چرا منطقی به مجمع ‌ایران خودرو نرفت؟

حمیدرضا بهداد

نجم‌الدین: یازده محصول جدید به بازار می‌دهیم

هر چند اعلام زیان و تقسیم نکردن سود میان سهامداران در مجمع عمومی‌دیروز را باید یک استثنا و اتفاقی نادر در طول عمر ۴۱ ساله ‌ایران خودرو دانست اما قطعا نیامدن منوچهر منطقی را باید اصلی‌ترین حاشیه مجمع روز گذشته به حساب آورد.

در حالی که دبیر مجمع اعلام کرد، طی جلسه‌ای که جمعه شب با منطقی داشته، وی برای شرکت در مجمع دیروز ابراز تمایل کرده است، اما یک منبع آگاه به خبرنگار ما گفت که مدیرعامل پیشین‌ ایران‌خودرو به دلیل آنکه گزارش ارائه شده از صورت‌های مالی‌این شرکت به بورس را قبول نداشته، در مجمع روز گذشته حضور پیدا نکرده است.

منطقی اوایل هفته گذشته طی گفت‌و‌گویی با دنیای اقتصاد مدعی شد که انگیزه‌ای از سوی مدیریت فعلی‌ایران خودرو برای نشان دادن اقدامات وی در‌این شرکت نیست و امور مالی‌ایران خودرو با زیاد حساب کردن زیان‌ها‌، کم در نظر گرفتن سود‌ها و تجمیع یکباره برخی هزینه‌ها‌، اوضاع مالی‌ایران خودرو را بیش از حد وخیم و بحرانی نشان داده است.

از آن سو‌، مدیران مالی ‌این شرکت نیز معتقدند چون منطقی پای صورت‌های مالی شرکت را امضا کرده، دیگر نمی‌تواند صحت آن را زیر سوال ببرد. این در حالی است که منطقی نیز مدعی شده که با ۳ شرط پای صورت‌های مالی‌ایران خودرو را امضا و چون‌این شروط رعایت نشده است وی طی نامه‌ای درخواست کرده که امضایش را پس بگیرد.

آن چه که هم اکنون از بطن بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه قابل مشاهده به نظر می‌رسد‌، یک دست نبودن اعضای هیات مدیره ‌این شرکت و اختلاف نظر آنها در زمینه‌های مختلف از جمله حساب و کتاب‌های مالی است.

نجم الدین برنامه داد

اما مجمع روز گذشته‌ایران خودرو در حالی بدون حضور منطقی برگزار شد که جواد نجم‌الدین مدیرعامل‌این شرکت در گزارشی برنامه‌های خود را تا سال ۹۰ به سهامدارانش ارائه کرد.

وی مهمترین برنامه‌های کاری خود درسال ۸۸ را آماده سازی بستر‌های لازم جهت دسترسی به برنامه تولید یک میلیون دستگاه خودرو سواری تا سال ۹۰، ارتقای زنجیره تامین قطعات و حمایت از مجموعه‌های قطعه‌ساز‌، کاهش مصرف با هدف تنوع سبد سوخت‌، اقتصادی کردن سایت‌های خارج از کشور و ارتقای سطح خدمات پس از فروش عنوان کرد‌.

نجم الدین با بیان‌ اینکه طی امسال رشد تولید ‌ایران خودرو در مقایسه با سال گذشته به ۱۳‌درصد خواهد رسید‌، گفت: سال‌ آینده نیز‌این رشد به ۵/۱۷‌درصد افزایش می‌یابد.

به گفته وی‌ ایران‌خودرو تا سال ۹۰ به ازای هر نفر ۴۵خودرو تولید خواهد کرد.

اظهارات نجم الدین در شرایطی است که هم اکنون ظرفیت تولید یک میلیون دستگاه محصول در‌ایران خودرو وجود دارد و به گفته وی با برنامه‌ریزی‌های انجام شده‌، سهم ۵/۴۷‌درصدی ‌ایران خودرو از بازار‌ایران طی سال ۸۸ به ۴۹ و در سال ۹۰ نیز به ۵۰‌درصد خواهد رسید.

افزایش نمایندگی‌های خدمات پس از فروش

خدمات پس از فروش خودروها در کشور را همواره باید یکی از چالش‌های صنعت خودروسازی‌ایران دانست.

هر چند خودروسازان معمولا از ارتقای سطح‌این خدمات طی سال‌های گذشته صحبت به میان آورده اند اما آنچه که از زبان مشتریان شنیده می‌شود‌، نارضایتی آنها از نحوه ارائه خدمات پس از فروش است.

