایین بودن نرخ سوخت در کشور موجب شده تا اقدامی برای کاهش مصرف سوخت صورت نگیرد.
تعرفه افزایش نیافته!
چندی پیش محرابیان وزیر صنایع و معادن خبر کاهش ۶۰درصدی تعرفه را تا سال ۹۰ داد. محرابیان در حاشیه این مراسم و در پاسخ به این پرسش که طرح کاهش تعرفه واردات خودرو به چه صورت اجرا خواهد شد، اظهار داشت: براساس برنامههایی که برای صنعت خودرو تعریف شده کاهش تعرفه واردات خودرو طی چند سال آینده کاهش خواهد یافت.
به گفته وی تعرفه واردات در ابتدا ۱۷۰درصد بود اما به مرور کاهش یافت به طوریکه هماکنون تعرفه واردات خودرو به ۹۰درصدرسیده و با توجه به شرایط رکود در سال جاری کاهش تعرفه به نفع صنعت داخلی نبود به همین دلیل در سال جاری تعرفه ثابت نگه داشته شد. وی در ادامه با اشاره به افزایش ۲۵درصدی تعرفه واردات خودرو در کشور آمریکا به منظور مقابله با بحران جهانی اظهار داشت: در سال جاری و بروز بحران دولت آمریکا به منظور حمایت از صنعت داخلی خود افزایش ۲۵درصدی تعرفه را در دستور کار قرار داد اما ما تعرفه را ثابت نگه داشتیم اما بر اساس استراتژی صنعت خودرو تعرفه را طی سه الی چهار سال آینده به سطح بینالمللی خواهیم رساند.
رونمایی کامیونت آذرسان و کامیون البرز
در این مراسم که با حضور وزیر صنایع و معادن، رییس سازمان گسترش و نوسازی، مدیران عامل دو شرکت سایپا و ایران خودرو و رییس کمیسیون مجلس و برخی دیگر از مسوولین کشور در شرکت سایپا دیزل برگزار شد کامیونت آذرسان و کامیون البرز (کشنده تی ۳۷۵) رو نمایی شد.
همچنین سامانه تابلوهای اطلاع رسانی مبتنی بر وب، راهاندازی و ۱۱۹ کاربری کامیونهای این شرکت نیز معرفی شد.
همزمان با این طرحها پنج مرکز خدمات پس از فروش در اصفهان، لوشان، قم، ماهشهر، اهواز و پنج نمایندگی فروش قطعات در کشور نیز راه اندازی شد. کشنده تی ۳۷۵ نخستین کامیون سنگین چین است که به صورت قطعات منفصله در کشورهای دیگر تولید میشود.
کامیونت آذرسان هم محصول جدید سایپا دیزل است که با عمق ساخت داخل ۸۰درصدی، تولید میشود.
ارسال نظر