پروژه ۳۰۰میلیاردی ایران خودرو در آستانه تعلیق
رانا شاید نیاید
مراسم نمادین نصب قطعه کنیستر روی محصولات ایران خودرو روز گذشته در حالی برگزار شد که قائم مقام ارشد این شرکت خبر از احتمال منتفی شدن تولید خودرو رانا به دلیل مسائل مالی داد.
حمیدرضا بهداد
مراسم نمادین نصب قطعه کنیستر روی محصولات ایران خودرو روز گذشته در حالی برگزار شد که قائم مقام ارشد این شرکت خبر از احتمال منتفی شدن تولید خودرو رانا به دلیل مسائل مالی داد.
در این مراسم که برخی از مسوولان این شرکت و همچنین نمایندگان محیط زیست و سازمان بازرسی کیفیت نیز حضور داشتند، میرجواد سلیمانی قائم مقام ایران خودرو با اشاره به اینکه در حال حاضر شمارهگذاری ۷هزار خودرو پژو روآ به دلیل عدم نصب کنیستر (قطعهای ضدآلودگی که بنزین برگشتی از موتور را در خود جای میدهد) متوقف شده، گفت: از ابتدای هفته جاری قطعه کنیستر روی تمام پژو روآهای تولیدی نصب و بنابراین شمارهگذاری این محصول از سر گرفته خواهد شد.
وی تاکید کرد: این قطعه روی همه محصولات ایران خودرو نصب میشود.
اظهارات سلیمانی در شرایطی است که حدود دو هفته از توقف شمارهگذاری پژو روآ میگذرد و برخی مشتریان این محصول، در حال حاضر برای شمارهگذاری خودرو خود سرگردانند.
هر چند قائم مقام ارشد ایران خودرو روز گذشته از عزم جدی این شرکت برای نصب کنیستر روی محصولات تولیدی خبر داد؛ اما هیچ پاسخی به دلیل کمکاری ایران خودرو در نصب این قطعه ارائه نکرد. سلیمانی البته اظهار داشت که حتی اگر شرکت با کمبود کنیستر هم مواجه شود، خط تولید خود را خوابانده و خودرو بدون این قطعه تولید نمیکند.
سهم ۵درصدی ایران خودرو در آلودگی تهران
در حالی که طبق گفته مسوولان ۸۰درصد آلودگی هوای تهران را خودروهای تحت تردد در این کلان شهر تولید میکنند، نماینده مدیرعامل ایران خودرو در اخذ گواهینامههای استاندارد محصول، سهم این شرکت را از آلودگی هوای پایتخت فقط ۵درصد عنوان کرد. کیوان وزیری با اشاره به اینکه ایران خودرو در بخش کنترل آلایندگی، ۹۰درصد از حد مجازی که سازمان محیط زیست برای محصولات این شرکت در نظر گرفته، جلوتر نیز است، گفت: با توجه به اینکه سال آینده استاندارد یورو ۳ برای خودروها در کشور الزامی است ایران خودرو طی برنامه پیش بینی شده خود، سال آینده میانگین مصرف سوخت محصولات خود را به ۲/۶ تا ۵/۶ لیتر خواهد رساند.
وی از توسعه تولید موتورهای کممصرف در این شرکت خبر داد و گفت: البته رسیدن به میانگین مصرف سوخت ۲/۶ تا ۵/۶ نیازمند ارائه بنزین مرغوب با عدد اکتان ۹۵ است و اگر این نوع بنزین تامین نشود نمیتوان تنها با تولید محصولات کممصرف، در سوخت صرفهجویی کرد.
اظهارات وزیری در شرایطی است که بنا به گفته عباس کاظمی مدیرعامل سازمان بهینهسازی مصرف سوخت، پالایشگاههای آبادان و اراک که از آنها به عنوان دو تامینکننده اصلی بنزین با اکتان ۹۵ در آینده یاد میشود تاکنون ۶۰درصد پیشرفت فیزیکی کرده و اگر منابع مالی مورد نیاز به موقع تامین شود، سال آینده بنزین مرغوب از پالایشگاههای داخلی روانه جایگاههای سوختگیری خواهد شد.
روآی سال، امسال
در حالی که بازار خودرو کشور کشش چندانی برای پژو روآ ندارد و مشتریان رغبتی در خرید این محصول از خود نشان نمیدهند، ایران خودرو قصد دارد یک ماه دیگر تولید انبوه روآی سال را نیز آغاز کند.