این در شرایطی است که نجم الدین از همان روزهای ابتدایی حضورش در راس هرم مدیریتی‌ایران خودرو‌، ارتقای خدمات پس از فروش را اصلی‌ترین برنامه خود خواند. وی البته در مجمع روز گذشته نیز بر‌این موضوع تاکید کرده و گفت‌: متوسط هزینه گارانتی درسال ۹۰ برای هر خودرو ۸۰۰‌هزار ریال هدف گذاری شده و تعداد نمایندگی‌های‌این شرکت به ۷۸۰ شعبه افزایش خواهد یافت‌.

عرضه یازده محصول جدید

مدیرعامل ایران خودرو در مجمع صبح دیروز اعلام کرد که این شرکت هشت محصول جدید و فیس لیفت را روانه بازار خواهد کرد.

برخی محصولاتی که وی از آنها نام برده عبارتند از سمندse‌، پارس elx با موتور کم مصرف تی یو ۵‌، سورن با موتور توربوشارژ‌، پژو۲۰۷‌، سمندی کاملا جدید با موتور ملی، پارس جدید با استاندارد euroncap‌، وانت سبک جدید و پژو ۶۰۷ در کلاس e ؛ وی البته به عرضه محصول ۸ ‌میلیون تومانی و‌هاچ بک نیز با هدف توسعه سهم بازار صادراتی و حفظ بازار داخلی خبر داده است. محصولی که چندی پیش قائم مقام تولید‌ ایران خودرو از آن با نام جایگزین پیکان و مجهز به‌ایربگ و ترمز ضد قفل نام برد‌.

نجم الدین هیچ اشاره‌ای به پلت فرم و سایر جزئیات فنی‌این محصول نکرده و تنها از عرضه آن طی سال آتی خبر داده است.‌این در شرایطی است که گفته می‌شود‌ایران خودرو برای تولید ‌این محصول پلت فرم پیکان را برای طراحی دوباره و بهینه سازی‌، به شرکت پورشه آلمان سپرده و خودرو ۸‌ میلیونی‌ این شرکت در واقع پیکان دوباره طراحی شده است.

همچنین نگاهی به سایر محصولاتی که نجم‌الدین از عرضه آنها خبر داده، از‌این موضوع حکایت می‌کند که بیشتر محصولات مورد نظر، همان خودروهایی است که یا در زمان منطقی رونمایی شد (سمند se‌، سورن با موتور توربوشارژ و روآی سال) یا در برنامه ۷ ساله‌ای که وی سال گذشته برای‌ آینده ‌ایران خودرو اعلام کرد (پژو۲۰۷ وانت سبک جدید و سمند با موتور ملی) جای دارند.

آن طور که نجم الدین اعلام کرده‌، سمند se مجهز به سیستم مالتی‌پلکس بوده و پارس کم مصرف نیز به کیسه هوا و ترمز ضدقفل مجهز است. سورن با موتور توربوشارژ نیز که سال‌ آینده به بازار می‌آید‌، ازسیستم‌های فعال و غیرفعال‌ ایمنی بهره می‌برد.سمندی نیز که سال ۹۰ روانه بازار خواهد شد، شکل داخلی و خارجی آن نسبت به سمند فعلی تغییر یافته است.

به گفته نجم الدین پژو ۶۰۷ نیز با هدف رقابت پذیری خودروهای وارداتی و برخورداری از پیشرفته ترین امکانات به بازار خواهد آمد. همچنین‌ایران خودرو در حالی قرار است وانتی سبک را جایگزین وانت پیکان فعلی کند، که بنا بر شنیده‌ها وانت جدید، جزو برندهای یک شرکت چینی - ژاپنی به حساب می‌اید.

خبری از رانا نشد؟

نکته جالبی که در میان اظهارات نجم الدین درباره محصولات جدید‌این شرکت وجود دارد‌،‌ اینکه وی هیچ اشاره‌ای به خودرو رانا نکرده است.

رانا که دومین برند ملی ایران خودرو به حساب آمده و اواخر فروردین ماه امسال رونمایی شد، قرار بود اوایل سال آینده به بازار عرضه شود، اما با تغییر مدیریت ایران خودرو‌، مدیریت جدید با این استدلال که شرایط بازار عوض شده و ممکن است، تولید و تجاری‌ سازی رانا در شرایط فعلی غیر اقتصادی باشد. این پروژه را به حالت تعلیق درآورد و ادامه آن را منوط به بررسی‌های بیشتر و حصول اطمینان از اقتصادی بودن تولید این محصول دانست.

