ایسنا- مشکل تامین قطعه‌ تندر۹۰ از سوی رنو پارس و مسایل موجود در تولید این خودرو موضوع تازه‌ای نیست و کماکان با گذشت دو سال از تولید آن، تیراژ به حد مطلوبی نرسیده و همین امر اعتراض ایران خودرو و پارس‌خودرو مبنی بر توجیه اقتصادی نداشتن ساخت تندر۹۰ در داخل را برانگیخته است، اما به گفته وزیر صنایع و معادن قرار است اتفاق جدیدی در خصوص تولید این خودرو رخ دهد تا مشکلات به وجود آمده در تولید این خودرو برطرف شود.

به گفته محرابیان حذف شرکت رنوپارس به عنوان تامین‌کننده قطعات تندر۹۰ برای ایران‌خودرو و پارس‌خودرو از جمله این اقدامات است.

البته وی معتقد است که با حذف رنو پارس وضعیت تامین قطعه بهبود می‌یابد، چرا که قطعه‌سازان داخلی قابلیت‌های خوبی دارند و تامین بخشی هم که باید از طریق واردات انجام شود، با یک قرارداد درازمدت توسط خودروسازان داخلی امکان‌پذیر است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با حذف رنو پارس از پروژه تندر ۹۰ نیز اظهار داشت در فرآیند بررسی این قرارداد به این نکته پی بردیم که مانع مهم در جریان اجرای این قرارداد، شرکت رنوپارس است. لذا با حذف این شرکت به صورت اصولی موافقم تا این شرکت از مسیر قرارداد کنار رود.

به گفته وی: این موضوع بررسی شده و ممکن است با حذف شرکت رنوپارس از مسیر این پروژه سرعت اجرا بیشتر شود؛ هر چند در حال حاضر هم سفارش‌های لازم انجام شده است.

وی در خصوص زمان فرآیند حذف رنوپارس نیز گفت: این موضوع فقط در حال بررسی است و در شورای سیاست‌گذاری خودرو باید رسیدگی شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا حذف رنوپارس خلاف قرارداد تندر۹۰ است نیز عنوان کرد: البته ما ملاحظاتی نیز داریم،‌ ولی حذف رنوپارس خلاف قرارداد نیست؛ چون این شرکت باید وظایف خود را به درستی انجام دهد و نقش سازنده خود را ثابت کند که ما به این نتیجه نرسیده‌ایم. در حال بررسی هستیم تا با حذف رنوپارس، این قرارداد با جدیت بیشتری دنبال شود.

به گفته وزیر صنایع و معادن، آمار تیراژ سالانه ۱۵۰هزار دستگاه برای هر کدام از دو خودروساز داخلی مستند نیست و باید شرایط بازار را دید. این رقم تنها یک برآورد بوده است. ما به دنبال فروش محصولات ایرانی‌تر هستیم که ارزش افزوده بیشتری دارد و منافع بیشتری از کشور را تامین می‌کند. حال اگر این سهم توسط فروش خودروهای داخلی تامین شود، از آن بیشتر استقبال می‌کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش نیز که آیا حذف تولید تندر در دستور کار قرار دارد، افزود: نباید با نگاه صفر یا ۱۰۰ به این موضوع نگاه کرد، چرا که بین صفر تا ۱۰۰ فاصله‌ است. تندر۹۰ می‌تواند با حجم کمتری تولید شود و حجمی که در بازار برآورد شده، توسط خودروهای داخلی تامین شود.