پژو روآ هماکنون تنها محصول سواری ایران خودرو در محدوده قیمتی زیر ۱۰میلیون تومان بازار به حساب میآید و اوضاع خرید و فروش آن تعریفی ندارد، به نحوی که قیمت بازار آن از نرخ کارخانهایاش نیز پایینتر است.
ظاهرا مصرف سوخت بالا و کیفیت پایین قطعات روآ، بیرغبتی ایرانیها را در خرید این محصول موجب شده و این در شرایطی است که قطعا نمیتوان نقش وجود رقیبی پر تیراژ و نسبتا کممصرف را با نام پراید در محدوده قیمتی زیر ۱۰میلیون تومان، در گوشه نشینی روآ انکار کرد.
هرچه هست قائم مقام ارشد ایران خودرو روز گذشته با بیان اینکه روآی سال، ماه آینده در خط تولید قرار میگیرد، گفت: در مدل جدید روآ مشکلات کیفی آن برطرف شده و مسائل فنی این خودرو بهبود یافته است.
احتمال منتفی شدن تولید رانا
اما در حالی که ایران خودرو حدود ۳ ماه پیش طی مراسمی پر زرق و برق از دومین محصول ملی خود؛ یعنی رانا رونمایی کرد و منوچهر منطقی مدیر عامل پیشین این شرکت مدعی حضور ایران خودرو در بازار آمریکا به واسطه این خودرو شد، روز گذشته، سلیمانی خبر از احتمال منتفی شدن تولید این محصول داد.
قائم مقام ارشد ایران خودرو با بیان اینکه پیشبینیها در مورد تامین سرمایه تجاریسازی تولید رانا، تحقق نیافته تاکید کرد: هم اکنون در حال بررسی شرایط تولید این محصول و تامین سرمایه لازم برای تجاریسازی آن هستیم و تنها در صورتی که به راه حلی عملی رسیده و صرفه اقتصادی تجاریسازی رانا برای ما مسجل شود، تولید این محصول را در دستور کار خود قرار خواهیم داد.
اظهارات سلیمانی در شرایطی است که رانا قرار بود اواخر سال جاری با قیمتی حدود ۵/۱۰میلیون تومان روانه بازار شود.
به گفته محمدی مدیر پروژه رانا، طراحی این محصول، آن هم در شرایطی که پلت فرم آن تقریبا موجود بوده (رانا روی پلت فرم اصلاح شده پژو ۲۰۶ طراحی شده) هزینهای ۱۴۰میلیارد تومانی روی دست ایران خودرو گذاشته است.
هرچند به گفته مدیر پروژه رانا انجام بررسیهای فنی و اقتصادی عامل اصلی تاخیر در تولید رانا است، ولی کارشناسان و مدیران صنعت خودرو نظرات مختلفی در این خصوص دارند که شاید مهمترین آنها مشکلات مالی شرکت ایران خودرو و وجود موانعی در تامین مالی پروژه رانا باشد.
به گفته کارشناسان، سرمایهگذاری اولیه مورد نیاز برای تولید رانا حدود ۳۰۰ میلیارد تومان است و این در حالی است که به گفته یکی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، ایران خودرو با بدهی ۱۰هزار میلیارد تومانی روبهروست.
قرار بود رانا ۲۲ بهمن سال گذشته رونمایی شود؛ اما این کار انجام نشد و به ۱۷ اسفند ماه موکول شد، در نهایت نیز معرفی رانا در سال ۸۷ اتفاق نیفتاد و بالاخره این خودرو ۲۹ فروردین امسال به عنوان یک خودروی مردمی با حضور محرابیان وزیر صنایع، مصری وزیر رفاه و مدیران صنعت خودروسازی کشور رونمایی شد.
رانا اولین خودروی ایرانی در تطابق با الزامات استاندارد محافظت از عابر پیاده در هنگام تصادف است و همچنین اولین خودرویی است که استانداردهای آلایندگی یورو ۴ و ۵ را اخذ می کند. این خودرو در کلاس C به عنوان یک خودرو صندوقدار تعریف شده و بر اساس برنامهریزی انجام شده، قرار بود تیراژ نهایی تولید آن سالانه ۱۵۰هزار دستگاه باشد و ۲۵درصد تیراژ تولید این خودرو نیز روانه بازارهای خارجی شود.
رانا با قیمت پایه ۱۰ تا ۱۰ و نیممیلیون تومان تعریف شده که قیمت آن با برخورداری از تمام آپشنها حدود ۲ و نیم میلیون تومان بالاتر از قیمت پایه خواهدبود.