در همین زمینه کارگروهی نیز در ایران خودرو تشکیل و قرار شد تولید یا عدم تولید رانا به بعد از اعلام نتایج بررسی‌های این کارگروه منوط شود. این در شرایطی است که هنوز نتایج بررسی اعلام نشده است.

یکی به نعل و یکی به میخ

کادر مدیریتی‌ایران خودرو در حالی طی چند ماه گذشته همواره نسبت به مدیریت ۷ ساله منطقی انتقاد کرده که نجم‌الدین در مجمع روز گذشته عملکرد‌ایران خودرو را موفق توصیف کرد. نجم‌الدین با اشاره به ‌اینکه سال گذشته سال پر چالش ناشی از بحران اقتصادی بوده است‌، گفت : با وجود تحریم‌های جهانی و سقوط قیمت‌های نفت‌، ‌ایران خودرو دررشد تولید‌، فروش و صادرات موفق عمل کرده است‌.

وی افزود : درشرایطی که خودرو سازان جهانی عمد تا با کاهش فروش مواجه بودند‌،‌ایران خودرو درسه ماه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ازرشد ۱۶‌درصدی برخوردار بوده است.

نجم‌الدین اولویت‌ این شرکت را مراقبت جدی هزینه‌ها و اجتناب از سرمایه‌گذاری‌های توسعه‌ای دانست و خاطرنشان ساخت: با توجه به توسعه ظرفیت‌سازی‌های انجام شده‌، ‌این شرکت دوران جدیدی را با اهداف ارتقای بهره وری و خلق ارزش ازداشته‌ها و دارایی‌ها آغاز کرده است‌.

نجم الدین بااشاره به پروژه توسعه سرمایه گذاری‌ایران خودرو در ۱۰ سال گذشته گفت‌: کل سرمایه‌گذاری‌های شرکت برای پروژه‌های طی ده سال گذشته ۲۰۰۰۰‌میلیارد ریال بوده که سالانه به ۲۰۰۰‌میلیارد ریال به طور متوسط به بودجه پروژه‌ها سرمایه‌گذاری تخصیص یافته و ۱۴۴۰۰ میلیارد ریال از‌این سرمایه‌گذاری‌ها اتمام یافته است‌.

وی درزمینه برنامه‌های‌ آینده توسعه پروژه‌های ‌ایران خودرو اظهارداشت: حداکثر بهره‌برداری از ظرفیت سازی انجام شده طی مدت دو سال براساس پیش بینی تولید‌، به اتمام رساندن مابقی سرمایه‌گذاری‌های نیمه کاره تا سقف ۲۰۰۰۰‌میلیارد ریال تا پایان سال‌، تعریف نکردن پروژه‌های جدید توسعه ظرفیت (‌با توجه به دستیابی به ظرفیت ۹۰۰‌هزار دستگاه‌) اولویت سرمایه‌گذاری برروی پروژه‌‌های توسعه محصول جدید و زود بازده و سیستم‌های فروش و خدمات پس از فروش و سرمایه‌گذاری‌های توسعه محصول جدید تا سقف ۵۰۰۰‌میلیارد ریال برای دو سال آینده از مهمترین برنامه‌های ‌آینده توسعه پروژه‌های‌ایران خودرو است.

وی عرضه محصولات جدید دربخش خودرو‌های کوچک و ارزان قیمت‌، تمرکز در بخش خودرو‌های با قیمت متوسط با‌ ایحاد تنوع محصول را از مهمترین راهکار‌های جهت حفظ و توسعه سهم بازار عنوان کرد‌. وی دستیبابی به تولید ۹۰۰هزار دستگاه درسال را از برنامه‌های راهبردی ‌این شرکت درتوسعه محصولات دانست و افزود: ‌ایران‌خودرو هرسال به طور متوسط ارائه سه محصول جدید و دو مدل سال به بازار دردستور کار خود دارد‌.

نجم‌الدین‌، تامین رضایت مشتریان با تولید محصولاتی با کیفیت استاندارد ملی و جهانی و فناوری روز را مهمترین برنامه‌های‌این شرکت عنوان کرد و خاطر نشان ساخت : طراحی‌، ساخت و تولید محصولات جدید و قوای محرکه جدید جهت توسعه تنوع سبد سوختی و توسعه و ارتقای محصولات با برند ملی ازدیگر استراتژی‌ایران خودرو است‌.