پیشبینی شده بود این خودرو اواخر امسال یا اوایل سال آینده به تولید انبوه برسد و در سال آینده ۲۰ تا ۳۰هزار دستگاه رانا در کشور تولید شود.
بهتر است رنوپارس حذف شود
گفتوگو با مدیری سایپایی که به تازگی آبیپوش شده، کمی سخت به نظر میرسد؛ چراکه میدانی هرجا قصد پاسخ دادن نداشته باشد، به بهانه اینکه تازه به جمع ایران خودروییها پیوسته و چندان در جریان امور نیست یا بهانههای دیگر ممکن است پاسخت را ندهد، با این حال روز گذشته گفتوگویی کوتاه را با میرجواد سلیمانی قائم مقام ارشد ایران خودرو درباره برخی مسائل روز این شرکت انجام دادیم که در ذیل میآید.
شایعه شده که مجمع عمومی ایران خودرو امسال برگزار نمیشود شما این را تایید میکنید؟
قاعدتا باید برگزار شود
*قاعدتا بله؛ اما ظاهرا طبق اخبار رسیده، ایران خودرو توانایی پرداخت سود به سهامداران خود را طی سال جاری ندارد و به همین دلیل شایعه عدم برگزاری مجمع عمومی این شرکت به گوش میرسد.
این موضوع را بهتر است از آقای ایمانی قائم مقام مالی شرکت بپرسید.
*یعنی شما چندان در جریان مشکلات مالی ایران خودرو نیستید؟
هستم، اما اطلاعاتم دقیق نیست و نمیدانم ایران خودرو امسال به سهامداران خود سود میدهد یا نه؟
*شایعه دیگری هم به گوش میرسد. ظاهرا قرار است تولید تندر-۹۰ به یک خودروساز، یعنی ایران خودرو و یا پارس خودرو واگذار شود.
اتفاقا از این موضوع باخبرم؛ اما هنوز در حال بررسی جوانب کار هستیم و نتیجه خاصی حاصل نشده، اما تایید میکنم که بحث محدود شدن تولید تندر به یک خودروساز به جریان افتاده است.
*گفته میشود تولید تندر -۹۰ به پارس خودرو محدود خواهد شد
هنوز به این نتیجه نرسیدهایم.
*چه زمانی قرار است به نتیجه برسید؟
شاید اصلا نرسیم.
*یعنی امکان دارد که تندر-۹۰ در ایران خودرو باقی مانده و از پارس خودرو برود؟
شاید هم از هیچکدام نرود.
*پس شما در حال بررسی چه موضوعی هستید؟
اینکه تولید تندر-۹۰ با همین وضعیت فعلی ادامه یابد یا به یک خودروساز محدود شود. منتها هنوز به نتیجه خاصی نرسیدهایم.
*چرا به فکر محدود کردن تولید تندر-۹۰ به یک خودروساز افتادید؟
دلیل خاصی نداشت! ما به این نتیجه رسیدیم که شرایط فعلی تولید تندر، مناسب نبوده و شاید بتوان با اعمال تغییراتی، روند تولید را بهبود بخشید.
*پس چندان هم بی دلیل نبوده؟
نه!
*چندی پیش وزیر صنایع از موافقت خود با حذف رنوپارس از زنجیره تامین قطعات تندر-۹۰ خبر داد . نظر شما چیست ؟ آیا با حذف این شرکت وضعیت تولید تندر تغییری خواهد کرد؟
تندر-۹۰ برند شرکت رنو به حساب میآید و اگر مجوز حذف رنوپارس را بدهند روند تولید تندر بهبود خواهد یافت.
*چه تضمینی در این زمینه وجود دارد؟
توانایی بالای قطعهسازان ما متضمن این موضوع است.
*اما به گفته مسوولان رنوپارس، مشکل تندر از خودروسازان و پرداختهای مالی ضعیف آنها است
به هر حال از نظر ما اگر رنوپارس حذف شود قطعهسازان داخلی توانایی انجام وظایف این شرکت را به نحوی بهتر و قدرتمند نیز دارند
*قطعه سازان داخلی که در انجام وظایف خودشان هم ماندهاند، چطور میخواهند بار رنوپارس را نیز به دوش بکشند؟
مطمئن باشید هم ساپکو و هم سازهگستر سایپا توانایی تولید قطعات این خودرو را دارند.
ارسال نظر